Potatis kom till Sverige på 1600-talet, och då användes den mest till brödbak och djurfoder. Efter nödåren på 1700-talet, blev potatisen stomme i det svenska hushållet i början av 1800-talet. Man åt den oftast kokt eller stekt, och sedan lade man till vad man hade. Kan tänka mig mycket sill… I mitten av 1800-talet drabbades potatisen på Irland av en svamp som gjorde att potatisen blev giftig. Det blev hungersnöd och stora skaror emigrerade till Amerika, främst New York, under den tiden. Här i Sverige äter vi ca 80 kilo potatis per person och år.

Det går att variera potatisrätter i det oändliga – mos, gratäng, terrin, soppa, ugnsbakad, friterad m.m.

Så idag får ni mitt bästa recept på potatis – stomp!

Potatisstomp. En ”slarvigare” variant på mos, lite rustikare och jättegott.

Till den använder jag en mjölig sort tex King Edward eller Carolus. Jag brukar göra på 1 kilo till 2 personer.

Skala och skär i mindre bitar (så kokar de snabbare) och koka tills de är helt mjuka.

Slå av vattnet och tryck sönder potatisen med en potatisstöt, och låt det gärna bli lite större bitar kvar.

Häll i några klickar smör, 1/2 dl grädde, 1/4 dl olivolja och resten mjölk.

Rör runt med en gaffel tills det blir en bra moskonsistens.

Krydda med salt, peppar och riven muskot.

Klart!

Här kan man ha i grönsaker t.ex. broccoli, dill eller vad man gillar.

Gott till en bit falukorv! Vi åt stompen till ugnsgratinerad falukorv på grönsaksbädd med grönkålssallad med blodapelsin!

Blir det något över så kan man röra i ett ägg och steka små plättar.