Januari är säsong för blodapelsiner. Det röda nätet i frukthyllan med blodapelsiner dyker upp så här efter nyår så passa på att äta eller göra något gott av dem!

Blodapelsiner odlas nästan uteslutande på Sicilien, och de kalla nätterna mot de varma dagarna gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin. Ämnet skyddar mot kylan och ger upphov till den röda färgen. Därför kallas den blodapelsin eller röd apelsin. Den har nästan dubbelt så höga halter av C-vitamin som en vanlig apelsin. Den är lite sötare i smaken, passar utmärkt i sallader, bakverk eller varför inte till en marmelad?

Ett supersnabbt och enkelt recept på marmelad!

Blodapelsinmarmelad

Ca 6 dl

800 gram blodapelsiner (jag tar 650 gram apelsiner och 1 lime). Jag gillar när det är lite beskt, men går lika bra med bara apelsiner.

5 dl syltsocker

Gör så här:

Borsta och skölj frukten noga i varmt vatten. Skär bort ändbitarna, dela frukten på mitten och skär sedan i tunna skivor. Ta bort kärnor. Lägg 2/3 av skivorna i en mixer och mixa till ett grovt hack.

Häll över hacket i en tjockbottnad gryta och tag resterande skivor och lägg i.

Häll på sockret. Låt puttra tills apelsinerna är mjuka, ca 30 minuter.

Rör då och då. Häll upp på väl rengjorda burkar, sätt på lock direkt och ställ svalt!

Vill man laborera lite med smaksättning så kan man lägga i det i grytan innan man häller upp på burkar. Jag testade hackad rosmarin, valnötter och grovmalen svartpeppar.

Lycka till!