Vallåsens värdshus – familjeföretag i tre generationer

En del åker till Las Vegas för att gifta sig snabbt och enkelt, nu finns ett närmare alternativ, i Våxtorp. Bland tallar och tusenskönor, förvaltar systrarna Mimi och Moa det gedigna Vallåsens värdshus, en enastående jaktvilla kombinerad med viben av ett coolt 70-talskollektiv. Förra sommarens nyhet i verksamheten är Las Vallis som erbjuder förälskade par att vigas i den vackra skogen vid foten av ståtliga Hallandsåsen. 

Det började med att föräldrarna Stina och Östen Oskarsson från Östergötland följde sina drömmar. De flyttade till Våxtorp på 70-talet och hittade så småningom Vallåsens Värdshus där de har satt stor prägel med sin speciella smak. De har inrett med handarbete, vackra naturmaterial, och möbler från Carl Malmsten som mamma Stina älskar.

För två år sedan tog Moa och Mimi med sina familjer över Vallåsens Värdshus. De vill förvalta och utveckla det föräldrarna startade upp och de tycker att det är stora fördelar att ta över ett så redan väl etablerat företag.

– Vi har moderniserat vårt bokningssystem och gjort visa organisatoriska förändringar som gjort det enklare att driva verksamheten, men annars kör vi på ungefär som tidigare, berättar Mimi.

Mimi och Moa kompletterar varandra. Moa är extremt praktisk och effektiv, hon får saker gjorda snabbt. Mimi tar sig tid och tänker igenom saker och planerar för framtiden.

Mimi har dessutom i flera år arbetat som husfru på Svenska ambassaden i London, och har fått stor erfarenhet av servering och planering av stora events som hon tar med sig in i familjeföretaget i Våxtorp.

– Vi kan vara öppna mot varandra och prata ut om saker och komma vidare. Vi brukar lösa saker snabbt.

De tycker båda två att de är visionärer som hjälps åt att hugga i när arbete behöver göras. Moas man Fredrik är också med och driver och arbetar.

– Han gör allting som inte vi vill göra, säger Mimi och skrattar hjärtligt.

Det kan till exempel vara ekonomin, vaktmästeriet och vininköpen.

Några av barnen är också med. Moas dotter Wilma har en kaffevagn som kallas för ”Käffen”. Där serverade hon lussefika när Värdshuset hade julbordscatering i julas. I sommar fyller hon femton år och har fixat en EPA-traktor som hon ska köra runt med i kommunen med sin kaffevagn och servera god fika. Lillasyster Sally visar också framfötterna i familjeföretaget.

Ett annorlunda ställe som leker med begreppen hotell, vandrarhem och hostel

Utgångspunkten ska vara modernt och nytänkande och alla rummen är mysigt inredda med vackra tapeter med blommor och blad i uttrycksfulla mönster. Fönsterna vetter ut mot skogen eller mot den lummiga trädgården och det bäddas med nymanglade och krispiga bomullslakan. Det finns många coola inredningsdetaljer, som för många besökare, säkert väcker minnen från barndomen.

Sällskapsrummet som sammankopplar de tjugotre rummen, leder till en festlokal och öppnas upp i ett stämningsfullt och soligt orangeri, perfekt för större kalas eller bröllop. Blomsterbågar och blomster-arrangemang dekorerar fint och ramar in festligheterna. 

I källaren finns roliga spel som biljard och bordtennis och utomhus kan gästerna bada i badtunnan. Även bastu finns. 

Vill du vara lite aktiv finns hela naturen utanför dörren, oavsett om du bara vill ströva runt i skogen, eller röra dig på markerade slingor för både cykling, löpning och härliga promenader.

Maten från skogen 

– Vi serverar främst mat från skogen och aldrig från havet, säger Moa.

Eftersom verksamheten drivs på landet och i skogen satsar de främst på vilt, närproducerat, ekologiskt och Fair Trade samt det de själva odlar. Moa pekar på olika områden där odlingarna finns, en på vardera sidan av trädgården. Sedan förra året har de dessutom ett nytt växthus som mamma Stina sköter hemma hos sig. Förutom grönsaker så odlar de örter.

Maträtterna och desserterna dekoreras kreativt och utsmyckningsfullt med ätbara blommor. Jaktvillan känns pampig med sin stora öppna spis och träpanel på väggarna. Fällarna är mjuka att sitta på och alla hornen på väggarna talar också om en svunnen tid.

Las Vallis

– Eftersom vi satsat på bröllop i alla år så kläcktes idén till Las Vallis i Coronapandemin. Alla bröllop blev tyvärr avbokade så vi kom på en rolig grej som blev väldigt populär, ler Mimi.

Las Vallis syftar på Las Vegas i USA, som genom tiderna varit känt för att snabbt kunna viga förälskade par i bland annat ”Elvis Chapel of Love” och en del kör till och med en drive through med bilen. Många bröllopspar vill gifta sig under enkla och avslappnade förhållanden och inte låta krånglig planering bli ett hinder, så Las Vallis får vara roligt, spontant och definitivt minnesvärt. I stora drag får varje par tjugo minuter för vigsel och vigselceremoni med en borglig vigselförrättare, 2020 var det Ingela N Eriksson, som Mimmi själv hade när hon gifte sig. Ingela har varit med som vigselförrättare genom åren på Vallåsens Värdshus.

Det ingår också en trubadur som spelar en önskad låt från en låtrepertoar för att höja stämningen ytterligare, samt en fotograf som förevigar det vackra minnet.  2020 var det Emy Johansson. En del par vill boka in en fin bröllopsmiddag och upp till åtta personer kan vara med innan restriktionerna ändras och det öppnas upp för stora bröllopsfester igen.

Jag blir förstås nyfiken på vad det är för slags par som är så modiga och gör en ”Las Vallis”?

Moa och Mimi berättar att det är allt ifrån unga par som kör in på parkeringen, byter om snabbt och kör ceremonin barfota, till äldre par som varit tillsammans länge och som kanske aldrig kommit till skott eller inte velat ha en stor fest. Vissa kommer i hemlighet och berättar för familj, släkt och vänner i efterhand. En del par vill bara göra en egen grej utan uppståndelse.

Vad händer sen?

– Vi har varit fullbokade hela året ut, men på grund av situationen har många redan avbokat sina stora event som bröllop och träningshelger, därför jobbar vi på med nya idéer för framtiden, berättar Mimi.

Moa och Mimi tycker det är relativt lätt att komma på nya idéer och efter ett pangår 2019 har de fått tid att kika på hur de vill göra saker lite annorlunda och utvecklas i lugn och ro. 

Det finns två äldre syskon också. En svåger har ett mountainbikeföretag med sin bas här, Ridge Cycling, han hyr ut cyklar och guidar cyklister. Hans företag har varit verksamt i många år och nu samarbetar de allihop. 

– Framtidsplaner och drömmar är annars att jobba vidare och förvalta det fina vi har. Vi ser en stor friluftstrend i Sverige och fler intresserar sig. Vi är väldigt glada för Svenska Turistföreningen, och vi vill rida på vågen och utveckla konceptet av skog, mark och friluftsliv ännu mer, meddelar Mimi och Moa.

I år blir det en repris på det lyckade konceptet så för alla giftassugna som vill testa Las Vallis – boka in den 12 juni!