Oavsett om du befinner dig vid vattentornet, på Köpingelandet eller i centrum av Laholm kan du höra S/S Lagaholms ångvissla tjuta över staden. Båten hälsar när den har lämnat bryggan för att ta gäster ut på en lugn men spännande tur mot Lagaoset. Men vi börjar väl från början…

S/S Lagaholm är i år en 125 år gammal dam som har haft många olika namn och olika uppdrag. Hon byggdes 1888 på Vulkans Verkstad i Norrköping och fick namnet Bore. Då användes bogserbåten till timmerflottning. Efter många år på vattnet tog nyare båtar över arbetet och ångbåten hamnade efter några ägarbyten till slut på land och fick bli där. På 1920-talet fick en optiker i Linköping syn på den gamla damen och ville köpa henne. Båten som då var rätt nergången och i den dåvarande ägarens ögon inte hade något större värde såldes till optikern för ett par glasögon. Den nya ägaren, optikern i Linköping, renoverade båten och bytte namnet till Anna efter sin dotter. Under många år gick den på Kinda kanal och i S:t Annas skärgård. 

Ångbåten till Laholm

1985 kom båten till slut till Laholm. Sofiero Bryggeri köpte henne för att använda vid bryggeriets 100-årsjubileum. Båten är byggd samma år som bryggeriet grundades, 1888. Det nya namnet på henne blev S/S Sofiero. Bryggeriet använde ångbåten till kundutflykter och liknande turer men 1994 skrev man ett hyresavtal med Laholms kommun för att kunna använda båten till passagerartrafik på Lagan. Avtalet innebar att kommunen skulle stå för kostnader som drift, underhåll och bemanning. Sedan dess har båten skeppat många passagerare på Lagan. 

1998 var den gamla pannan så dålig att den behövde bytas ut. Bryggeriet ansökte då om pengar från Lundgrenska donationsfonden, för att köpa en ny panna. I gengäld skulle kommunen få köpa båten om den någonsin skulle bli till salu. Det blev den inte, men Sofiero Bryggeri gick i konkurs och ångbåten blev kommunens. Då stod den nya ägaren utan besättning och efter ett förslag från det dåvarande kommunrådet Jan Gustavsson bildades en förening som skulle bevara ångbåten och dess användning på Lagan. 1999 bildades Laholms Ångbåtsförening och Laholms kommun överlämnade båten till den nybildade föreningen med samma förbehåll som tidigare. 

2002 fick ångbåten sitt nya namn, S/S Lagaholm. Namnet kommer från slottsruinen som ligger vid kraftstationen i Laholm. 

Ångbåtsföreningen har att göra hela året

Styrelsen består av två grupper, ca tio eldsjälar. Den ena gruppen har ansvaret för den ekonomiska delen och organiserar och planerar inför det kommande året. Den andra gruppen sköter det som har med själva båten och maskinen att göra. 

– En mycket bra uppdelning som fungerar jättebra för oss, säger Lennart Hansson.

När båten inte ligger i vattnet står den under tak i en lagerhall och det är då allt underhåll ska ske. Skrovet ska putsas och målas och ångmaskinen gås igenom för att se att allt fortfarande är intakt och håller ytterligare en säsong. 

Under åren som gått har det gjorts en hel del. Taket och stora delar av skrovet är bytt samt andra reparationer gjorda. Ångmaskinen är däremot original och funkar perfekt precis som den gjorde för 125 år sedan när den var ny.

Innan det är dags för sjösättning på våren ska alla bryggorna läggas ut, både den nya ångbåtsbryggan nedanför Rökeriet och bryggorna i Åmot.

Utprickning görs av föreningen

Inför varje sommarsäsong ska utprickningen göras för att ångbåten ska få ta med passagerare ombord. Detta görs av Laholms Ångbåtsförening och gör att alla båtar som kommer upp på Lagan in till Laholm har nytta av detta. Förr gjordes det med sjökartor och de erfarenheter skepparen hade, idag har alla viktiga punkter markerats i en gps och är lätt att ta fram när utprickningen ska göras. Lagan har sina svårigheter med stenar som ligger ”i vägen” och är svåra att upptäcka när man kör. 

Nytändning

Ångbåten är en pärla i Lagan och en av Laholms populäraste turistattraktioner. Passagerarantal stiger konstant, men med bara 12 passagerarplatser är det svårt att få till en riktigt bra ekonomi, man är alltid beroende av idéella krafter och goda viljor. 

På senare tid har man tagit lite nya grepp för att göra det roligt för medlemmarna att engagera sig och dessutom få bättre ekonomi i föreningen: Ångbåtsmiddag, nya sponsorpaket,  tipspromenad, Hamnfest/bryggfest m.m. är några exempel.

En annorlunda nyhet för i år är att man hoppas kunna lansera ett ångbåtsvin via restaurangerna i Laholm, Tinto Lagaholm och Blance Lagaholm. Det är ett sydafrikanskt vin som får en passande etikett med S/S Lagaholm på. Vinet är utvalt av Jan Hyllén. Just nu arbetar föreningen för att få själva etiketten godkänd från Systembolaget. 

Nya traditioner

Förra våren/försommaren arrangerades en Ångbåtsmiddag för första gången. Ångbåtsföreningen bjöd in till en trerättersmiddag med underhållning på Rökeriet för att samla in pengar till föreningen. Ulla och Lennart Carlsson på Rökeriet subventionerade kuvertpriset så att mellanskillnaden gick till ångbåtsföreningen. Kvällen var festlig och det sparades inte på nåt, gästerna fick mousserande vin till minglet och sen följde hummer, varmrökt lax, hallonparfait med tillhörande dryck och tillbehör – och till sist en Hellbergare till kaffet. Kvällen genomfördes med anekdoter från Björn Hellberg, ångbåtshistorik från paret Vänneå, information från föreningen och skepparhistorier från ångbåtskapten. Platserna blev slutsålda och flera stod på väntlistan… Det gäller alltså att anmäla sig i tid för att få vara med. 

Lyckade arrangemang ska man göra till tradition därför planeras en ny Ångbåtsmiddag den 17 maj i år. Föreningens styrelse har en mängd idéer för att det ska bli en lyckad kväll även i år. Mingel och välkomsdrink på bryggan, middag på den fina altanen med utsikt över Lagan, underhållning och eventuell dans på bryggan som avslutning. 

En annan återkommande aktivitet som man arrangerar i samarbete med Korpen är tipsrundan på Långfredagen. Det har blivit ett roligt evenemang för såväl gammal som ung. Längs Lagan finns det frågor som berör vårt vattendrag och som kanske får dig att upptäcka nya hemligheter. Vinsterna brukar vara uppskattade och motionen en bonus. 

Bryggfest i augusti

Nytt för i år och som föreningen ser fram emot är Bryggfesten som ska hållas den 2-3 augusti. I samverkan med Rotary, Stimmet, Statkraft, Sjöräddningen i Grötvik, Laholms Räddningstjänst fiskeföreningarna Aborren och Laholms Laxfiske samt Rökeriet anordnas festligheter vid småbåtshamnen vid Lagan. Längs med Lagan från Rökeriet och ångbåtsbryggan upp till Gröningen ska finnas olika stationer och aktiviteter för hela familjen. Ett nygammalt inslag är Lagasimmet som under 1980-talet var ett välkommet inslag under Laholms sommar. Deltagarna simmar då en sträcka på ca 900 m från Kraftstationen ner mot småbåtshamnen. Funktionärer kommer att finnas i båtar för att övervaka simmarna. Lagasimmet ingår i Fredsklassikern som är en motionsnyhet för året.

Ankrace ska också bli en av de händelserna man kan följa under lördagen. I Conceptbutiken i Laholms centrum kan du under våren och sommaren köpa en plastanka med ett nummer. Med din anka deltar du sen i ankracet. Ankorna släpps vid Kraftstationen och ”simmar” sen nedströms Lagan. Den anka som kommer först över mållinjen vinner. En rolig tävling för alla åldrar. 

Ångbåt och häst-och-vagn

Varje sommar kan man köpa biljetter via turistbyrån och Bokhandeln Laholm. Så är det även i år. Det finns två olika turer. En kort och en lång. Den långa tar dig och elva andra passagerare ända ner till Lagaoset (mynningen vid havet) och tillbaka. På hemfärden lägger båten till och det finns möjlighet att ta en halvtimmes paus och njuta av den medhavda picknickkorgen. Kapten berättar under resan många anekdoter och kuriosa om Lagan, laxen och ångbåten. Den kortare turen vänder på halva sträckan, men du hinner njuta av lugnet, naturen och de roliga historierna. Nytt för i år kan bli en kombination av ångbåtstur och en häst-och-vagn-tur. När du anmäler dig till turen kan du välja att åka en sträcka med häst-och-vagn och den andra sträckan med båt. Besökare som tar båten först åker häst-och-vagn tillbaka och vice versa. En kul omväxling som framför allt passar de små gästerna. Vägen längs strandkanten är nu i så bra skick att hästen med sin vagn tryggt kan lunka framåt. 

– Ångbåten betyder för laholmarna att sommaren har börjat, menar Lennart Hansson. Visslan som tjuter när passagerarna tas ut på vattnet är ett välkänt och uppskattat inslag i Laholmsidyllen. 

– Har vi glömt att tuta i den en dag, så påpekar alltid någon det nästa gång man visar sig i stan, berättar Lennart. 

Text: Malin Sahlström

Foto: PeO Persson, Erik Berglinden, Ulrika Träff

Publicerad i Magasin Laholm våren 2013