Diana växte upp i Istanbul med franska föräldrar, pappa hade industritextilfabrik där. Men efter 6 september 1955 (Istanbulpogromen), tyckte Dianas mamma att det inte var en plats för en barnfamilj. Eftersom de hade släktingar i USA ville de dit, men fick istället träffa en delegation från Sverige. Diana kommer ihåg utfrågningarna och är idag road över frågan hon fick då, ”Gillar du potatis?” Med mamma och bror hamnade hon i Katrineholm där hon bodde till det var dags att studera på högre nivå. Det blev Malmö och Lund, företagsekonomi och olika utbildningar inom energi och miljö, något som präglat hela hennes yrkesliv. Det var också där hon träffade en viss Avasoo som gav henne det estländska namnet. Det var även han som fick jobb i Halmstad som gjorde att de valde att bosätta sig i Laholm där de byggde hus 1977 och bor kvar sen dess.
Efter 21 år som teknisk rådgivare på Pilkington startade hon Avasoo Consulting. Samtidigt engagerade hon sig för att utveckla andra företagare, särskilt kvinnliga. I olika projekt med Nyföretagarcentrum, Trygghetsrådet och Högskolan har hon hjälpt såväl nya företagare med affärsutveckling som kvinnliga civilingenjörer att lära sig mer om energi och miljö. Många projekt har det också blivit genom Energimyndigheten, bland annat har hon besökt många av de största industrierna i Sverige när de skulle energieffektiviseras. I och med de många projekten var det bättre för myndigheten att hon var anställd så hennes arbete fick gå genom J&W som sen gick ihop med WSP som idag är ett av världens största teknikkonsultföretag.
Har du köpt fönster kanske du sett etiketterna på glaset? Energimärkning av fönster är ett projekt som Energimyndigheten initierade och som Diana arbetat med.
När hon lyssnade på ett föredrag om vattenbesparande produkter såg hon chansen att få agenturen på den franska marknaden. Hon startade Energysmart som också var en webbshop. Produkterna var fantastiska med enorm energisparpotential för så liten investering. Med återförsäljare på plats i Frankrike sålde hon in produkterna till bland annat hotell och den Franska marinen. Det var en bra affärsidé men affärer görs på annat sätt i Frankrike, och man behöver finnas på plats vilket var svårt med heltidsjobb i Sverige, så släppte hon det efter ett antal år. Diana har alltid gillat att arbeta och det har hon gjort mycket. Med glimten i ögat säger hon att dygnet har 24 timmar.
Diana har spetskompetens inom glas och glasfasader och får arbeta med många olika sorters projekt, till exempel kyrkor och konstmuseer, men också stora projekt som skolor i Stockholmsområdet. Ett intressant projekt är Forum Medicum, vid Lunds universitet, ritat av Henning Larsen arkitektkontor. Ett annat spännande projekt är Castellums nya kontorshus för E.ONs nordiska huvudkontor i Malmö som är extraordinärt ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är mycket att ta hänsyn till när man ska välja glas. Glas släpper in ljus, men också värme. Det finns säkerhetsaspekter, speciellt där barn vistas och även vilka beslag man använder. Miljön och inomhusklimatet ska man också tänka på. Därför är det viktigt att göra ett bra förfrågningsunderlag, samt en uppföljning. Man ska kunna bygga vackra byggnader med glas och ändå ha komfort, bullerdämpning, säkerhet och energieffektivitet.
Diana är över 70 år och jobbar fortfarande.
– Jag har friheten att välja uppdrag och det blir många prestigefyllda jobb. Det håller huvudet alert och ger mig sociala kontakter. Jag har ändå tillräckligt gott om fritid att spela golf, bridge och att resa.
2020 gjordes en utställning på Rådhuset om kvinnliga entreprenörer i Laholm från förr och nu. Utställning var ett samarbete mellan Föreningen Gamla Laholm, MacMedia, SFI-utbildningen vid Campus Laholm och Winnet Laholm. Texterna sammanställdes av Nils Danred och elever från SFI bidrog genom intervjuer och textunderlag.