Jane Wåhlstedt föddes 1917 i Malmö. Familjen ville att Jane skulle studera kemi i Tyskland men kriget kom emellan och hon fick istället chansen att utveckla sin konstnärliga talang. Hon studerade två år på skulpturskola i Malmö och sedan vid konstfack 1940-45 och fick praktikplats och anställning vid Laholmskeramik, som då fortfarande drevs i Gamla krukmakeriet i Gamleby av bröderna Olle och Nils Larsson. 

Bröderna ärvde yrket och lokalerna av sin far Anders som hade övertagit krukmakarverkstaden efter Julius ”Pottelerius” Nilsson. I mitten av 40-talet byggde de nya lokaler på Sofiero och namnbyte till Laholmskeramik. Jane och Nils Larsson blev ett par och startade eget, 1949, Janikeramik. En anledning till att starta eget var troligen att Laholmskeramik tillverkade mer bruksföremål, medan främst Jane, hade andra och mer kreativa och konstnärliga ambitioner. De hittade en nerlagd laxhandlargård med laxrökeri i Gamleby, i närheten av den gamla krukmakarverkstaden, som kunde byggas om för keramiktillverkning och det fanns ett boningshus som blev bostad, lager och lokal för försäljning. 

Janikeramik växte, de hade som mest 20 personer sysselsatta och Jane var kreatör och designer som skapade nya former och dekorer. Jane och Janikeramik blev mycket omtalade för sina ”negressdekorer” som Jane inspirerats av vid ett besök i Paris. Man tillverkade sådana både för att brukas i hemmet som skålar och askfat men också som väggfat och skulpturer. Janikeramik var under en rad av år väldigt framgångsrika. Keramiken såldes över hela landet och man exporterade mängder av keramik, främst till USA. För Jane som levde många år efter Nils (1916-1976), ersattes keramiken av en annan konstform, måleri, ett intresse som Jane utövade nästan ända fram till sin bortgång 2009. Vistelsen och målandet i Daggarp varvades med inspirationsresor både i hemlandet och på kontinenten, helst Frankrike, där hon hämtade motiv till att måla i olja, akvarell och pastell. Jane var känd för att vara en generös person och mycket duktig formgivare och designer och har inspirerat många av de elever och praktikanter som kom till Janikeramik. 

Texten är ursprungligen framtagen för utställningen Laholmare förr & nu, där intressanta personligheter presenteras i ord och bild. Utställningen är producerad av Föreningen Gamla Laholm och visad i Rådhuset.

Läs gärna ett längre reportage om Jane Wåhlstedt och hennes keramik

Läs också artikeln om boken Laholmskeramik med blommor och afrikanska damer

Läs också porträttet på Staffan Larsson, Jane och Nils son: Staffan Larsson – från Lagans stenar till jordens oceaner

Läs också reportaget om keramikern Börje Jacobsson – en krukmakare med fingertoppskänsla