Redan när man kliver in i de härliga lokalerna, med vinklar och vrår, trivs man. Det ligger ett lugn och en elegans över lokalen. Den avkopplande musiken och den vackra takkronan gör sitt för att skapa stämning direkt när man kliver in. 

Therese Gunnarsson som driver Beauty Point, utstrålar värme och trygghet när hon berättar om företaget. Beauty Point har funnits med länge och Therese har jobbat här sedan 2017. Då arbetade hon tillsammans med Lone Bjerregaard som då drev salongen. Två år senare fick hon möjlighet att ta över företaget, och med varm hand både bevarar och utvecklar hon. Ända sedan hon tog sin andra examen i Landskrona 2017 hade hon som mål att starta eget. Therese ser bara fördelar med att ta över ett redan etablerat företag. Hon hade jobbat in sig och hade en kundkrets redan, så det föll sig naturligt. 

Hon trivdes på Beauty Point från första stund och kände sig som hemma. Lokalerna är trivsamma och hon och Lone jobbade bra ihop. Det gör även mycket att Thalion är ett roligt märke att arbeta med. Hon hade inte kunnat jobba med ett märke hon inte själv trodde på och gillade. 

Jag ser bara fördelar med att ta över ett redan etablerat företag.

Therese Gunnarsson

Nytt för i år

Thalion är ett miljömedvetet märke från Bretagne, Frankrike med naturlig hudvård från havet. De odlar själva algerna de arbetar med, och har koll på miljöaspekten från ax till bröd, så att säga. Även förpackningar och kartonger omfattas av deras miljötänk och är återvinningsbara. Inget går dem förbi.

Nytt för i år är att Therese även börjat arbeta med Exuviance Professional och låta de två olika märkena täcka upp olika behov. I Exuviance hittar man olika syror som man nu ofta dyker på i hudvårdsvärlden. Märket är framtaget av de två forskare som upptäckte och tog patent på alfahydroxisyrateknologin (AHA).

Jag hade inte kunnat jobba med ett märke jag inte själv tror på och gillar.

Therese Gunnarsson

I samband med graviditeten av sitt första barn för 16 år sedan, fick Therese melasma i ansiktet (mörka pigmentfläckar som uppstod i solen i samband med hormonförändringar). Hon blev tipsad om märket Exuviance, som då närmast gick att få tag på i Halmstad. Hon använde endast produkterna för hemmavård och behövde ingen övrig behandling. Åren där efter var Exuviance ett märke hon gärna kom tillbaka till, så det känns helt rätt att nu börja arbeta även med det märket på Beauty Point. 

Therese väljer produkt utifrån respektive kunds hudtyp och hudtillstånd. Hon bedömer alltid på plats vad som behövs, utifrån vad kunden bokat – eller om hon ser att annat behövs när de är på plats.

Hela tiden velat jobba med människor

En röd tråd i hennes yrkesbana vittnar om att hon hela tiden velat jobba med människor. Att Therese skulle arbeta inom hudvård visste hon på ett väldigt tidigt stadium, men att hon skulle bli en driven egenföretagare var inte självklart. 

Redan när hon gick i nian på högstadiet dök hon på ett reportage om en utbildning i Stockholm. I reportaget stod bland annat vilka förkunskaper som behövdes, och Therese valde gymnasielinje utifrån det. 1995, direkt efter gymnasiet, kom Therese in på den 1,5-åriga utbildningen i Stockholm – då som den yngsta i utbildningen. 

Under studierna ingick bland annat ämnet dermatologi som en hudläkare undervisade i, så de fick en bra överblick över olika hudsjukdomar som var bra att i arbetet som hudterapeut ha i bakhuvudet. Efter utbildningen fick hon raskt jobb på en salong i Båstad. Efter en tid där blev hon erbjuden ett annat jobb, och bytte bana för en längre tid. Hon arbetade med bokföring och utbildade sig senare till lärare. 

Efter några år i läraryrket blev längtan efter arbetet som hudterapeut för stor. Det fanns dock en trygghet i att det alltid finns behov av lärare, som gjorde att Therese vågade säga upp sig och satsa på hudvården igen. Hon började undersöka hur hon skulle kunna komma tillbaka till yrket. Det gick förvisso att läsa enskilda kurser, men valet blev föll på att återigen studera en hel godkänd utbildning, allt för att bli så professionell som möjligt.

Ett brett sortiment av tjänster

”Mycket av kunskaperna satt kvar i händerna”, berättar Therese, men betonar ändå värdet i att fördjupa sig ännu en gång. Dels för att det ändå var ett tag sedan hon arbetade inom yrket, dels för att få en förnyad inblick i allt som hänt inom hudvården sedan dess, inte minst vad gäller dermatologi och kemi. Utbildningen den här gången var i Landskrona, där hon även tog sitt gesällbrev.

Redan innan utbildningen var avklarad fick hon jobb i Laholm på Beauty Point. Hon kan konstatera att hon haft nytta av allt hon jobbat med innan, allt ifrån bokföring till pedagogik. 

Mycket av kunskapen satt kvar i händerna.

Therese Gunnarsson

Det var viktigt för Therese redan från början att bli auktoriserad hudterapeut. (Det går alltså att utbilda sig utan att bli auktoriserad.) Hon är även med i SHR, Sveriges hudterapeuters riksorganisation*. På Beauty Point säljer Therese viss makeup, men det viktigaste för henne är just hudvården.

Beauty Point erbjuder ett stort sortiment av tjänster, men fotvård, frans- och brynfärg och ansiktsbehandling är det hon gör mest. Dagarna är dock väldigt varierande, ibland kan det vara enbart fotvårdsbehandlingar en dag, för att nästa vara flera olika sorters behandlingar. Therese konstaterar glatt att hon älskar sitt yrke, och det märks verkligen. 

Den populära Jubileumsbehandlingen

Själv fick jag möjligheten att prova på den populära Jubileumsbehandlingen. Flera kunder köper den till sig själva eller som presentkort till någon, och jag kan onekligen förstå varför! Till jul brukar Therese köra på ett specialerbjudande på just denna behandling, men jag ser verkligen värdet i att satsa på en så här grundlig behandling inför sommaren. Ansiktet får ju stå ut med en del när det är sol- och bad på agendan, så att skämma bort sin hud lite extra är en utmärkt idé. Behandlingen inleds med en skrubb på ryggen och en avslappnande ryggmassage. Belysningen i rummet är dov och såväl britsen man ligger på som oljan man masseras med är varm. Synnerligen behagligt.

Behandlingen fortsätter med en grundlig ansiktsbehandling, anpassad efter ens hudtyp. Här behöver man inte boka något och hoppas att man tänkt rätt, utan Therese lotsar en mjukt och tryggt i vad man behöver. Ansiktsvätt, peeling, ansiktsmassage, ampull och en otroligt häftig ansiktsmask väntar. Det kan vara första gången jag beskriver en ansiktsmask och spaupplevelse som “otroligt häftig”, men tro mig – det var den. Som om en harmonisk och vänligt sinnad manet lade sig över en.

Jag är så glad att min hud och Therese kommunicerar, så någon vet vad det egentligen är jag behöver.

Som en ny människa

Behandlingen avslutas med serum och kräm utifrån min huds önskemål. Jag är så glad att min hud och Therese kommunicerar, så någon vet vad det egentligen är jag behöver. Det är ju inte så lätt att veta själv alltid och då är det så skönt att låta någon annan som vet vad de gör ta över. Fanny på Hantverket by Hairta’s sa i min intervju med henne att hon så gärna låter respektive expert bestämma – det finns något förnuftigt i att lita på att respektive företagare vet vad de gör. Själv kan man ju inte rimligtvis kunna allt. Med nyfärgade bryn och fransar är jag som en ny människa när jag kliver ut på Östertullsgatan i centrala Laholm igen. 

Therese berättade under intervjun att huden har ett minne. Det kan göra att pigmentfläckar orsakade av solen kan återkomma, och behöva behandling på nytt. Jag vet inte hur det är med huden min, men jag kommer definitivt minnas den här ljuvliga behandlingen.

*För att få vara medlem i SHR krävs att man har gått en godkänd utbildning. Man följer också SHR:s etiska regler och innehar behandlingsskadeförsäkring.

Detta är ett av de fem företag jag besökte i reportaget Från topp till tå. Läs de övriga fyra här:

Det sociala och kreativa

Hair by Fanny

Manikyr som tål ur och skur

Lily Nails

En gyllene medelväg

Carlin Healing

Slå dig ned i solstolen

Manuelas fothälsoklinik