Liv Jagrell, från Laholm på scen. Bild: Eric Petersen

I juni 1980 såg Liv Jagrell dagens ljus för första gången. Hennes mor Eva och hennes far Bengt, fick äntligen hem sitt barn till Vingesgatan i Laholm från BB i Halmstad och hon bodde kvar där i 16 år. Idag är hon 42 år, bor i Stockholm och har en av hårdrockens bästa sångröster. Hon har hunnit med att turnera runt om i världen och hon har släppt en rad skivor. Sångerskan från Laholm är onekligen en stjärna och när hon äntrar scenen är hon en ”true rockstar”.

Liv Jagrells liv kretsade under många år kring hennes band Sister Sin. Bandets debutskiva kom 2008 och under bandets aktiva karriär hade de till och med ett album med på de amerikanska listorna. Bandets sångerska är från Laholm och heter just Liv Jagrell. Dessvärre splittrades bandet och numera spelar hon under eget flagg med Liv Sin.

Hemma i lägenheten i Gröndal, i södra Stockholm, ser hon vattnet från Mälaren flyta förbi och på golvet tassar katten Sharma. Till det yttre verkar Liv Jagrell vara en hård och tuff rocker och när hon äntrar scenen så är hon just det. Hon har åsikter om politik och anser att världen idag inte är den bästa eftersom allt bara handlar om pengar, vilket hon menar inte intresserar henne. Det viktigaste för Liv är musiken, djuren och naturen. Utanför scen jobbar hon på en veterinärklinik som tar hand om sjuka katter och hundar. Hon verkar vara en kvinna som bejakar livet med hjälp av exempelvis meditation, yoga och träning. Hon tänker på vad hon äter och är idag vegetarian.

Vi har inget direkt behov av någon form av aggression.

– Jag tycker väl att rockers många gånger är de lugnaste och snällaste personerna. Kanske är det så att vi får utlopp på scen och genom musiken så vi har inget direkt behov av någon form av aggression.

För Liv är djuren viktiga inslag i hennes liv. Hon jobbar, som sagt, på en veterinärklinik och hemma tassar en katt runt på golvet. Hon berättar också att hon ofta under barndomen hade djuren som sina bästa vänner.

– Djuren är mina bästa vänner och vi borde ta hand om dem mera. Min dröm är att ha ett rescue-center för katter, säger Liv Jagrell, samtidigt som hon lyfter upp Sharma i sitt knä och stryker henne över huvudet.

Liv Jagrell växte upp på Vingesgatan i Laholm och hennes föräldrar heter Eva Jagrell och Bengt Forsberg. Båda föräldrarna har den kreativa ådran i sig då mamma Eva bland annat givit ut diktsamlingar och pappa är såväl konstnär som musiker. Mamma Eva har dessutom arbetat som lärare i staden under många år och är känd för många laholmare. Liv introducerades tidigt för musiken och redan i 6-7-årsåldern fick hon en gitarr av sin pappa, men Liv ratade instrumentet då och ville hellre vara ute och leka med kompisar. I efterhand säger hon att hon borde ha tagit tag i gitarren för hon hade förmodligen blivit ganska bra på instrumentet. Det blev sång i stället och det tackar många hårdrocksfans runt om i världen för idag. Det blev en rad skivor med Sister Sin och bandet stod till och med på scen under Sweden Rock Festival 2013. Dessvärre splittrades bandet och enligt henne själv var det som att bearbeta en sorg. Sister Sin hann med såväl turnèer runt om i världen och också att släppa hela fyra studioalbum. Bandet turnerade i Ryssland, USA och Europa, men runt 2015 splittrades de.

– Jag byggde i stort sett hela min identitet runt Sister Sin och det var hela mitt prio i tio år. Det är klart att det kändes tomt och tungt när vi inte längre skulle spela tillsammans, säger Liv Jagrell.

Det är klart att det kändes tomt och tungt när vi inte längre skulle spela tillsammans

Liv Jagrell reste sig dock igen och efter ett tag satte hon ihop ett helt eget band och bildade Liv Sin. I Bandet finns bland andra hennes sambo på trummor och han heter Per Bjelovuk. Liv berättar vidare att hon efter sorgearbetet med Sister Sin reste sig och att hon tänkte att hon faktiskt kan fortsätta ändå.

– Jag tänkte att jag får testa att göra saker på min egen hand i stället. Nu kunde jag göra allt på mitt egna sätt och jag tycker att jag utvecklats både som sångerska och som låtskrivare. Jag tycker också att Liv Sin står för en mera modern metal och nu vågar jag också att experimentera mera.

På senaste skivan, som släpptes i januari år, experimenterar hon en del och bland annat använder hon sig av growl, som är en sångteknik som hon passade på att lära sig mera om under pandemin. Hon tog några lektioner i sångstilen via videosamtal och hemma i lägenheten klagade grannarna till en början på ljuden under kurstillfällena, säger Liv och ler lite grand åt det idag.

– När man väl lärt sig tekniken med growling så är det inte så jobbigt som man kan tro. Ibland sliter vanlig sång mer.

Laholm har onekligen präglat Liv Jagrell på många sätt. Hon är uppvuxen i centrala Laholm och bildade sitt första band här. Bandet hette Sisters of Kali och bestod, förutom av Liv på gitarr och sång, av Jill Jönsson på trummor och Charlotte Dam på bas. Liv berättar att hon troligtvis var den i bandet som hade det största drivet och därför fortsatte, men samtidigt var det här hon lade någon form av musikalisk grund.

– Vi lärde ju oss tillsammans och hårdrocken tilltalade mig väldigt mycket. Jag hittade också band som Slayer och Pantera under min uppväxt, säger hon och berättar vidare att hon under tonåren också upptäckte Nirvana och Hole och att alla band präglade henne.

Att just Hole blev en stor förebild för Liv Jagrell är kanske inte så konstigt eftersom bandet hade en väldigt färgstark sångerska i Courtney Love. Jagrell har ju också blivit en minst sagt färgstark personlighet som sångerska och frontar vilken scen som helst med pondus och professionalitet.

– Min stil har jag hittat efter hand. Jag hittade givetvis influenser från hårdrocken och jag gillade den. Sedan har jag utvecklat min stil.

Jag hittade givetvis influenser från hårdrocken

Liv Jagrell flyttade från Laholm när hon fyllde 16 år för då kom hon in på Sturegymnasiets musiklinje och hennes band hade replokal i samma stad; Halmstad. Det föll sig därför naturligt att hon också bosatte sig där. På gymnasiet fanns det minst sagt stora förebilder eftersom en annan person med rötterna i Laholm gick två klasser över henne. Det var Christopher Amott eller Chris Amott som han är mera känd för. Han är numera en mycket ansedd gitarrist och har bland annat spelat i Arch Enemy och Dark Tranquillity.

– Om jag har någon förebild så är det Chris. Han gick två klasser över mig och han var dessutom min gitarrlärare under en period.

Bild: Post-mortem.se

Chris har även en äldre bror som heter Michael Amott och han är minst lika känd som sin lillebror i branschen. Liv Jagrell berättar också att det fanns många förebilder i Halmstad och att det i Laholm fanns en bra grogrund för att fostra nya musiker. Det fanns band lite överallt i kommunen och det fanns människor som drev på utvecklingen. I en ungdomsgård sattes musikaler upp och runt om i källare i kommunen fanns det en massa band, bland andra Livs egna band Sisters of Kali. Liv Jagrell har efter tiden i Laholm bott i Halmstad, Göteborg, Munkfors, där hon gick på en folkhögskola och numera i Stockholm. Att vända hemåt till Laholm ser hon just nu ganska avlägset, men ett besök till mamma och pappa på Vingesgatan blir det då och då.

– Det är mysigt att komma hem till mamma och pappa och till staden, men ska jag flytta söderut så är det i så fall till ett varmare land, typ runt Medelhavet, säger Liv.

Liv Sin släppte ganska nyligen en ny skiva och Liv Jagrell hoppas att det ska lossna för bandet. Hennes förra band Sister Sin spelade på Sweden Rock Festival, Summer Breeze och andra stora festivaler. Hon hoppas nu att även Liv Sin ska få de möjligheterna eftersom hon älskar att spela på festivaler. House of metal i Umeå är bokat och bandet är sugna på att spela ute även i sommar. Kanske kan det bli ett stopp på Mellbystrands Livescen, någon gång så även hennes hemort får möjligheten att lyssna på henne och hennes band Liv Sin. Den senaste skivan är verkligen något att rekommendera och Liv kommer att ta scenen med storm.