På Strandlyckan Surfcafé är det högt i tak och det behövs för att all musik, teater, akrobatik och galna utmaningar ska få plats. Här träffas leksugna semesterfirare och skapar minnen för livet. Gillar du att känna sanden mellan tårna och att folk går runt i våtdräkt så är detta rätt plats för dig i sommar.

– En glass och en kajak tack! Så kan det låta i kön till Strandlyckan Surfcafé där Ariel Striim och Kristina Sahlberg håller till i sommar. Förutom att beställa goda mackor, öl och vin så kommer man kunna hyra utrustning för strand- och vattensporter. Du kan prova på aktiviteter som windsurfing, trike med kite, SUP och mycket mer. Efter en aktiv dag fylls scenen av olika scenframträdande, det kan bli både levande musik och teaterföreställningar.  

– Det är Strandteatern som driver caféet och vi har nu äntligen fått en egen scen som vi drömt om så länge, berättar Kristina. Att den är i form av ett surfcafé vid stranden känns väldigt naturligt eftersom vi bor här i Mellbystrand och vi vill att teatern ska vara så nära sin publik som det bara går. Detta är så långt ifrån en institutionsteater man kan komma och vår vision är att skapa en mötesplats som inspirerar till lek. 

När Kristina berättar blixtrar ögonen av iver och hon ber Ariel att vänta med vad han har att säga för nu är det hon som pratar. ”Vänta, snart är det din tur.” Det märks att de båda brinner för att få fler att delta i glädjen de hittat i gränslandet mellan kulturella upplevelser och fysiska utmaningar.

– Jag tycker att det är så extremt härligt att vara ute i vågorna och på stranden och detta är en så passande strand för aktiviteter, fortsätter Kristina. Vår vision är att få mer saker att hända i Mellbystrand och det blir lite lättare nu när vi har en bas där allt utgår från. Jag vill att detta ska vara en mötesplats där alla åldrar kan umgås och ha roligt tillsammans.

Dagens utmaning på menyn 

– Varje dag kommer det finnas möjlighet att få en utmaning från oss i caféet, berättar Ariel. Det kan vara att lära sig spela en låt på gitarr, gå på lina eller åka slalom med longboard. Man kan göra utmaningen ensam eller tillsammans med en vän eller en annan cafégäst. Och vill man ge sig ut på havet har vi massor med alternativ. Är det vindstilla så är det perfekt att ta en paddeltur och vi har både kajaker och SUP-brädor att hyra. Behöver man hjälp att komma igång så fixar vi det. SUP funkar även när det finns vågor, det är ännu roligare! När det blåser finns de möjlighet att windsurfa, både för vuxna och för barn. Vi har jättesmå segel man kan sätta på. Vi har några SUP-ar som är riktigt barnvänliga som också går att rigga med segel. 

Energi som smittar 

Kristina och Ariels sprudlande energi inspirerar och de har vanan inne att få fler att prova på nya saker. Sedan de flyttade hit för fyra år sedan har de visat ett enormt engagemang i lokala föreningar och kulturarrangemang. De driver ett landsbygdsprojekt som heter Strand och Kultur och deras barnteaterföreställning är ett omtyckt inslag vid nationaldagsfirandet i parken. En vecka varje sommar bjuder de in till 100% familj som de arrangerar genom sitt företag Vilja Fram. Målet med initiativet är att få barn och föräldrar att lägga undan mobilen en vecka och istället göra roliga saker tillsammans. Roliga saker på stranden och i vågorna såklart. 

Alla kroppar är surfkroppar

Är du nybörjare och vill lära dig surfa eller paddla finns det god hjälp att få. Ariel hoppas att många vågar testa något nytt i sommar.

– Vi erbjuder kurser till de aktiviteter vi har utrustning för. Alla kroppar är surfkroppar och det viktigaste är att man har bra balans. Man behöver en hel del tålamod och det är viktigt att man lyssnar noga på våra instruktioner. Sedan är det bara att go with the flow.  

Surfa in på facebook

I sommar kommer många nya arrangemang sjösättas och Kristina uppmanar alla att hålla koll på sociala medier för att inte missa något. De hoppas framförallt kunna ordna många aktiviteter för ungdomar. 

– Det är mycket på gång och vi uppdaterar hela tiden på vår facebooksida. Vi kommer till exempel ha pop-up-föreställningar med Den magiska kistan och det blir som en slags sommarlovsteater. Tillsammans med publiken skapar vi en saga där de är med och påverkar handlingen. Vi kommer också erbjuda låtskrivarkurs och salsadans på stranden. Vi låter väder och vind vara med och bestämma dagens program så ta för vana att surfa in på vår sida när du planerar din dag, kanske är det perfekt vind för att testa trike med kite. Det behövs bara några få sekundmeter för att få snabb fart med trehjulingen. 

Samarbete skapar möjligheter

För att Surfcaféet ska kunna erbjuda så många aktiviteter som möjligt samarbetar man med både lokala föreningar och företag. Två dagar i veckan erbjuds cykelturer längs stranden med fatbikes och detta sker i samarbete med KiteKalle. Suzanna Gisselman på Yoga-wave Sweden håller i stärkande yogapass och Chris Duraffourd ser till att det svänger skönt med sitt enmansband.    

– Varje dag när solen skiner har vi afterbeach och då kan man komma upp från stranden och ta en panini och ett glas vin, berättar Ariel. Vi spelar mycket musik, både spontant jam i trädgården och planerade uppträdande från scenen. Man får gärna kontakta mig och anmäla sitt intresse för att uppträda. När det är öppna jam i trädgården så är det helt ok att plocka ner en gitarr från väggen och vara med. 

– Vi vill gärna erbjuda våra gäster det bästa av det som finns här i trakten och det gäller även utbudet i caféet, säger Kristina. Vi strävar efter att ha så mycket godsaker som möjligt från lokala producenter. Det är viktigt för oss att det finns ett hållbarhetstänk och vi vill ha bra kvalitet på maten vi serverar.

Strandkalaset bjuder på extra allt

En av sommarens höjdpunkter är Strandkalaset som bjuder på ett fullspäckat program under en hel helg. Då blir det Kite-race, SUP-tävling, Mini-Robinson med DK, Strandmästarnas mästare och mycket mer. Vissa aktiviteter är gratis att delta i och alla barn som vill får en ansiktsmålning. Det finns möjlighet att vara med och skapa lerkonstverk och när kvällen kommer blir det allsång på stranden. Strandkalaset arrangeras i samarbete med bland andra Mellbystrandsföreningen och Studiefrämjandet.     

DK prövar lyckan i Mellbystrand

När man hör Kristina och Ariel berätta om allt som händer på Strandlyckans Surfcafé kan man undra hur de lyckas ro allt i land. Det löser sig tack vare medhjälparna Nora, Elsa, Gertrud och DK. Såg ni Robinson 2018 så känner ni igen vinnaren Daniel DK Westlund. Han köpte en husvagn för vinstpengarna och den har han ställt i Mellbystrand över sommaren för att kunna jobba på surfcaféet.

– Jag lärde känna Ariel och Kristina i vintras när vi sågs i Borgafjäll. Vilka sköna människor, det är så grymt kul att vi får leka ihop en hel sommar! Husvagnen står 2 km bort så jag kan surfa hit till jobbet. 

Jag hade aldrig varit i Mellbystrand innan men det är lite så jag jobbar med mitt luffande – jag bara kör! 

Lekfulla semesterdagar

Med en äkta Robinson-vinnare i huset blir det kanske tävlingar och utmaningar inspirerade av TV-programmet? Allt kan hända när så många kreativa och leksugna personer samlas på en plats. 

– Alla borde komma hit, utbrister DK. Det är enkel och bra mat och vill man ta det lugnt kan man bara sitta och njuta av stämningen!

Kristina håller med och tycker det är viktigt att Strandlyckan Surfcafé är en plats där man får vara sig själv.

– Det händer massor av saker här och jag tror att här finns något för alla. Ett hett tips är att skaffa en våtdräkt för då kan man stanna kvar och leka i vågorna mycket längre. Vill man ha roligt ska man komma till oss!

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2019.