Gerda Zefyrina Romberg (f Jönsson) 1888-1981 

”Hushållerskan som blev restaurangägare i Mellbystrand”

Gerda Romberg var en i raden av starka och okuvliga kvinnor som trots att hon blev änka med två barn efter bara tre år som gift, lyckades hålla samman familjen och bli en framgångsrik hotell- och restaurangägare i Mellbystrand innan hon återvände till Skåne med sina barn.  

Gerda föddes i Vanstad i Skåne, dotter till urmakare Per Jönsson och Elna Jeppesdotter och hon hade fyra syskon, två systrar och två bröder. Urmakare Jönsson var dessutom en händig fiol- och orgelbyggare och fick pris för sina exklusiva fioler. Hon bodde hemma till hon var 16 år, då hon först flyttade till Malmö och arbetade som hushållerska på en prästgård och sedan som kokerska hos en grosshandlare. Efter att har varit tillbaka hos familjen i Malmö ett par år, flyttade hon till Borrby i närheten av Simrishamn och återigen för att arbeta som hushållerska bland annat på Hotell Continental i Ystad. Hon flyttade därefter till Båstad och arbetade som kokerska. Där träffade hon Oskar Leonard Romberg, handlare och åkeriägare i Laholm. Dom gifte sig i maj 1915 i Veberöd, ett litet idylliskt samhälle nära Lund och flyttade sedan till Tjärby. Att giftermålet stod i Veberöd beror säkert på att Oskars syster Nanny var gift med Anders Bengtsson som var källarmästare på Järnvägsrestaurangen i Veberöd. Nanny arbetade där och både Oskar och hans bror Edvin gifte sig i Veberöd och hade sina bröllopsfester på svågerns restaurang.    

Oskar Romberg föddes 1881 och dog redan 1918 i Spanska sjukan. Han hade 10 syskon och han och hans bror Edvin drev ett åkeri på Kyrkogatan i Laholm. Edvin dog också i Spanska sjukan samma år som Oskar med bara några dagars mellanrum. De var söner till lantbrukaren Nils Magnus Romberg och Johanna Carlsdotter i Tjärby och farfar var Albrecht Romberg som var bror till Eric Jacob Romberg (välkänd konstnär och allmogemålare i Trulstorp). Även Oskars fader dog tidigt och efterlämnade alltså fru med 11 barn. När Oskars far dog var hustrun tvungen att sälja gården men Johanna kunde stanna kvar med sina elva barn i en liten stuga som hörde till gården. Hon försörjde familjen genom att hjälpa till runt om i gårdarna och genom att baka spettkakor som blev mycket omtyckta. Johannas spettkakor kom att spridas genom barn och barnbarn, bland annat genom dottern Fatima som bakade och sålde eftertraktade spettkakor i Laholm med omnejd. I Stockholm och på Skansen bakades spettkakorna av sonsonen Oskar, som fick samma namn som sin fader.   

Gerda och Oskar bodde i Laholm där Oskar bedrev handel och åkeri. Det var mest handel med varor som han också fick transportera, spannmål men också torv, kol och ved. Oskar och Edvin blev inkallade under kriget och Gerda fick försöka driva den tunga verksamheten med den lilla hjälp hon kunde få. Problem med tillgången på råvaror och stölder gjorde att verksamheten inte kunde fortsätta och strax efter kriget dog Oskar. Gerda som blev ensam med sina två barn var en handlingskraftig kvinna. Hon hade en stor lägenhet och började med matservering i lägenheten och detta blev snart populärt. Det kom gäster som arbetade på Rådhuset men också lärare och affärsmän och hon fick snart ordna festmiddagar. Hon fick en idé om ett friluftscafé sommartid i Mellbystrand, inte långt från Strandstugan (nuvarande Strandhotellet) där hon ärvt en tomt av sin man Oskar och där det tidigare funnits en liten våffelstuga. Gerda drog igång café och våffelbakning i den lilla stugan, utan el, vatten och vägar. Caféet blev snart populärt bland den ökande sommarbefolkningen. Gästerna började efterfråga mat och hon köpte en större sandtomt intill stugan. Trots mycket slit med att binda den flyktiga sanden på tomten och släkt och vänners avrådan så byggde Gerda 1923 en restaurang ”Rombergs restauranger” som sedan byggdes till i flera omgångar och även fick en mycket populär ”Dansrotunda” och sedan 13 hotellrum. 

Verksamheten växte, Mellbystrand var en populär sommarplats under 20- och 30-talet men infrastrukturen var dålig. Gerda lyckades själv ordna fram dricksvatten vilket var besvärligt med närheten till det salta havet. Det stora projektet som tog flera år att förverkliga under Gerdas ledning var en väg genom skogen ner till restaurangen, nuvarande ”Rombergs väg”, som fick sitt namn efter Gerda Romberg. Maten, musik och dans lockade stora skaror till Gerdas anläggning som under många år var väldigt populär under sommarmånaderna. Vintertid drev Gerda pensionat med nio rum och matsal inne i Laholm på Köpmansgatan. En sommardag halkade Gerda i trappan ute vid restaurangen, när hon skulle springa in och svara i telefon och skadade sitt knä illa. Det hindrade Gerdas arbete och framfart så hon bestämde sig för att utarrandera Rombergs restauranger 1938, 50 år gammal. Gerda flyttade till Malmö, Östra Förstadsgatan, med barnen och arbetade först på matserveringen på Alnarp och sedan var hon med och startade restaurangen i ett nytt polishus i Malmö. Utarrenderingen i Mellbystrand blev inte som Gerda tänkt så hon återtog verksamheten och drev den några somrar till. 1945 sålde hon anläggningen till Kiruna stad som gjorde det till det vi allmänt kallar “Kirunakolonin”. Detta gladde Gerda som själv på besök i Kirunas gruvor fått se under vilka hemska förhållanden människor arbetade och bodde i gruvstaden.  

I Malmö fortsatte Gerda med mindre pensionatsverksamhet i sin fyra-rummare där hon hyrde ut tre ”rum för resande” och höll med frukost och tvätt. Trots sitt dåliga knä bar hon allt till och från lägenheten på tredje våningen utan hiss. Sonen, Oskar, flyttade till Stockholm och utbildade sig till servitör. Där fick han arbete på Operakällaren men öppnade café tillsammans med sin hustru Willy, och många somrar arbetade han och hustrun på Skansen där man bland annat visade hur man bakade ”Rombergs spettkakor”. Oskar var en välkänd servitör i Stockholm och fick bland annat förtroendet att servera drottning Silvia vid större tillställningar. Dottern, Britt, arbetade som kallskänka i Lund men flyttade också till Stockholm och blev husfru på Bacchi Wapen. Britt blev köksföreståndarinna på ett konvalescenthem i Åre men gifte sig med en köpman och flyttade till Örnsköldsvik och därefter med sin familj till Djursholm. Båda syskonen, Oskar och Britt, fick två barn.

Gerda var, även på äldre dagar, en aktiv person. Barn och barnbarn vistades ofta i Malmö och lika ofta besökte Gerda familjerna i Stockholm, ibland tillsammans med bästa väninnan Agnes Ekwall, som hade hatt- och modebutik i Laholm. Teater och fina restauranger var damernas stora nöjen. Det blev också bilsemestrar ut i Europa tillsammans med Agnes och hon besökte utvandrade släktingar i Amerika. 

Gerda Romberg, en fantastisk kvinna som med sin tidigt förvärvade matlagningskonst och mycket hårt arbete, skapade glädje för många människor och förtjänar att bli ihågkommen. 

Texten är ursprungligen framtagen för utställningen Laholmare förr & nu, där intressanta personligheter presenteras i ord och bild. Utställningen är producerad av Föreningen Gamla Laholm och visad i Rådhuset.