De bedriver sitt företag i en bransch som får de flesta att tänka på Silicon Valley i Kalifornien, Bangalore i Indien eller åtminstone en svensk storstad. Men så förutsägbara är inte kusinerna Henrik Assarsson och Oskar Lundgren – de utvecklar och säljer sina tjänster inom AI, artificiell intelligens, från kontoret i Laholm.

Meta Bytes, som företaget heter, tog sin början 2016. Henrik hade flyttat hem till Sverige efter några år i London och jobbade med sitt företag hemifrån. Oskar som fortfarande pluggade, hade också ett företag som han skötte från hemmet. Det var helt enkelt önskemålet om att istället få sitta på ett kontor som ledde till att de valde att göra en gemensam satsning. Detta har visat sig vara ett lyckosamt beslut, för knappt fem år senare sysselsätter företaget 26 personer.

Men innan vi djupdyker i berättelsen om detta företag gör vi ett litet försök att förklara för dig som läsare vad AI handlar om, en del vet men inte alla. Oskar ger tre exempel:

– Folk använder sina telefoner där de får rekommendationer och förslag på vad de ska göra. Att få hjälp av ”Siri” i din telefon är en annan del. Rekommendationerna du får på Netflix och Spotify om det du kan vara intresserad av att titta eller lyssna på. Det krävs AI för att göra allt det här.

Vill du lära dig mer kan du läsa AI-skolan här!

”Fantastisk teknik med jävligt bra affärspåverkan”,

”Fantastisk teknik med jävligt bra affärspåverkan”, är med era egna ord hela er affärsidé. Kan ni berätta lite mer vad ni menar?

– Vi lägger inte till tekniken hos kunden bara för att den finns. Vi är noga med att fundera på om den tillför ett värde och kanske är det så att kunden behöver något annat istället, säger Henrik och Oskar fortsätter:

– Vi kan mycket och vet vad man ska applicera och när. I vissa fall levererar vi inga system utan är bara där som rådgivare, vi stöttar och visar hur de ska göra med den teknik de behöver. Det ska finnas ett mycket bra affärsvärde i det vi levererar.

AI kan användas på många olika sätt och en sak Meta Bytes ser som en lågt hängande frukt för många företag är teknik som har förmågan att se mönster i ärendehantering. Av tusentals frågor och ärenden som ett företag hanterar i sin verksamhet kan AI se mönster och konstatera hur svaren och hanteringen ser ut för att sedan anpassa sig efter verksamhetens mönster. Det som är så revolutionerande med denna teknik är dessutom att den hela tiden lär sig och anpassar sig om mönstret ändras.

Meta Bytes har också utvecklat en egen produkt inom detta område. Funktionen är en automatisering av inkommande dokument, ordrar, fakturor med mera. Samtidigt ger den signal om det är något som blivit fel och då blir det manuell handpåläggning. En handpåläggning som AI-funktionen också lär sig av.

– Tidigare har företagen låst upp mycket personal för att sköta all dokumenthantering, men nu kan de exempelvis istället arbeta med att skapa relationer till nya kunder, säger Oskar.

Var finns era kunder och vilka branscher rör det sig om?

– I början var det mer utländska kunder, men med tiden har det blivit fler i vårt närområde och vi har också börjat rikta oss mer lokalt, säger Oskar och fortsätter:

– Det finns rätt många framgångsrika företag i vårt närområde som många kanske inte tänker på att de finns här. Flertalet är i den tillverkande industrin och vi har upptäckt att det finns mycket vi kan göra för att underlätta processer för dem. De kan vara moderna i sin tillverkning men är inte lika moderna i sin administration.

Med tiden har alltså företaget fått fler lokala kunder, men det är ändå överraskande att ett företag i en så högteknologisk och ganska ungdomlig bransch etablerat sig i Laholm. Det är svårt att undvika frågan: Varför?

– Till en början handlade det bara om behovet av ett kontor. Båda bodde här och då blev det att vi stannade i Laholm. Över tid har det varit ett bra val, säger Oskar.

Nackdelen med att bedriva verksamheten i en mindre ort, menar de, är att det kan vara svårare att hitta rätt kompetens. Fördelen är samtidigt att de upplever att de lokala företagen gillar att de finns i närheten och inte sitter i Stockholm och Göteborg. Henrik som redan har testat på både utland och storstad och ser också personliga fördelar av att befinna sig på en mindre ort:

– Vi bodde i London jag och min fru och kände att vi saknade närhet till naturen, främst jag. England är också väldigt tätbefolkat i jämförelse med Sverige, så då valde vi att flytta hem.

Tur var väl det, för annars hade kanske inte kusinerna startat sitt gemensamma företag som måste betecknas som en framgångssaga. En framgång som båda påpekar handlar om att de är duktiga på att ta tillvara möjligheter.

– Vi är inte rädda för att jobba mycket och vi har också hittat väldigt bra personal, säger Henrik.

– Vi är måna om de som jobbar hos oss. Vi försöker spela till folks styrkor. När vi ser att personen har ett område där den är bättre har vi ibland ändrat tjänsten så att den anställde får hålla på med det den är bäst på, säger Oskar och avslutar:

– Att vara två har varit en stor fördel. När man bollar en idé kan man ändra bilden; det är lättare att ta beslut när vi är fler.

Vill du lära dig mer kan du läsa AI-skolan här!

Foto: Markus Axelsson

Publicerad i Magasin Laholm sommar 2021.