“Hade det inte varit för Helge hade jag inte flyttat.” Fanny Nilsson har bott i Oslo i nio år och rest runt en väldig massa sedan frisörutbildningen på gymnasiet i Ängelholm. Nu har vi lyxen av att ha henne på plats i Mellbystrand, på Hantverket By Hairta’s.

Här har 30-åriga Fanny sina rötter och nu sin egen stuga. Att bo och verka i en storstad under lockdown var inte något som lockade, så Fanny beslöt sig raskt för att vända åter till vackra Mellbystrand. Stugan såg hon på Hemnet och åkte hit på semestern och köpte den. Det liv hon levt innan var inte längre något som passade nu när hon blivit med hund. Ja, för Helge är nämligen inte vilken charmör som helst, utan Fannys hund. 

Det kommer nog inte som en överraskning för de flesta att det är dyrt att leva i Norge. Men man tjänar bättre som anställd där än i Sverige, där det är bättre att vara egen och hyra sin stol. Så Fanny startade eget, då det kändes som det enklaste alternativet, och fick i december 2020 möjligheten att hyra stol på Anettes frisörsalong Hantverket By Hairta’s. Efter många år som anställd har det varit väldigt roligt att få bygga upp sitt eget – det är dessutom magiskt att få styra sin egen tid.

Läget är härligt och de stora fönstren ger ljusinsläpp överallt. Vi hör det underbara ljudet av fågelkvitter under tiden som Fanny klipper mig.

Hunden på bilden är inte samma som i texten – eller jo, det är Anettes hund Morris.

Tvättäkta småfåglar i de mellbystrandska träden och buskarna

Hon konstaterar att det här är “lätt den mysigaste salongen jag jobbat på”. Och Fanny borde veta, hon har hunnit jobba på en del olika salonger eftersom hon rest mycket. “Anette har gjort det så fint här och vi fungerar bra ihop.” Läget är härligt och de stora fönstren ger ljusinsläpp överallt. Vi hör det underbara ljudet av fågelkvitter under tiden som Fanny klipper mig. Det är så starkt så jag måste fråga om det är från någon avkopplingsskiva, men icke. Tvättäkta småfåglar i de mellbystrandska träden och buskarna.

Fanny berättar om en salong i Oslo hon arbetade på, som saknade fönster och låg intill en Coopbutik. Hela tiden hördes det pipande ljudet från självscanningen och ett larm från utgången. Lite skillnad från salongen hon arbetar på idag, onekligen.

Lätt den mysigaste salongen jag jobbat på!

Fanny Nilsson

Det är lätt att förstå varför hon trivs på Hantverket By Hairta’s. ““Dessutom är det alltid någon hund här, det gillar jag.” Helge och Anettes hund Morris turas om att följa med till jobbet. Det är kanske inte så förvånande att Fanny fått mycket hundfolk till kunder, då hon använder Helge mycket i sin marknadsföring. Den godingen kan man ta del av på Fannys Instagramkonto @hair.by.fanny.

Hur kommer det sig att hon blev just frisör? Fanny får fundera lite på det. Det kom sig när hon valde inriktning till gymnasiet. Hon ville inte plugga vidare, utan skaffa en yrkesutbildning direkt. Hon hade ingen annan dröm, men gillade att fixa håret på vännerna när de skulle ut och festa. Frisör verkade helt enkelt som ett kul jobb – och det var det. “Så jag hade rätt”, konstaterar hon och skrattar.

Vikten av kommunikation

Så vad är det bästa med frisöryrket? Där kommer svaret snabbare; det sociala, att få prata med folk och det kreativa. Att få betalt för något man tycker är så kul.

Det är så olika vad folk tycker är “en stor förändring” när de sätter sig frisörstolen, så det är viktigt att man pratar innan.

Fanny Nilsson

Under tiden som hon klipper mig pratar vi om vikten av kommunikation. Det är så olika vad folk tycker är “en stor förändring” när de sätter sig frisörstolen, så det är viktigt att man pratar innan. Fanny frågar hellre en gång för mycket än en gång för lite. “Mörkbrunt” kan också vara olika från person till person, så att visa bilder på vad man tänkt sig är jättebra. Det märks i mötet med Fanny att kommunikation är något som genomsyrar hela hennes arbetssätt.

Sammanfattningsvis bör det vara till glädje för många att Fanny valde att förändra sitt liv och flytta tillbaka till Mellbystrand. Efter vad jag själv anser är en stor förändring lämnar jag Hantverket by Hairta’s, glad i hågen efter mötet med Fanny och avslappnad av fågelkvittret och den vackra miljön.

Detta är ett av de fem företag jag besökte i reportaget Från topp till tå. Läs de övriga fyra här:

En gyllene medelväg

Carlin Healing

Slå dig ned i solstolen

Manuelas fothälsoklinik

Manikyr som tål ur och skur

Lily Nails

Hudvård från havet

Beauty Point