Berättelser i träden

27nov(nov 27)14:0023dec(dec 23)18:00Berättelser i trädenUtställning av 2022 års Kirke Ralphstipendiat Anders Ölund

Detaljer

2022 års Kirke Ralph-stipendiat Anders Ölund ställer ut föremål i trä, stora som små. 

Möbler, konst och skulpturella bruksföremål.

Snickarmästaren Anders Ölund låter trädets förutsättningar styra. Han behöver inte studera ett träd eller en stock länge innan han ser former som många av oss hade missat. Ränneslövskonstnären flyttade från Stockholm 1977. Han arbetade som slöjdlärare i Vallberga under många år, innan han gick över till att bli egenföretagare på heltid. Det är med stor entusiasm som årets stipendiat berättar om sitt val av material. 

”När man sågar upp en stock vet man aldrig vad som döljer sig där. Det kan vara helruttet eller innehålla något oväntat blankt”. Anders berättar om den gång han hittade bly i ett träd han arbetade med. Det visade sig vara skott från en musköt! Det sätter onekligen lite perspektiv på hans verk. Tänk för en stund på det. Att hålla i en nytillverkad prydnadsskål eller svepa med handen över ett nyinköpt bord, vars beståndsdelar varit med så länge. Tänk hur världen förändrats runtomkring detta träd, som envist stått kvar i hundratals år medan vi människor kommit och gått, grälat och skrattat, förälskat oss och avlidit. I ett annat träd från 1970-talet fanns det en massa spikar, där antagligen affischer och annonser satts upp. ”Det finns mycket berättelser i träden”, säger Anders, till synes ovetande om hur poetiska formuleringar han ibland slänger sig med. 

På Wilda Ekologiskt ställer Anders Ölund ut exempel på produkter där träden har en lång historia och kan berätta många berättelsen för den som är nyfiken och lyhörd.

Wilda Ekologiskt, Östertullsgatan 9, Laholm.

Vernissage 27 nov kl 16.30.

Varmt välkomna till 2022 års stipendiatutställning!

Här kan du ladda ner en A4-affisch som pdf!

Tid

27/11/2022 14:00 - 23/12/2022 18:00(GMT+02:00)

Plats

Wilda Ekologiskt

Östertullsgatan 9

Other Events

Get Directions

Organisatör

Tekannan Förlag

Tekannan Förlag är ett Halmstadbaserat förlag med lekfullhet och aptit på livet! Det drivs av Daniel och Catharina Sanjay. Det är Tekannan Förlag som gett ut Penseldrag, en bok om konstnären Kirke Ralph. Det är också de som står bakom Kirke Ralphs minnesfond och delar ut Kirke Ralph-stipendiet.

Learn More

Vädret i Laholm

Vad är du nyfiken på?

Arkiv

Vi samarbetar med

Våra sponsorer

Utgivning och distribution 2022

Vecka 11 (fredag, lördag, söndag)

Vecka 24 (fredag, lördag, söndag)

Vecka 46 (fredag, lördag, söndag)

Vid utebliven tidning…

Kontakta kvalitetsansvarig:
tfn 035-13 37 20
sdr722@sdr.se

Vill du tipsa Magasin Laholm?

Skicka e-post till tipset@magasinlaholm.se