Det doftar som det ofta gör i en källare. Det är ingen hemsk doft utan mer en igenkännande fuktig doft och en doft av replokal, gemyt och hårt jobb. Där står några stövlar, ett par tofflor, en bensindunk och bredvid hänger några kläder. Värmepannan mullrar tyst igång och på dörren in till replokalen hänger en plansch på Van Morrison som för att påminna om att musik kan vara tidlös. Detta är reportaget om de unga laholmskillarna i Coated som just släppt en ny singel och har ett nytt album på gång.

Marcus Johansson rullar in med sin bil på gården i Edenberga och ut hoppar keyboardisten i bandet. Vid passagerarsätet hoppar gitarristen Kelvin Olsson ut och där bak trängs gitarristen och sångaren Filip Borg med en gitarr och en keyboard. På avstånd hörs ett trumljud och det är Albin Seeberg som redan är i gång med att öva. Kanske inte så konstigt att just Albin är först på plats, eftersom Coated håller till i hans källare. Killarna är födda 1999 och de gick på Lagaholmsskolan i Laholm tillsammans. De hade tidigt en dröm om att syssla med musik och på ett antal fester pratade de ofta om att de borde bilda ett band. Ibland på skämt, men också med ett visst allvar i snacket. 2019 blev banddrömmarna verklighet och Coated var fött.

”Vi kommer aldrig att spela covers”

Albin Seebergs morfar har en båt och till den hör givetvis en motor. När Albin gick förbi denna båt såg han bandets namn uppenbara sig. På motorn stod det Coated och det har sedan aldrig varit något snack om vad bandet ska heta. De övar ungefär fyra till fem dagar i veckan och under dessa repetitioner gör de egna låtar och spelar också in och mixar sin musik. De är noga med att poängtera att namnet ska uttalas med en engelsk accent och inte en amerikansk. Det innebär att t ska betonas i Coated och inte falla bort som i den amerikanska engelskan.

-Vi kommer alltid att spela eget material. Vi kommer aldrig att spela covers, säger Kelvin Olsson.

Coated håller, som sagt, till i en källare i Edenberga och ur den källaren skapas ny och fräsch indiepop eller indierock. I förra veckan släppte de en ny singel som heter Stuck In The Backdrop och killarna drömmer stort. Helst vill de kunna leva på sin musik och de ger sig onekligen chansen genom att träffas ofta. Låtarna växer i regel fram. Ibland är det Filip eller Kelvin som kommer med ett gitarriff som blir en låt och ibland växer en låt ut i symbios med samtliga medlemmar inblandade. Mest nöjd är de med låten I´ll go I´ll Go I´ll go och i fjol kom det första hela albumet och det innehåller nio låtar och alla är inspelad i huset på Allégatan i Laholm, där Albin och Kelvin bodde.

-Varje gång vi gör en ny låt vill vi att den ska bli den bästa vi gjort, säger Filip Borg, samtidigt som han tar ett ackord på sin mintgröna Ibanez.

Filip Borg är visserligen singel, men de andra killarna har flickvänner. Hemma väntar Alma på Kelvin, Lova på Albin och Maja på Marcus. Familj och flickvänner stöttar hela tiden deras satsning på musik. De konstaterar också att det förmodligen är större chans att få spelningar i en större stad än det är i Laholm. Trots det stod de på scen för ett par veckor då de spelade på Teaterklubben i Halmstad och det var en spelning som kom mitt i deras ambition att släppa en ny skiva i höst.

-Ja, vi håller på med ett album nu så det var egentligen inte tänkt att vi skulle spela live, säger Kelvin Olsson.

Samtliga i bandet erkänner att livespelningen i Halmstad var nervös och att det krävdes en öl innan de gick på scen. När de väl var på plats och hade spelat den första låten så släppte allt.

-Det kändes som att det är här vi ska vara och här vi hör hemma; på en scen, säger Albin Seeberg och får medhåll av Kelvin Olsson.

-Det kändes ungefär som första fyllan och efteråt var det svårt att somna, säger han och skrattar.

Coated vid spelningen på Teaterklubben i Halmstad

Marcus Johansson är killen vid keyboarden, men han gör så mycket mer än det. Han är den som är drivkraften i det tekniska. Han mixar och producerar det som bandet spelat in och tidigare spelade han också handboll i HK Hök och HK Drott. Musiken har dock tagit mer och mer plats så numera är det bara musik som gäller för honom.

-Musiken är så himla kul och jag tyckte till slut att handbollen var ett hinder för att kunna repa och spela in tillsammans.

Om bandet gör musiken tillsammans så är det framförallt Kelvin och Filip som skriver texterna till låtarna. Det finns ingen direkt baktanke med texterna, utan det viktigaste är att det ska låta coolt och rätt.

-Det finns inget politiskt eller något sådant bakom, säger Albin Seeberg och tittar ut över replokalen där övriga bandmedlemmar nickar instämmande. På väggen bakom hänger det en färgglad tavla och i bokhyllan står böcker uppradade. Några av dem har en tjock pärm, andra en tunnare. I fönstret hänger några gardiner som skymmer insikten och Albin snurrar på sina trumpinnar och säger:

-Texterna ska låta coolt när de sjungs.

I dagsläget sköter bandet allt helt själv, förutom lite hjälp från Medborgarskolan. I framtiden lär de säkerligen behöva mera hjälp med allt som krävs för att slå igenom. De har onekligen ett bra paket där det hårda jobbet ligger i botten och de sköna låtarna och soundet själva resultatet. Vi lär få höra mer från Coated i framtiden. Det är jag övertygad om. I sommar kommer en ny singel och till hösten är planen att de ska släppa sitt andra hela album.