Hon tog steget från en juristkarriär i Holland till att bli konstnär i Sverige.

Vi träffar Sussanne Snoeck, en ödmjuk och driven konstnär som vill att hennes konst ska beröra. Hon är en äventyrlig, nyfiken och jordnära kvinna, med en arsenal av inspirerande citat – värdiga Kirke Ralph själv.

2020 års stipendiats berättelse är en riktig solskenshistoria. Det är en berättelse om familjekärlek, om sorg och om att våga kasta sig ut. Sussanne Snoeck (uttalas ”schnoock”) har ställt ut på såväl Vårsalongen som Höstsalongen och Bluelight Gallery. I oktober ställde hon på Rådhuset tillsammans med Sofie Eres, Leja Lindén Jacobsson och Magnus Beckman. Att hon skulle bli konstnär var dock långt ifrån självklart. Faktum är att det var först i vuxen ålder som hon valde att helt byta bana i livet.

Hon föddes i Halmstad 1968, dotter av en svensk mamma och en holländsk pappa. Vid två års ålder flyttade familjen till Rotterdam, Holland. Under uppväxten hade familjen sommarhus i Våxtorp och senare Mellbystrand. När Sussanne själv bildade familj ville maken Remco att de skulle flytta till Sverige, men Sussanne som var jurist trivdes bra i Holland. Familjen Snoeck skaffade istället sommarhus i Ränneslöv. Flera gånger om året besökte de Sverige och varje gång var de ledsna över att behöva åka hem. Till slut bestämde de sig för att göra flytten permanent, men då Sussannes mamma blev sjuk skulle det dröja ytterligare några år innan det blev av. Mamman var dock glad över att dottern skulle flytta tillbaka till hemlandet och menade att cirkeln nu skulle slutas.

De holländska ränderna går dock aldrig riktigt ur – på charmig omisskännlig brytning talar Sussanne om de små men påtagliga kulturskillnaderna länderna emellan och i det ränneslövska hemmet pryder ett synnerligen fräsigt holländskt element en del av köksväggen.

Live your dream, don’t dream your life

Citatet kom Remco hem med en dag, och det skulle bli hela familjens levnadsord. Sussanne hade kvar olika projekt i Holland ett tag efter att de flyttat till Sverige. Varken hon eller maken hade jobb här när de flyttade hit, men de hade en stark tro på att det löser sig. Sussanne kom att få jobb som personalchef på olika företag i Sverige, men arbetet gjorde inte henne glad längre.

I samband med att mamman hade gått bort började Sussanne tänka mycket kring att livet är kort och vad hon egentligen ville göra med sitt liv? ”Jag vill leva mitt bästa liv.” Hon tänkte mycket på vad hennes mamma många gånger hade sagt, att hon borde återuppta tecknandet då hon var så duktig.

I Holland valde hon att börja en kvällskurs i lera (porträttkurs) och det var där hon upptäckte sin passion för lera. Remco reagerade på att hustrun alltid var glad och energifylld när hon kom hem från kursen, trots att hon kunde varit hur trött och sliten som helst innan. Passionen återuppstod när hon började på en keramikkurs i lera på Gamla Krukmakeriet i Laholm, dels för att lära känna mer folk, dels för att utveckla sig mer inom lerkonsten. Passionen var så stark att hon kände det var dags att byta karriär. Remco och Sussanne var båda överens om att det här var något Sussanne skulle prova och att de skulle lösa det. ”Vi gör det tillsammans.”

Rädsla är det största hindret för många

Sussanne beslöt sig för att bara våga och kasta sig helhjärtat ut. Hon tror idag att rädsla är det största hindret för många. ”Jag vill inte titta tillbaka på mitt liv och tänka: varför har jag inte vågat?” Hon läste många böcker om personlig utveckling, där olika citat fastnade i henne. Ett av dem var: ”In the end we only regret the chances we didn’t take and the decisions we waited too long to take.”

I slutet av 2017 bestämde hon sig alltså för att satsa på konst. Efter kurserna gick det hela fort; 2018 kom hon med i jurybedömda Vårsalongen i Halmstad (då i Varberg), i Höstsalongen i Romele och Höstsalong hos Bluelight Galleri, vars galleri i Halmstad hon senare blev representerad av. Hon hade mycket support från sina nära och kära och nu även från andra, vilket motiverade henne ännu mer.

”Konst för mig är att man blir rörd på något sätt. Att något händer i hjärtat eller hjärnan när man tittar på ett verk.” Med det synsättet förstår man verkligen att Sussanne är glad när hon berättar om en köpare som såg hennes verk på en utställning och sen gick och tänkte på det ett helt år – och raskt köpte sagda verk nästa gång hon såg det. En annan köpare fastnade helt för hennes verk på Vårsalongen och tog reda på var man kunde hitta konstnären. Det visade sig vara Galleri 70, samma galleri som Kirke Ralph var aktiv i under sin levnadstid.

Bara våga

Hösten 2019 började Sussanne på en konstskola för att lära sig mer teknik och fick även prova fotografi, kroki, måleri etc. Det var där hon upptäckte måleri för egen del. Hon bestämde sig för att trotsa sina rationella tankar och bara köra. Hon lyssnade till kursledarens tips och bara lät det ske. Det är lätt att låta ens egna hjärnspöken och kontrollbehov hindra en, och stipendiaten konstaterar att ”ens egna tankar är ens största fiende.”

Hon avporträtterar personer som finns, men ändrar ofta uttrycket. Pinterest på nätet är en stor källa till inspiration. Hon berättar även om koreografen och dansaren Martha Graham som med sina starka uttryck utgjort en stor inspiration. Många av Sussannes dansöser är inspirerade av Grahams uttrycksfulla rörelse och danser.

Hon har även gett sig i kast med brons, ett material hon gillar att arbeta med. När hon ställde ut under Konstrundan i Halland 2019 passade hon på att göra en undersökning och se vilka verk som sålde – de skulle hon testa att göra i brons. Sussanne tycker om att fånga dans och rörelse med sina verk, och till dansarna passar det bra med brons. När hon gör en passionerad flamencodansare vill hon få fram ett uttryck med mycket detaljer, för att understryka passionen. Beroende på vad man vill få fram och hur man vill arbeta finns det många olika leror att välja bland. Konstnären menar att valet av lera även beror på vilket motiv det handlar om och vad för känsla hon vill få fram. Drewex i Malmö säljer konstmaterial och olika leror. Dit åkte Sussanne en dag för att fastna alldeles. Personalen fick vänligt köra ut henne när de skulle stänga för lunch, bara för att återse henne när de öppnade igen.

Be humble

Under intervjun är det tydligt att Susanne satsar helhjärtat på sitt konstnärskap. Bredvid Konstutbildning på deltid vid Munka Folkhögskola vill hon få mer tid till sitt egna skapande. För den egna utvecklingens skull vill Susanne lära känna fler konstnärer, se och inspireras av andras verk. Genom sin medverkan i styrelsen för Konstliv i Halland vill Susanne skapa förutsättningar för Laholm att bli mer en konstnärsstad, något som finns i kommunens historia men behöver lyftas fram bättre. Enligt Susanne förtjänar Laholm ett mer speciellt centrum med kreativt utbyte.

Nu handlar det mycket om att investera i sig själv, våga släppa ut den kreativa sidan, som gåva till en själv, berättar Susanne. I utvecklingen tycks det finnas ett behov av att hitta sig själv, bli mer Susanne och våga utforska för ens egna personliga skull. 

Efter att ha besökt Sussannes ateljé och samtalat vid familjen Snoecks köksbord med den magnifika naturen utanför fönstret undrar vi såklart hur det känns att ha fått årets Kirke Ralph stipendium?

”Jag blev tacksam, överraskad och glad när jag hörde om det. Det känns som en bekräftelse att jag är på rätt spår.”

Så kom det sig att ett vågligt sätt, kvällskurser och klippkort med 10-kort i porträttkurs i lera ledde fram till en framgångsrik konstnär. Köpare älskar hennes verk och hon kommer med på jurybedömda utställningar. Få människor har på så kort tid lyckats slå igenom bland såväl kritiker som publik som Sussanne Snoeck – å andra sidan är det nog få människor som vågat kasta sig ut och trotsa rädslorna såsom Sussanne. Ett djärvt tilltag som skulle visa sig vara alldeles, alldeles rätt.

Motivering:

Det mjuka möter det starka i Sussanne Snoecks verk. Hantverket såväl som motiven fogar samman kunskap och nyfikenhet. Skulpturerna i lera och brons bjuder på lätthet och rörelse. De stadiga bysterna upplevs uttrycksfulla och levande. Snoecks målningar håller samma höga nivå som skulpturerna som utgör grunden i hennes konstnärskap. Arbetet är kärleksfullt och stilen klassisk. Verken utstrålar styrka och skörhet i en djärv och ärlig kombination.

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2020.

Här kan du läsa ett äldre reportage om Kirke Ralph, medan han levde!

Här kan du läsa om och köpa boken om Kirke Ralph!

Här kan du läsa mer om stipendiet!