I en ljus och luftig lokal i centrala Laholm, som med sitt trevliga sätt konkurrerar ut andra städer, blir mina naglar rekordsnygga inför sommaren.

Linda Luong Doan är från Vietnam och driver tillsammans med sin bror nagelsalongen Lily Nails i centrala Laholm.

Själv hade jag och mina kära systrar nog aldrig klarat av att jobba ihop, men här tycks det fungera alldeles utmärkt och brodern är mån om att lyfta fram sin syster. De har arbetat i Göteborg och Malmö, men bor nu i Halmstad. På frågan varför de har sin salong i Laholm är svaret självklart: “det är trevligare här. Folk är snälla och hälsar när man möter dem på gatan.”

Otaliga färger och dekorationer

Lokalen är ljus och luftig, med sköna och vackra möbler i “väntrummet”. Det finns otaliga färger och dekorationer att välja bland. Dekorationsstenar tar de dessutom inget extra för, så givetvis måste jag testa även det. När Linda håller fram en dekorationsmall i form av en fjäder som förslag, tror jag att hon kommer limma på en sådan tjusig fjäder på mitt ringfinger, men icke – hon målar den för hand! Snabbt och självsäkert får hon till den och det är som att se en konstnär eller en riktigt skicklig barista arbeta.

Det är trevligare här. Folk är snälla och hälsar när man möter dem på gatan.

Andra besöket

De erbjuder även pedikyr och lösögonfransar på Lily Nail och har väldigt generösa öppettider. De småpratar glatt med en kund som kommer in och köper presentkort, om dennes annalkande flytt. Även om Lindas svenska är begränsad, är det inget som hindrar i kommunikationen kring manikyren, allt löser sig. Jag får även höra att om kunden kommer in med särskilda önskemål löser de det också.

En annan kund kommer in strax innan jag ska gå. Det är hennes andra besök och hon berättar att manikyren höll i sex veckor. Sex veckor! Själv är jag glad om det håller i sex dagar när jag målar dem hemma själv. Hon har dessutom häst fyller hon i, och jag förstår att manikyren fått tåla ur och skur. Imponerande.

Detta är ett av de fem företag jag besökte i reportaget Från topp till tå. Läs de övriga fyra här:

Hudvård från havet

Beauty Point

Det sociala och kreativa

Hair by Fanny

En gyllene medelväg

Carlin Healing

Slå dig ned i solstolen

Manuelas fothälsoklinik