Vad vore väl den svenska sommaren utan jordgubbar! De doftande röda bären ger minnen om somrar som var och löften om sommaren som kommer. Solvarma jordgubbar direkt från bärlandet. Jordgubbar med grädde på midsommarafton och jordgubbssaft till kakkalaset i syrenbersån. Under övriga året blir kanske bärskörden från den egna eller butikens frys till uppiggande sommarhälsningar i morgonens läckra smoothie eller mellanmålets jordgubbs­kräm. Jordgubben som smaksättning är populär i såväl yoghurt som glass och vodka. Jordgubben kom till Sverige på 1700-talet och har stått i ständig vidareförädling. Här i landet skördas det många miljontals liter jordgubbar varje år, de säljs färdigplockade i butiker och på torg eller för självplock i prydligt halmade jordgubbsrader ute på landet. Magasin Laholm har besökt några jordgubbsodlare och växtbutiker i södra Halland och fått tips på olika sorters bär. Välkomna ni också på en sydhalländsk jordgubbstur! 

Men först lite jordgubbshistoria. Redan de gamla romarna – och säkert också våra nordliga urfäder – uppskattade de välsmakande bären ur släktet Fragaria. Men på den tiden var det smultron som gällde i Europa. Jordgubben kom till Sverige mot slutet av 1700-talet sedan man i Frankrike korsat ett smultron från Nordamerika med ett jättesmultron från Sydamerika. Efter förädling utgjorde denna hybrid sedan grunden till ett av våra mest älskade bär, som till att börja med fick namnet ananassmultron eller ananasjordgubbe här i Sverige. De frodigt gröna plantorna med sina karaktäristiskt flikiga blad och röda bärklasar bytte så småningom namn till jordgubbar och hör sedan länge till vanligheterna i såväl privata trädgårdsland som i yrkesmässiga odlingar. De odlas i hela landet och den kommersiella jordgubbsodlingen kom igång ordentligt under första halvan av förra århundradet. Innan andra världskriget fanns landets största jordgubbsodlingar i Helsingborgstrakten och därifrån gick det då dagligen tågtransporter till Stockholm med tusentals liter skånska jordgubbar. Nu för tiden hittar man de största odlingarna i skånska Bromölla, varifrån man transporterar bär till hela Sverige. Från fält i södra Halland levereras det dagligen jordgubbar till olika försäljningsställen i Laholm och nordvästra Skåne 

– För kvalitetens skull är det viktigt att erbjuda närodlat. Och för smakens. Nyplockat är godast, konstaterar en av traktens jordgubbsodlare. 

Lång säsong 

Den svenska sommarens långa dagar och svala nätter bidrar till jordgubbens arom. Bäret är också en viktig C-vitaminkälla. Fast jordgubben är botaniskt sett inget bär, utan en skenfrukt. Det är i stället de små nötterna, eller fröna, på jordgubbarnas yta som är de riktiga frukterna. Jordgubbsplantan är flerårig och förökas genom de revor som bildas av knoppar i bladvecken. När dessa rotas blir det till nya plantor, så det är lätt att förnya eller utöka sitt eget jordgubbsland om man redan har en jordgubbssort man trivs med. För att jordgubben själv ska trivas är det lämpligt med lättare jordar som sand- och mojordar med god mullhalt. Sådan jord finns runt Laholm och i Edenberga träffar vi bärodlare Kent Nilsson som tillsammans med Ronny Karlsson driver en jordgubbsodling på 10 ha.

– Vi byter mark med grannarna ibland, för det är inte bra att odla på samma mark hela tiden. 

Det finns totalt hundratals olika sorters jordgubbar. Av ett tjugotal gångbara bärsorter har Kent och Ronny valt ut fyra, som de odlar dels för att de är goda och dels för att de lämpar sig väl för transport. Sorterna de har nischat sig med är tidiga Honeoye som kommer till midsommar, Rumba på högsommaren och så Florence och Malvina som avslutar jordgubbsäsongen någon gång i augusti. 

I Edenberga odlas jordgubbar på traditionellt vis. Här på sydhalländska slätten gör blåsten att det inte passar med tunnelodling som man ibland ser på andra håll. Till odlingsårets arbetsuppgifter ingår i stället att halma jordgubbarna så att de ligger varmt och rent under mognadssprocessen på sommaren. En jordgubbsodling kräver arbete under en stor del av året. Efter bärsäsongen ska nya plantor i jorden, i Edenberga har man en specialmaskin från vilken man kan sätta tre rader åt gången. inför vintern lägger man väv på jordgubbsraderna för att skydda plantorna om det skulle bli en sträng vinter. På våren får man hålla undan ogräs och då hackar man också för hand mellan raderna för att inte skada plantor och bär.

Till plockningssäsongen, som börjar vid midsommar och håller på in i augusti, återkommer samma arbetsstyrka från Polen år efter år. Det är tidiga arbetsdagar som gäller, man börjar plocka klockan fem på morgonen och håller på till en bit in på förmiddagen. Ibland kan det bli ett sent eftermiddagspass också. Bären körs ut till olika försäljningsställen, man kan köpa jordgubbar från Edenberga utanför Maxi både i Mellbystrand och Helsingborg. Dessutom har odlingen ett eget stånd på Laholms torg och en försäljningsbod i anslutning till jordgubbslanden i Edenberga. Dit kommer besökare som ser skyltar och flaggor när de passerar på väg 24, men också folk från trakten. Trogna kunder som återkommer dagligen för färska jordgubbar eller för att köpa hela lådor med de röda bären för att sylta, safta och frysa in till vintern.

 – Jordgubbar kan man äta morgon, middag och kväll, som en nöjd kund uttrycker det. 

Självplock

Förra sommaren var det så god tillgång på solmogna bär att de också räckte till självplock på en del av Ronnys och Kents odlingar. En bit in i juli kunde hugade jordgubbsälskare själva plocka de röda bären, och med god tillgång på bär och soligt väder var det många som passade på. 

En odlare som satsar på just självplock är Henrik Johansson på Lilla Tjärby Trädgård på andra sidan Laholm. Där är det under säsong självplockning alla dagar, med början redan klockan 8 för kunder som vill passa på att plocka bär medan det är morgonsvalt. Precis som kollegorna i Edenberga har Henrik halmade rader på traditionellt jordgubbsodlarvis. Han odlar två sorter, Polka och Sonata. De tillhör de medeltidiga bären och blir mogna lagom till semesterperioden.

– Plockningen brukar börja efter midsommar. I vecka 26 eller allra senast vecka 27, säger Henrik. 

Men innan bärsäsongen kommer igång är det mycket arbete med odlingen även under våren. Med att hacka i raderna för att hålla undan ogräs, och att oroligt hålla koll på nattemperaturen varannan timme under kalla nätter i april. Då är det risk för frost och Henrik måste vara beredd att ge sig ut i odlingen för att sätta igång vattenspridarna för att förhindra att frosten tar blommorna/karten på plantorna.

Intresset för självplock av jordgubbar var som allra störst under 1970-talet, sedan valde konsumenterna allt mer att köpa kartonger med färdigplockade bär. I Laholmstrakten har dock självplock alltid funnits. Stamkunder återkommer troget år efter år och såväl nysvenskar som sommarboende hittar också till jordgubbslandet i Lilla Tjärby. I Henriks kundkrets finns både ungdomar som plockar för direktkonsumtion och äldre med tradition att plocka spannvis med bär för syltning och infrysning. 

Jordgubbsguiden

En liten jordgubbsguide till några av de bär och plantor man kan finna i södra Halland.

Tidiga sorter 

Honeoye:

– dominerar numera bland de tidiga jordgubbssorterna. Ett stort bär som förutom till dessert också är lämpligt till sylt och saft. ”Generöst sött och friskt med mycket bärsmak.” 

Zephyr:

– var länge den vanligaste jordgubbssorten. ”Friskt och sött bär med klassiska smaker och balans.” 

Medeltidiga sorter 

Bounty:

– ger aromatiska söta och mörkröda bär. Är mångas favoritbär och lämpar sig särskilt väl till sylt.

Maxim:

– mycket stora bär. Söt och saftig. Första skörden ger mycket stora bär. I augusti kommer andra skörden med mindre och sötare bär.

Polka:

– ett mörkt rött, sött och ganska fast bär. Med smak av smultron.  Lämpligt till såväl dessert som sylt och saft. 

Rumba:

– ger god skörd av mörka, saftiga bär. ”Ett bär som på ett charmigt vis är för mycket och tar ohämmat för sig både i bredd och längd.” 

Sonata:

– ett saftigt, sött och stort bär lämpligt till såväl dessert som sylt och saft.  ”Ljusrött, knubbigt och saftigt bär med mycket friskhet.” 

Sena sorter 

Florence:

– är ett hållbart och stort bär med mörkröd färg. ”Ett bär som på alla vis uppfyller våra förväntningar på hur en god jordgubbe ska vara.”

Korona:

– populär sort som ger stora, söta bär med vacker färg.

Malwina:

– är ett saftigt, sött bär med mörkrött fruktkött. 

Salsa:

– ger god skörd av stora, varmröda bär som gör sig särskilt fint på en jordgubbstårta.

Sengana:

– den tyska sorten Senga Sengana kom på 1950-talet och blev den vanligaste jordgubben under 1900-talet. Lämplig både för färskkonsumtion och infrysning. Ger god skörd och mörka bär med viss syrlighet.

Remonterande sort

Ostara:

– med skörd från juni till höst. 

Citaten är lånade från Bärfrämjandet, som drivs av bärsektionen, LTF Trädgård för att främja svenskodlade bär och svenska bärodlare.

För hemmaodlaren

Enligt jordbruksverket kommer 10-14% av mängden färska bär från privata trädgårdar.  Även om både hallon och vinbär är inräknade i statistiken betyder det ändå att vi har gott om jordgubbsplantor i det här landet! En del äldre köksträdgårdar har kanske kvar speciella sorter, men vilka moderna jordgubbssorter kan man finna i växtbutikerna häromkring? 

– Den sena sorten Salsa ger en god skörd av stora bär. Den är bra till tårtor, tipsar Christina Johansson som arbetar i familjens Gardencenter i anslutning till Jordgubbslandet i Lilla Tjärby.

I butikens sortiment ingår ett flertal olika jordgubbssorter, både tidiga och sena. Christinas egen favorit är den medeltidiga Bounty.

– Den har jättegoda söta bär. 

På Mellby Växtshop brukar försäljningen av jordgubbsplantor komma igång i april-maj. Där märks det att hemmaodling av jordgubbar är populärt. En av sorterna man kan välja där är Honeoye, som är den vanligaste av de tidiga sorterna. Månadssmultron med sin jämna skörd av goda små bär är också något kunderna gärna planterar i sina trädgårdar. 

Smultron säljs det också mycket av i Hallandsåsens Växtbutik. Det finns både revbildande och icke revbildande. På 1960-talet korsades smulgubben fram här i Sverige, som namnet anger är det en blandning av smultron och jordgubbe. Rebecka heter en sort som mognar tidigt och når sin topp i juli och augusti. 

– Den har en härlig smultronsmak, berättar Marianne Herrlin Åhslund på Hallandsåsens Växtbutik.

Marianne berättar också att trenden för bär och annat ätbart är positiv. För många konsumenter är det viktigt att veta vad man stoppar i sig och det gör att det finns efterfrågan på både närodlat och hemodlat.

För att sluta där vi började – 1700-talets Ananassmultron har fått en renässans. Förädlingsarbetet med den har återupptagits de senaste åren och resulterat i hybriden Pineberry. Som namnet antyder har den en arom av ananas och utseendemässigt är den är annorlunda mot de jordgubbar vi är vana vid. Ananasjordgubben är nämligen vit med röda frön. Men den lär nog inte konkurrera ut vårt älskade röda bär. Som Christina på Lilla Tjärby Trädgård konstaterar:

– Jordgubben är som ett nationalbär för oss i det här landet.

Text: Eva Brorsson

Publicerad i Magasin Laholm sommar 2016

Här hittar du recept på en god jordgubbsdessert!