Premiär för filmen om Jane Wåhlstedt

13mar17:0019:00Premiär för filmen om Jane Wåhlstedtpå Svenska Filmdagarna

Detaljer

Thomas Möllers ­efterlängtade film om laholmskeramikern Jane Wåhlstedt har premiär på Svenska filmdagarna! Thomas finns på plats och berättar om arbetet med filmen. 

Så här säger Thomas:

– Efter filmen om drejaren och keramikern Börje Jakobsson, var det flera som tyckte att jag skulle göra en film om Jane Wålstedt och Janikeramik. Efter ett år då frågan dök upp igen kände jag mig manad! Nu ytterligare drygt ett år senare är filmen klar.

Jane Emy Marianne Wålstedt föddes den 17:e december 1917 i Malmö. I slutet av 30-talet flyttade familjen till Stockholm. Jane hade tidigt visat intresse för konst och begåvats med stor fantasi. I Stockholm kom hon in på dåvarande Tekniska skolan, nuvarande Konstfack. Efter avklarad utbildning hamnade hon på Firma Laholms keramik, där hon gjort praktik.

Här utvecklades hennes konstnärskap och 1946 gifte hon sig med Nils Larson, som hon lärt känna redan under praktiken då han jobbade på Laholms keramik. 1950 startade de tillsammans Janikeramik som kom att bli den stora konstnärliga keramikfirman i Laholm. Efter 20 år lades den ner men de föremål man skapat är idag eftertraktade i hela Sverige. De finns också representerade på Nationalmuseum.

Jane Wålstedt – Paradutställning Laholms keramikmuseum

På premiärdagen av Thomas Möllers film om Jane Wålstedt öppnar Keramikmuseet en liten utställning med unika föremål som speglar hennes enastående känsla för färg och form. Utställningen har vernissage måndag 13 mars kl 15-16.30 och pågår därefter till den 28 maj.

Gå på keramikspaning!

Gå på spaning efter Jane Wålstedt-keramik i butikernas skyltfönster och vinn biobiljetter! Spaningen pågår under filmfestivalen. Tävlingsformulär hämtas på Laholms turistbyrå, Bio Maxim eller på www.visitlaholm.se

Tid

13/03/2023 17:00 - 19:00(GMT+02:00)

Get Directions

Organisatör

Biograf Maxim

Biografen med stort engagemang.

Learn More

Vädret i Laholm

Vad är du nyfiken på?

Arkiv

Vi samarbetar med

Våra sponsorer

Utgivning och distribution 2022

Vecka 11 (fredag, lördag, söndag)

Vecka 24 (fredag, lördag, söndag)

Vecka 46 (fredag, lördag, söndag)

Vid utebliven tidning…

Kontakta kvalitetsansvarig:
tfn 035-13 37 20
sdr722@sdr.se

Vill du tipsa Magasin Laholm?

Skicka e-post till tipset@magasinlaholm.se