Rosenkål eller brysselkål är en kålsort med många små huvuden på en och samma stjälk. Den blir ca 70-80 cm hög, och kan bli 2-3 år. Den odlades först i Belgien, därför fick den namn efter huvudstaden – Bryssel.
Det här receptet är enkelt och slutresultatet blir nästan som godis!
Som tillbehör till kött, eller med en god dipsås som lite snacks.
Gör så här:
Skala av de yttersta bladen på ca 500 gr kål, och halvera dem.
Lägg i en skål.
Häll på: 2 msk olivolja, 2 msk smält smör, 1/2 krossad vitlöksklyfta, 1 msk lökpulver (eller krossad torkad lök), 1 dl riven parmesan, 1 dl panko (lite luftigare än vanligt ströbröd), 1 nypa svartpeppar och 1 nypa salt.
Blanda runt och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
In i ugnen ca 15 minuter.
Tag ut och rör runt lite, och sätt in i ugnen 5 minuter till.
Tag ut plåten, låt svalna och lägg upp i en skål.
Ät och njut!


