Vi förknippar honom med tennis, deckare, På spåret och Laholm. Det är den mest generella sammanfattning jag kan komma på, för Björn Hellberg har varit med länge och gjort så mycket. I sommar har Föreningen Gamla Laholm en stor utställning om, med och till Björn Hellberg, på Rådhuset i Laholm. Där får ni lära känna honom och hans gärningar under hans långa och framgångsrika karriär. Vi fick träffa honom inför utställningen.

Han tycker det är lite förmätet, att ha en utställning om en enda person, men samtidigt är han stolt och delar gärna med sig av fakta och historier han samlat på sig genom åren. Och det finns mycket. 

Pressackrediteringar till olika evenemang Björn Hellberg bevakat och rapporterat ifrån.

Tennis och Wimbledon

Om vi börjar med tennisen så är han känd för att vara ett tennisorakel. Han har koll på allt och alla. På hans arbetsrum finns ett glasbord med mängder av pressackrediteringar från olika turneringar. Han vet exakt från vilket år och vilken turnering kortet är ifrån. Vinnare och matchresultat rabblar han snabbare än vilken sökmotor som helst. 

I 53 år har han bevakat Wimbledon utan att missa en enda speldag. Han har alltså sett mycket tennis. Frågan är om han har sett något annat av London, än just Wimbledon? Jodå, söndagen är ju ledig dag, säger han snabbt och nämner att han gillar Covent Garden.

Tennis har varit, och är, en viktig del i Björns liv, men när Hagge Geigert en gång frågade Inger Hellberg hur det var att vara gift med en man som bara pratade tennis, svarade hon att de aldrig pratar tennis hemma. Det bekräftar Björn, de har så mycket annat att prata om.

Inger och Björn har journalistiken gemensamt, kärleken till orden. De har också kärleken till varandra gemensamt och har varit gifta i över 40 år. Under besöket på Vinges­gatan är det rörande att se Björns omsorg om Inger. Och när man läser sista kapitlet i Björns bok, En sorts memoar, är det Inger som fått skriva det även där blir man rörd. Finns det en finare kärleksförklaring än den hon skriver: På ren simpel svenska kan jag säga att jag älskar Björn av hela mitt hjärta, för den han är, den snälle, generöse, strukturerade, ödmjuke, ambitiöse, rolige, klantige, varmhjärtade man som står vid min sida.

Sportjournalisten

Att vara sportjournalist och rapportera tennisresultat till flera redaktioner samtidigt,  med olika vinklingar på samma innehåll, har varit utmanande, men Björn Hellberg bemästrar konsten som ingen annan. Det var extra tufft på den tiden då det skulle rapporteras via telefon. Björn kunde konsten att extemporera, vilket betyder i stort sett att tala fritt ur minnet, i det här fallet att rapportera improviserat.

Björn är inte rädd för att jobba och under tennisturneringar kan det bli jobb upp till 18 timmar om dagen. 

Författarskapet och staden

Pandemin har påverkat idrotten och det har blivit mer tid för författandet, därför kom årets bok ut tidigare än vanligt. Lastbart heter den och i den firar Sten Wall 40 år som fiktiv detektiv. 

Vi vet alla att Staden är inspirerad av Laholm, men i den här boken är det första gången han skriver det i förordet till boken. Det vill säga, att miljön är inspirerad av interiörer och exteriörer från Hallands sydligaste kommun. Och det vet vi ju vilken det är. Varför har han aldrig tidigare skrivit ut att Staden egentligen är Laholm? Jo, därför att fakta är heliga och en författare har rätt att vara lekfull. Däremot kan man gissa sig till att Rishult är Hishult och Ösby är Ysby.

Björn blev vald till Årets profil i Laholm 2011 och fotograferades i Gamleby, Laholm.

Svensk mästare i signering

Björn är väldigt duktig på att signera böcker, det sägs att han har det inofficiella rekordet i att signera böcker. Han är så pass duktig på det att det skämtas om att man har tur om man hittar en osignerad Hellberg. Det är förstås inte sant men säger en del om Björn. Att möta sina läsare och ge dem en personlig dedikation, kan betyda mycket för läsaren. När han står utanför Bokhandeln i Laholm kommer det fram många kända ansikten och då gäller det att komma ihåg vad alla heter. Det är en utmaning, men det brukar gå bra. Man ska komma ihåg att han under en signeringsturné signerar ca 10.000 böcker och pratar med 100.000 personer.

Till skillnad från de flesta författare som bokar upp en timme för signering, kan Björn boka upp en hel dag. Han har ett enormt tålamod. Han gör det för läsarnas skull och för bokförlagen och handlarna.

Starten på författarskapet

Som ung läste han mycket deckare som till exempel Astrid Lindgrens böcker om Mästerdetektiven Kalle Blomkvist. Och Stieg Trenters böcker. Själv började han skriva följetong till skolans roliga timma. När han sen skickade in sitt första manus i hopp om att bli publicerad startade en mångårig refuseringsvåg, stark som en tsunami, skriver han i sin memoarbok. Manus kom tillbaka med avslag, år ut och år in. Men att ge upp har aldrig legat för honom. Det var bara att acceptera motgångarna, bita ihop och sträva efter att bli bättre som skribent. Till sist blev han publicerad och det blev Gråt i mörker, 1981. Sen vet vi att det lossnade. Men det säger en del om honom. Han är arbetssam och har stort tålamod. 

När han skriver en bok utgår han från motivet. Det finns inget onödigt våld i böckerna, det handlar mycket om relationer mellan människor.

– Det finns en likhet mellan deckare och idrott, det passar mitt dramatiska sinnelag, säger han.

Bjuder på sig själv

Björn jobbar med kåserier men är mycket noga med att inte ”håva in ovationer på andras bekostnad”, han vill inte skada, förlöjliga eller såra någon. Däremot har en stor självdistans och tål att man skrattar åt hans  fumlighet när det gäller praktiska saker. Klippet från Sverigequizen när han försöker sig på att dreja en vas, blev av förklarliga skäl viralt.

Att han är oteknisk och opraktisk är tydligt, men om någon förväxlar det med att vara tankspridd och disträ så är det helt fel. Björn betonar att han är oerhört organiserad. Han har aldrig missat en deadline eller glömt pass eller ackreditering. 

På spåret

Många kommer ihåg Björn som ena halvan av radarparet Hellberg/Oldsberg som gjort mycket tillsammans, både som sportkommentatorer och som programledare och domare i frågesportprogram. 

Björn började som deltagare i På spåret och vann, fyra år i rad. Det blev ju för tråkigt så då ändrade de reglerna, enligt Peter Polkandersyndromet (som var den första att vara för dominant i en frågesport). Istället fick Björn träda in som domare. Totalt 21 år blev det med alla tiders bästa svenska underhållningsprogram.

Hur kan han kunna så mycket? Det är inte bara tennis, det är allt möjligt, åtminstone inom humaniora. Fysik och kemi är inte hans område. Pratar man film med Björn så rabblar han hela rollistan. Som sagt tidigare, bättre än en sökmotor. Han är ett unikum. Ett unikum som vi i Laholm är stolta över.

Hemorten Laholm

Björn försitter ingen chans att prata gott om hemorten Laholm. På skämt säger han att Laholm har allt, utom skärgård, fjäll och ett syndigt nattliv, och det kanske vi kan klara oss utan. Däremot framhåller han att Laholm har en av de vackraste stadskärnorna i landet, och det vet han, för att han har varit i alla städer. Han gillar också Visby, Arboga, och Vadstena för att nämna några.  Han tycker att vi ska vara rädda om vår fina stadskärna, men staden måste också få växa. 

Laholm har många fina butiker. Inte för att Björn är den shoppande personen, men förr fanns en chokladbutik som han gillade. De tillverkade några laholmspraliner efter eget recept. Det fanns en Lagapärla, en Brostare och så klart en Hellbergare.

På den gamla GODA tiden fanns Björn Hellberg även som pralin, med punschsmak.

Hedersmedborgare

1992 blev Björn Hellberg utnämnd till hedersmedborgare i Laholm, tack vare att han alltid under sina resor och i press, radio och tv gett Laholm positiv uppmärksamhet. 

– Det är i särklass den förnämsta utmärkelsen jag fått, säger Björn stolt.

Laholm har haft två hedersmedborgare, den andre, Johannes Brost, är också värd att nämna.

En hyllning

Utställningen i Rådhuset är en hyllning till Björn och hans mångåriga gärning. Själv är han delaktig i att hylla andra som varit föredömen i Laholm. I och med det nyinstiftade Björn Hellberg-stipendiet har han möjlighet att ge tillbaka. Bakom stipendiet står Fastighetsbolaget Tricordia där Eskil Hellberg är delägare, Laholms kommun och Laholms sparbank. Stipendiet består av ära och 20.000 kronor och kommer i år att delas ut i samband med att utställningen avslutas.

Passa på att se utställningen i Rådhuset! Har du tur kanske Björn själv är på plats. 

Här kan du läsa mer om och se när utställningen är öppen.

Visste du att?

Björn var aktiv tävlingsspelare i över 30 år och representerade genom hela karriären enbart en klubb: Laholms TK. Detta trots anbud från flera andra föreningar. Han var länge rankad i klass II bland landets 150 bästa spelare.

Han har för svensk press bevakat tävlingar jorden runt i flera decennier. Bland annat i Wimbledon 53 år i streck (1967 – 2019) utan att missa en enda speldag! Övriga Grand Slam-turningar som han bevakat: Franska Öppna 20 gånger, US Open 15 gånger och Australian Open sju gånger.

Tennistexter har publicerats i tidningar, program och böcker i sex världsdelar. Enligt Wimbledonbiblioteket kan Björn vara den som skrivit flest tennisböcker av alla: 25 stycken. Medverkat med tenniskrönikor i den svenska ”Idrottsbibeln” Idrottsboken i över 50 år (1967 – 2019).

Deltog i 21 år i På spåret. Först som tävlande i fyra raka säsonger (1988, 90, 91 och 93). Efter att ha stått som slutvinnare samtliga fyra gånger blev han ”omplacerad” till domare. Björn skrev också de sketcher där han och Ingvar Oldsberg ”agerade” i olika roller. 2019 utsågs På spåret till alla tiders bästa svenska underhållningsprogram. 

Har skrivit närmare 70 böcker inom fack- och skönlitteraturen och över 400 andra bokprojekt (uppslagsverk, årsskrifter, antologier, novellsamlingar med mera). Deckarna har översatts till sex språk.

1992 blev Björn Laholms förste hedersmedborgare och fick gatan Hellbakken uppkallad efter sig.

Publicerat i Magasin Laholm sommar 2021.

Foto: Ulrika Träff