Från ett brusande Paris till lugnet och ron på landsbygden i Våxtorp. Härifrån driver Lilly Norfeldt Sveriges största hundträningsblogg. Hon är hundinstruktören som brinner för att inspirera och peppa den vanliga hundägaren till enkel hundträning. Lilly vill att vi ska lära känna våra hundar, uppmuntra dem istället för att skälla på dem och att ha roligt tillsammans.

Bland solrosorna sitter Lilly och väntar på mig på gården tillsammans med Pippi och Gun. Höstlöven har sina allra vackraste färger här, mitt ute på landet. Pippi, som han kallas för, är Lillys pratglada son på tre år och han liksom kookierhunden Gun, är med hela intervjun och ger extra glädje och pepp. I det mysiga köket dricker vi kaffe och käkar Lillys goda bullar. Gun är skeptisk till mig i början, eftersom hon har lite vakthund i sig och vill gärna både vakta och larma. Lilly berömmer mig för att jag bara står stilla tills Gun har fått bekanta sig med mig. Jag erkänner att jag är lite hundrädd för nya hundar, men snart så lägger sig nervositeten hos oss båda och vi blir vänner.

Sociala medier

Lilly ägnar stor del av sitt arbete på sociala medier. Filminspelningar på Youtubekanalen, Instagram, hemsidan, blogginlägg, bloggsamarbete och ny onlinekurs. Allting tar tid och det kräver eftertanke för att få intresserade att följa och tycka att det som läggs ut är bra och givande. 

– Jag funderar noga på upplägget så att innehållet ska vara intressant, och så ska man ha en samarbetsvillig hund också, så klart, skrattar Lilly.

Tidigare fanns det en tom lucka för Lilly att fylla, det fanns nämligen inte så många i Sverige som bloggade om hundträning på det sättet som Lilly gör idag och hon kände att det fanns ett stort behov från hundägare runt om i landet. Hon saknade själv någon som hon hade velat vända sig till när hon skaffade sin första hund. Någon som inte var supernördig på lydnadsnivå, eller som bara jobbar med problembeteenden. Hon ville ha mer enkla tips som är lätta att följa.

– Jag delar gärna med mig av det som är lite personligt och bjussar på tips och information, det blir roligare än att bara komma med torra råd, säger Lilly. 

Däremot får tipsen gärna vara konkreta och hon har specialiserat sig på steginstruktioner på ett lättsamt och roligt sätt. Tack vare dem har det gått relativt fort för Lilly att bygga upp sin verksamhet.

– Jag känner mig väldigt glad och tacksam att jag kan arbeta hemifrån med hela min verksamhet, säger Lilly eftertänksamt.

Det går inte att dö om man har en hund

För flera år sedan pluggade Lilly på Amerikanska Universitetet i Paris och var högpresterande. Hon hade toppbetyg, jobbade och festade. Rätt som det var tog det bara stopp och hon hamnade på sjukhus. Hon har blivit diagnostiserad med bland annat Bipolär sjukdom och tycker det är viktigt att psykisk ohälsa får lov att vara någonting man pratar om och inte skäms för. Lilly berättar att hon kan uppleva att en del människor inom hund- och hästvärlden, kanske bär på psykisk ohälsa? Människor som mår dåligt dras ofta till djur, eftersom i relationen till djuren får man vara den man är utan att bli bedömd. På äldreboenden som tillåter djur, har det visat sig vara väldigt givande för gamla som mår dåligt att ha djuren nära sig.

När Lilly flyttade tillbaka från Paris till Sverige skaffade hon sin första egna hund,  lilla mopsen Jonny. Det blev väldigt bra och läkande och Lilly hittade ny livskraft. I samma veva träffade hon Pippis pappa. 

– Det var då jag blev fast i Våxtorp, skrattar Lilly.

Valpkurs på Brukshundsklubben

Lilly hade inget jobb och inte något direkt intresse när hon flyttade till Våxtorp. Hon tog en valpkurs på brukshundsklubben i Laholm och är fortfarande aktiv där. Det var då hon blev intresserad av hundträning på riktigt.

Hon tränade lydnad med mopsen Jonny och han var så duktig att han vann en tävling. Känslan av sammanhang växte sig starkare hos Lilly och snart hade hon utbildat sig till hundinstruktör.

I utbildningen ingår det bland annat att lära sig om hundars mentalitet, anatomi, raser och historia. Det ingår också att lära sig att driva företag. I hunddagisutbildningen ingår det att lära sig till exempel om hundrastgårdar och flockbeteenden. Hunddagis har blivit ganska stort.

Personlig Blogg

Lilly tycker inte man behöver frångå kunskapen av modern hundträning för att man skriver lättsamt, personligt och trevligt. Hon tycker att en bra kombination mellan artiklar och dagboksinlägg är fint.

Att få dela med sig av sina hundtips och sin kunskap på ett personligt sätt i naturen, tycker hon är väldigt roligt och det driver henne framåt. 

– Det jag skriver om är främst utifrån hundinstruktörens perspektiv men jag vill undvika att det ska vara präktigt och stramt. Jag vill vara ett team med min hund och ser det som en modern grund i hundträning, Självklart ska det finnas regler också. Har hunden fått tillräcklig information så gör den sitt bästa, säger Lilly.

Nöjd med det lilla som gör livet

Många av hennes gamla vänner har fina jobb och bostäder i Göteborg och tycker kanske att Lilly har gjort ett udda val som blivit hundtränare mitt ute på landet. Men Lilly trivs och känner sig lugn och trygg med livet. 

– När jag var yngre var jag rädd för att nöja mig med någonting som var för lite. Nu känner jag tvärtom. Jag är så himla nöjd med lite! Jag uppskattar de små sakerna i vardagen. En kopp te, fint väder eller en blöt nos. Lyckan för mig ligger i det lilla, kanske för att allting varit så kaotiskt tidigare? funderar Lilly.

Spännande framtid

Mycket som tidigare varit kaos har vänts till framgång och hon har själv skapat det. Det har varit en tuff resa men den har gjort henne erfaren och mogen på många sätt.

Med ett helt annat lugn och fokus kan hon se fram emot alla spännande och roliga saker som livet har att erbjuda. Vem vet, kanske kommer det en bok så småningom?

Lär hunden gå slalom mellan benen!

Så här lärde jag Gun detta från början:

1. Sätt klockan på 2 minuter och tag några godisar i varje hand.

2. Börja med hunden på vänster sida och tag ganska stort steg framåt med höger ben. Samtidigt visa godiset i högerhanden så hon lockas in genom ”porten” som blir!

3. Och så lika fast åt vänster!

4. Minska sedan hur mycket du visar och hjälper till med händerna. Lite i taget, baby steps liksom! Hunden ska alltid lyckas!

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2020.

www.tormarpalilly.se