4 portioner

Smulor

1 dl havregryn

1 dl vetemjöl

½ dl strösocker

1 tesked kardemummakärnor

1 hg smör

Smält smöret. 

Stöt kardemummakärnorna och blanda dem med havregryn, socker och mjöl.

Häll de torra ingredienserna i kastrullen med det smälta smöret och blanda väl. Verkar degen för lös, låt den vila en stund så sväller havregrynen och det blir lättare att smula ut degen.

Bred ut smuldegen till ett jämt lager på bakplåtspapper i en långpanna. 

Rosta i ca 175-200 grader. Ha uppsikt så smulorna inte blir för mörka och ta ut plåten när de blivit gyllene efter ett antal minuter. 

När smulorna torkat kan de förvaras i en glasburk.

Desserten 

1 l jordgubbar

4 dl crème fraiche (ej lättvarianten!)

1 lime

Som eventuell ytterligare smaksättning:

1/4 tsk vanilj

Strösocker eller florsocker efter smak

Tvätta och finriv limefrukten.

Vispa crème fraichen tills den tjocknar. Blir den i stället lös, fortsätta bara att vispa!

Smaksätt med det finrivna limeskalet och smaka eventuellt av med äkta vanilj eller för lite mer sötma; vaniljsocker alternativt lite florsocker. 

Skölj och snoppa färska jordgubbar. Skiva eller skär i bitar och fördela i portionsglas. För mer limesmak, pressa den nyss rivna limen och fördela saften över jordgubbarna. 

Kanske behöver jordgubbarna lite extra sötma? Blanda då försiktigt ner lite strösocker eller florsocker. 

Klicka sedan på ett lager av den smaksatta crème fraichen och lägg ytterligare skivor eller bitar av jordgubbar som översta lager. 

Strö frikostigt med kardemumma-havresmulor ovanpå desserten och dekorera med en kvist citronmeliss och gärna en limeskiva eller en jordgubbe på glasets kant.

Publicerad i Magasin Laholm sommar 2016

Välkomna på en sydhalländsk jordgubbstur! Jordgubben – symbol för den svenska sommaren