Jag känner mig oändligt tacksam över Diana Lavessons boktips på Bokhandeln Laholm. Det blir aldrig fel. En av mina främsta läsupplevelser sedan några år tillbaka är envist Sara Paborns Blybröllop som Diana tipsade om.

Paborn är även poet, vilket verkligen märks i denna förtjusande, humoristiska och makabra berättelse. Just följande vackra stycke känns synnerligen relevant än idag, när vi mer än någonsin bör hitta – och klamra oss fast vid – förmågan att njuta av det vi har.

”Så jag njuter. Rimmad poesi. En natthimmel prickig av stjärnor. Fåglarnas lockrop i skogen. Känslan i att repa loss en näve kryddor ur kryddlandet och sedan dofta på handen. Libbsticka. Timjan. Rosmarin. Isop. Det kräver inget, förutom förmågan att njuta. Förmågan att ta emot. Kanske är det för att jag börjat skriva i den här anteckningsboken som de gamla minnena börjat röra på sig som nyväckta urtidsdjur?”

Det är så vackert att man baxnar. Paborn, ge mig allt du har. Jag vill drunkna i dina ord.

FRÅN TYST MUS TILL AMATÖRKEMIST

Från förlaget Brombergs hemsida:

Irene Hussvig är bibliotekarie och sedan trettionio år gift med kabeldragaren Horst. Hon har alltmer tröttnat på hans uppblåshet och ständiga spydigheter om hennes intresse för litteratur och trädgårdsskötsel. 

Så av en händelse hittar hon en bortglömd kista med blytyngder i källaren och plötsligt står allting klart: hon ska en gång för alla göra sig av med sin man.  Med stor entusiasm och uppfinningsrikedom påbörjar Irene sin resa från tyst mus till amatörkemist med dödlig kunskap om gifter. 

Blybröllop är en komedi med mörka undertoner och en sanslös skildring av ett äktenskap i upplösning. Med bitande humor skildrar den en mogen kvinnas minst sagt överraskande väg till frihet.

Blev du lässugen? Glöm inte att gynna din lokala bokhandlare eller bibliotek!