Utanför Våxtorp, i Fågelsång, finns en skog som inte är som alla andra. På ytan ser den ut som andra skogar med träd, buskar, mossa och stenar, men tittar man lite närmre så är den full av överraskningar. I den här skogen bor det nämligen både tomtar och troll och man vet aldrig vad som finns bakom nästa träd…

Slingan i skogen har fått namnet Trollrundan och den har under senare år blivit ett populärt utflyktsmål för många barnfamiljer. Trollrundan börjar en bit in från en grusväg, det är inte så lätt att se från vägen, ändå hittar barnfamiljerna dit. 

Barnen gillar att leta efter alla figurer längs med stigen, fantasin får utlopp och under tiden får de både frisk luft och motion. Bara skogen i sig är väl värd ett besök; att få komma ut i naturen och lyssna på fågelsång, men huvudattraktionen är helt klart alla små figurer som är utplacerade i olika miljöer längs stigen. 

Det gäller att titta noga. Det finns överraskningar lite här och där. En del gömmer sig bakom luckor och andra hittar man uppe i träden, men oftast är det på marken de finns de små liven. Hur levande de är, det beror helt på din egen fantasi. Den här skogen befokas av såväl möss och människor som tomtar och troll.

Slingan är kanske 1,5 km lång så det funkar för de flesta barn att ta sig runt, däremot är det inte så lätt med barnvagn. Det här är som vilken skog som helst, förutom att det finns en eldsjäl som bygger upp de här miljöerna varje år. Ann-Christine Gustavsson heter hon som varje vår gör alla installationer efter att hon haft dem inne under vintern och vårdat dem. Det är under vintern som hon rengör, flätar staket och inreder de små lådorna också. 

Det som var tänkt som en kul attraktion för dem som hyr deras semesterboende, har blivit ett utflyktsmål för både grannar och besökare från hela kommunen. Hon gillar att hennes kreativitet uppskattas och blir glad när barnfamiljerna hittar dit. 

Sugen på att spana in hur trollen har det? Kör från Våxtorp mot Hishult, i Fågelsång svänger du höger direkt efter gården där det står Gustavsson, Fågelsång, på väggen (höger sida). Håll utkik efter en liten skogsväg, på höger sida, där skogen börjar…

Publicerad i Magasin Laholm sommar 2020.