Det där vackra kålhuvudet som inte är runt utan spetsigt. Mildare i smaken än vitkål, och mjuknar lätt när man använder det i matlagning.

Här är en härlig gryta med goda smaker:

Till 4 personer:
600 gr fläskkarré eller benfria kotletter
2 stora gula lökar, klyftade
3 vitlöksklyftor, lätt krossade
1/2 st spetskål, skuren i bitar

Smaksättning:
1 msk smör
1 tsk örtsalt
2 kvistar färsk rosmarin
2 kvistar färsk timjan
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk dijonsenap
3 dl äppelmust
2 dl vispgrädde
Nymald svartpeppar

Gör så här:
Dela köttet i bitar, salta och peppra lätt. Stek i smör i en gjutjärnsgryta eller panna. Bryn köttet på båda sidor tills det fått fin färg. Ta upp och ställ åt sidan.

I samma gryta bryn lök och vitlök till gyllene färg och sedan lägg ner spetskålen. Rör runt och låt steka några minuter.

Lägg tillbaka köttet, lägg ner rosmarin, timjan, senap, örtsalt, kalvfond och äppelmusten.
Låt koka ca 15 minuter.

Häll i grädden och låt koka ihop tills såsen blir krämig. Ca 5 minuter utan lock på grytan.

Servera direkt ur grytan med kokt potatis och en klick äppelchutney.

Brun mat är så svår att fotografera men så god, speciellt såsen i den här grytan.

Smaklig spis!