Har du någonsin fattat ett beslut som du sedan har ångrat? Eller kanske någon gång tagit flera dagar på dig att faktiskt fatta ett beslut? Eller har du någonsin tänkt på de möjligheter du gick miste om genom att ta ett annat beslut?
Troligen stämmer detta in på de allra flesta. Men vad krävs egentligen för att fatta bra beslut? En god självinsikt? En bra överblick över vårt förflutna? God kännedom om vilka vi är och vad vi vill ha? Men vänta lite nu… Gör det här företag som Google och Facebook till bättre beslutsfattare än oss själva? Det påstås ju faktiskt att de känner oss bättre än vad vi själva gör.
Föreställ dig den dagen då du inte längre behöver fatta några beslut själv. I stället är det din personliga AI-beslutsfattare som gör det åt dig. Du behöver inte ta beslut gällande vad du ska studera, vilket jobb du ska ta, var du ska bo, vart du ska åka på semester eller vem som ska bli din livspartner.
Nu tänker du nog att du kommer förlora all kontroll över ditt liv och din egen vilja. Men är det här något vi behöver vara rädda för? När du senare idag öppnar Netflix, Spotify eller din dejtingapp och du ser vad som rekommenderas för dig, har du då full kontroll över vad du väljer? Och har du någonsin tänkt på hur bra dessa rekommendationer faktiskt är?
Med största sannolikhet kommer vi en dag att lära oss att lämna över vårt beslutfattande samtidigt som vi känner att vi behåller kontrollen. Genom att utveckla tekniker som AI kommer långa och frustrerande processer att elimineras från våra liv och ge oss tid över till saker som kan skapa glädje i stället. Det enda vi bör vara rädda för är när någon försöker manipulera oss, t.ex. genom personliga annonser som Cambridge Analytica gjorde inför det amerikanska presidentvalet 2016.
Vore det inte fantastiskt om din dator kunde samla alla dina spridda tankar och din begränsade uttrycksförmåga och tolka det som du faktiskt vill förmedla? För att se ett verkligt exempel på hur det kan fungera, gå till https://quickdraw.withgoogle.com och läs sedan vidare.
Efter den välbehövliga pausen med AI-spelet Quickdraw hoppas vi du är redo att fortsätta läsa!
Det finns säkert många tillfällen då du önskat att du haft ett bättre beslutsunderlag innan du fattade ett visst beslut. Eller att du hade vetat exakt hur saker hängde ihop och kom ihåg vad konsekvenserna av ditt tidigare fattade beslut blev. Beslutsfattandet skulle se helt annorlunda ut och talar vi om företag istället för människor blir detta ännu mer påtagligt. Tänk bara på hur värdefullt det vore för ett företag att:
– Skapa ökad glädje och trivsel bland personal
– Eliminera repetitiva uppgifter för de anställda
– Inte förlora någon data om tidigare händelser
– Kunna översätta rådata till enkla rapporter och statistik
– Låta de anställda utvecklas i stället för att utföra rutinmässiga och tråkiga uppgifter
– Få en insikt över vad företaget behöver för att nå sina visioner och mål
– Identifiera svårigheter och kunna eliminera dessa
– Minska sin miljöpåverkan
Allt detta kan bli verkligenhet om AI implementeras i företagens processer. En vanlig farhåga är dock att AI kommer ersätta människan och många är därför rädda att deras jobb kommer försvinna. AI kommer med tiden att ersätta vissa arbeten som är repetitiva och tråkiga, men å andra sidan kommer detta frigöra tid för de anställda vilket ger dem möjligheter att utvecklas inom andra områden. Implementering av AI kommer även att öppna för fler jobbmöjligheter inom exempelvis teknik och analys.
För att sammanfatta:
AI är det känslolösa, kalla, intelligenta medvetandet som vi skapat för att göra våra liv enklare, lyckligare och mer värdefulla. Kan detta missbrukas? Ja, det kan det med all säkerhet, precis som alla andra teknologier och uppfinningar. Exempelvis används Internet till både bra och dåliga saker men vi ser ingen anledning att stänga ner det.
Kan vi hindra utvecklingen? Nej! Redan idag är AI en del av vårt dagliga liv och kommer framöver bara att ta mer och mer plats. Det bästa vi kan göra är att utnyttja dess fantastiska möjligheter till vår fördel.
Tipsa oss gärna om situationer du ser i ditt dagliga liv där du tycker att AI kan användas!
Artificiell Intelligens
Artificiell intelligens, AI, ibland känt som maskinintelligens eller konstgjord intelligens, handlar om att maskiner ska klara av det detsamma som den mänskliga intelligensen/förmågan. Det är ett samlingsbegrepp och det finns därför många områden inom AI där maskininlärning (träning av datorer att lära sig regler och mönster) är ett av de mest välkända.
Redan på 1950-talet började det att forskas på AI men det var inte förrän på 80-talet, efter att forskningen tillfälligt stannat upp, som de första försöken att bygga AI-system påbörjades.
Under det senaste decenniet har intresset för AI varit högaktuellt och det kan användas inom oberäkneliga områden, mycket tack vare den ökade tillgången på data. Företag världen över investerar stora pengar i AI och det syns i vad vi än gör. Det är AI som gör att du får personliga rekommendationer på Netflix och Youtube, det är AI som gör så att vissa av dina mail klassificeras som skräppost och det är AI som gör att ditt bankkort tillfälligt spärras om ditt köpbeteende avviker från det normala.
Några kända AI-händelser
• 2016 besegrade ett datorprogram en professionell Go-spelare (Go är ett av världens äldsta brädspel som anses vara mycket komplext).
• Microsofts chatbott-katastrof som blev ”attackerad” av Twitteranvändare som lärde den politiskt inkorrekta och högt opassande fraser som chatbotten lade ut på sitt Twitterkonto.
• Framställandet av AI-roboten Sophia som både kan se, ha konversationer och visa olika ansiktsuttryck – och dessutom har blivit medborgare i Saudiarabien.
Magasin Laholm och Meta Bytes AI-skola publicerad i Magasin Laholm sommar 2021.