I mars och april 1982 for Beautys låt Marilyn på listorna i Sverige. Upphovsman till den låten är Sven Bertilsson, och han föddes i Laholm i mars 1958, men är numera bosatt i Julita, utanför Katrineholm och musik sysslar han fortfarande med.

1982 gick jag i årskurs 6 på Vallberga skolan och någon gång under det året hade vi två musiklärare. Den ena heter Thomas Möller och den andra heter Sven Bertilsson. Det är egentligen inget konstigt med det om det inte hade varit för den där låten som heter Marilyn. 1982 fanns det ett radioprogram som hette Poporama och det leddes framförallt av Kaj Kindvall, men faktiskt också av en annan person som jag är bekant med och han heter Leif Wivatt. Beautys Marilyn låg fem veckor på det som kallades för ”Heta högen”. Att hamna på den listan innebar att människor i hela landet fick skicka in vykort till programmet och på dessa kort fick man skriva sina fem favoritlåtar. Beauty kom med i den heta högen fem veckor i rad i mars och april 1982. Mitt i denna Beauty-yra klev Sven Bertilsson in i vår musiksal och det blev nog mer autografskrivande än musiklektioner.

-Det fanns många att inspireras av i Halmstad under denna period. Gyllene Tider, Mammas Barn och Sydkraft för att nämna några, säger Sven Bertilsson.

Sven Bertilsson inledde sin musikaliska resa i ett band som hette Basement och Sven berättar att han mer eller mindre blev värvad till bandet genom att deras ”ledare” Gert-Inge Gustafsson tog kontakt med honom.

-Det var stort att få tillhöra ett band och jag gick bara i åttan när jag kom med, säger Bertilsson och fortsätter:

-Vi skrev väldigt avancerade låtar i Ars Nova och ett par av dem hette Brors tavla och Livets väg.

Just tavlor var en grej för Ars Nova eftersom de under en period hade med Svens bror Hanz ”Hatte” Bärtilson. ”Hatte” är konstnär och bandet klädde scenkulisserna med tavlorna och ibland växte till och med låtarna fram utefter konstverken. Sven Bertilsson berättar att han verkligen gillar att författa texter och att han till och med funderat på att samla alla sina egna låttexter och skapa en bok. Lite som en diktsamling. Det är dock musiken han gillar mest att skapa och idag är han en synnerligen aktiv kompositör och skriver runt 20 låtar per år. Just nu håller han på att skapa musik till nästa års sommarspel i Laholm. Dessutom har Sven Bertilsson skapat musik till Katrineholms symfoniorkester och till en uppsättning av Trollkarlen från Oz.

Basement bytte så småningom skepnad och blev Ars Nova och det var ett legendariskt band med medlemmar som Gert-Inge Gustafsson och bröderna Åke och Bengt Carlsson. Dessa tre herrar utgjorde senare grunden för hårdrocksbandet Steelwings bildande. Sven Bertilsson ingick under en period i Ars Nova och han berättar att det var här han fick möjlighet att utveckla sin förmåga att skriva låtar. Efter Ars Nova spelade Sven visinfluerad musik och ingick i band som hette Stämbandet och Furisarna.

”Jag blev faktiskt lite rörd när jag fick höra att Per sagt så”

Sven Bertilsson föddes, som sagt, i Laholm, men familjen flyttade ganska snart till Pilefeltsgatan i de östra delarna av Halmstad och gick i skola på Engelbrektsskolan. Under Svens uppväxt kom många band fram i Halmstad och i folkmun gick Halmstad under epitetet ”Sveriges Liverpool”. Den store popkonungen Per Gessle berättade i en intervju att han hade tre stora förebilder och det var Marie Fredriksson, Mats ”MP” Persson och Sven Bertilsson.

-Jag blev faktiskt lite rörd när jag fick höra att Per hade sagt så.

Sven Bertilsson är onekligen en låtskrivare av rang, men när han lämnade Ars Nova, som spelade en typ av symfonisk rock, gick han in i en helt annan genre; nämligen poppen. I början av 1979 hade han satt i hop ett band som bestod av honom själv på sång, klaviatur och gitarr, Björn Jingbladh på bas, Hasse Berggren på trummor, Bengt Jonsson på keyboard och Ola Andersson på gitarr. Ola Andersson hoppade dock av bandet redan 1980 och in kom istället Thomas Möller på gitarr. Fem månader efter att Sven bildat bandet begav sig bandet till Våxtorp och till den legendariska Studio Åsen för att spela in en demokasett. De satsade ordentligt på musiken och valde tidigt att spela in sin första singel, som hette ”I kväll I kväll” och släpptes 1981. Samma år fick bandet vara förband till Gyllene Tider i Varberg inför cirka 4000 personer. Året efter kom Beautys debutalbum och det fick titeln Entré. På den skivan finns en rad poplåtar som fortfarande står sig mycket väl. ”Hjärta av glas”, ”Varför tveka”, ”Blå Buss” och den fina balladen ”Entré” för att nämna några låtar bredvid den stora hiten ”Marilyn”.

– Just låten Entré är något av en brygga mellan Ars Nova och Beauty för mig, säger Sven Bertilsson och fortsätter:

Den legendariska Blå bussen som blev låten Blå Buss

-Beauty är och var något av mitt band, säger Sven Bertilsson och berättar vidare att det endast blev en skiva för bandet som spåddes en lysande framtid inom svensk popmusik. Det berodde främst på att bandet inte fick det skivkontrakt man strävade efter. Visserligen fick Beauty ge ut skivan ”Entré” under skivbolaget Polygram och det fick man göra tack vare en vinst i en talangtävling som arrangerades av tidningen Veckorevyn.

Efter att Beauty slutat spela flyttade Sven Bertilsson till USA och bosatte sig i Los Angeles några år och där föddes bland annat hans son. Han flyttade sedan till Sverige igen och livnärde sig som barpianist på 14-15 olika ställen i Stockholm. Efter det blev det musikeruppdrag på Birka Princess, som är ett kryssningsskepp.

-Det var ett väldigt roligt jobb på båten och musikerna ombord blev bra vänner, berättar Sven och säger att det på dörren till musikernas rum stod en skylt som syftar till Dantes mästerverk Divina Comedia – ”Den som träder in här förloren allt hopp”.

Sven Bertilsson i den blå bussen på väg till en av de många spelningarna bandet gjorde på 1980-talet.

Sven skrattar lite åt skylten och tiden på båten och fortsätter sedan att berätta om att Beauty fortfarande existerar som band. Bandet splittrades visserligen redan 1984, men 2012 stod de på scen som band igen. Det blev två konserter; en i Ysby och en på Rotundan i Halmstad. 2018 gjorde bandet ett besök i studion igen och 2019 gjorde bandet comeback på scen. Beauty finns fortfarande men är just nu inte speciellt aktiva.

-Just nu finns inget planerat kring Beauty men man kan säga att stand by-knappen är intryckt, säger Bertilsson, och låter Beauty-dörren stå öppen en stund till.

Fotona i texten är tagna av Jan Fernlund och Marianne Ingwall.