Han säger att han aldrig haft den där egentliga konstnärsådran ändå har Pierre Hansson tagit ett stort kliv in i konstnärskretsar. I helgen ställde han ut sina tavlor tillsammans med musikern och rockikonen Dregen samt Teddybears sångare Patrik von Arve. Detta är reportaget om Pierre Hansson och hans kopplingar till musik och konst.

Ur högtalarna i Pierres hus i Mellbystrand strömmar Motörheads God was never on your side. Pierre Hansson tar en sipp ur kaffet och säger att han numera börjar att bli mera självsäker i sitt skapande av konst. Han har på egen hand skapat sig en väg framåt och skapat sig möjligheter för framtiden.

Pierre Hansson är 53 år gammal och bor, som sagt, i Mellbystrand, tillsammans med hustrun Annette och de har två söner som heter Oliver och Benjamin. Pierre Hansson har alltid älskat att fixa och ordna saker och många gånger har det varit inom musik. Han är en av grundarna till Mellbystrands livescen, men innan dess arrangerade han egna konserter. En gång engagerade han gitarristen och sångaren i Mustasch Ralph Gyllenhammar till att spela i Pierre och Annettes kök i samband med en privat fest. En annan gång spelade hårdrocksbandet Bonafide i trädgården. När Mustasch en gång blev avbokade från ett gig i Falkenberg fick Mellbystrands livescen frågan om de ville att de skulle komma till Mellbystrand.

– Folk börjar nog förstå att vi reder ut att arrangera musikevenemang, säger Pierre.

Pierre, Dregens och Arves vernissage var i Halmstad. I entrén fanns det blå plastsockar att ta på sig för att inte blöta ned golvet. En stålkonstruktion till trappa ledde ned till själva vernissaget. Pierres fru Annette stod vid ett bord och serverade Dregens egna öl och bredvid henne hängde Dregens och Arves konstverk. Längre in i utställningslokalen fanns Pierres tavlor och runt honom stod en grupp människor som ville veta mer om hans konst. För att helgens vernissage skulle bli verklighet har det krävts en hel del av Pierre. Han har experimenterat med sin konst och det har lett fram till den uttrycksformen som han har nu. Ofta finns det en grund i koppar som får en oxiderad eller ärgad färg. Han hittar också mycket av sin inspiration i musiken och älskar att jobba med citat.

– Jag inspireras av mycket, men texter och citat är en stor källa till inspiration för mig, säger Pierre.

Redan efter några timmar av vernissaget på Galleri Stenhus i Halmstad hade Pierre Hansson sålt några av sina verk. Galleristen Tony Nyström går runt och myser i lokalerna och säger att Pierre troligen kommer att bli större än han själv tror.

– Jag träffade Pierre första gången i samband med en Dregen-utställning för några år sedan och vi hittade vägar framåt tillsammans. Jag gillar hans materialval och jag tycker att han har en grund i hantverket men att han också har en baktanke och stor kreativitet i det han gör, säger Tony Nyström.

Att Pierre Hansson samarbetar med en av Sveriges största musiker, Dregen, har sin grund i tillit och vänskap. Denna vänskap befästes, bland annat, i samband med en fiskeresa till Blekinge. Dregen och Pierre stod vid åkanten och samtalade i fyra dagar och Dregen säger med ett stort skratt och med glimten i ögat:

– Jag litar mest på folk som fiskar. Jag vill verkligen inte jobba med lallare.

Det finns en genuin värme och vänskap mellan dem och Pierre var till och med inbjuden till Dregens 50-årsfest. Båda säger att de ofta bollar idéer med varandra.

– Jag är glad att jag fått en bekräftelse och draghjälp, säger Pierre och menar att deras vänskap är genuin och äkta.

Även Dregen hyllar Pierre Hansson och deras vänskap och samarbete. Rockstjärnan säger att konsten mer och mer integrerats i hans andra konstformer; musik och textförfattande. Innan hade han konsten som ett andningshål men nu går de mer in i varandra. Dregen är också noggrann när han gör saker. 

– Pierre är fantastisk när det gäller plåt och man skulle kunna säga att vi byter ideér och tjänster, säger Dregen och fortsätter:

– Även om jag inte bryr mig om folk gillar min konst eller min musik så vill jag att det ska bli bra för mig. Jag vill verkligen inte jobba med lallare, säger han och menar samtidigt att Pierre är en proffsig person att jobba med.

Både Dregen och Pierre är personer som går in till 100 procent i det de sätter sig för att göra. Man kan exempelvis se Dregen vara synnerligen aktiv på Instagram i framställandet av hans egna öl. Ett bevis för att han genuint intresserar sig för saker han valt att satsa på.

– Ska jag gå in i något ska det vara 100 procent. Jag vill inte vara en hora som sätter mitt namn på vad som helst, säger Dregen, med ett skratt.

Pierre Hansson går runt i galleri Stenhus och myser. Han konstaterar att han fått sålt ytterligare en tavla och drömmer också om en fortsättning med sitt skapande. Det finns ett antal trådar ute och idéerna saknas inte. Han är också jordnära och tänker att vernissaget är ett första steg. Det kan komma fler engagemang men det kan också ta slut.

– Jag har lite krokar ute här och var och hoppas att det kan bli fler roliga saker. Jag har fått ett större självförtroende när det gäller konsten och jag tycker att jag ser många möjligheter i framtiden, säger Pierre Hansson.

Han har redan haft ett samarbete med Mikkey Dee som resulterade i en hyllning till Motörheads legendariska och numera avlidna frontman Lemmy Killmister. Hyllningen bestod i en tavla med en basgitarr i som sedermera såldes och där överskottet gick till cancerfonden. Han håller också på med ett projekt tillsammans med Dregen där syftet är att sälja en tavelserie till högstbjudande och där överskottet ska gå till de krigsdrabbade i Ukraina.

– Jag har som sagt drömmar och idéer. Främst vill jag utmana mig själv och se vad jag kan och inte kan göra. Jag tycker att jag ser möjligheter i det mesta, säger Pierre Hansson.