Fiskemöjligheterna i Laholm är nästan oändliga. Här erbjuds fiske i havet, vackra insjöar, åar och bäckar och många olika varianter av fisk, både odlad och inplanterad men allra mest är det vild fisk. I havet är fisket fritt och tillåtet året runt för alla, liksom i många insjöar, men i vissa vattendrag och sjöar finns det fiskevårds­områden som reglerar och sköter fisket och tillsynen där man kan lösa fiskekort till humana priser.

Fiska kan alla göra och det är en fantastisk sommaraktivitet, ensam eller hela familjen. Visst är det upplevelsen, när en lax, öring, gädda eller abborre nappar, som lockar när man lägger i metet eller kastar ut draget, och man kan ta fisken med hem till grillen på kvällen? Men en fiskeutflykt är betydligt mer än så. Skön avkoppling, vistelse i naturen, ta ett bad efter fisket, plocka fram picknickkorgen, se på fågellivet och kanske glida ut med en kanot eller båt som finns att hyra på en del platser.

Denny från Abborrenen storfiskare i Laholm

För att få lite ytterligare hjälp med att berätta om fisket i Laholm så satte jag mig med en riktig ”storfiskare”, Denny Bengtsson, som är ordförande i Sportfiskeklubben Abborren i Laholm.  

– Att fiska är en härlig fritidsaktivitet, säger Denny, alla kan göra det, och samtidigt kan man njuta av naturen och djuren runtomkring. Tänk dig själv att stå och meta i den vackra Hjörneredssjön där det finns mycket fisk, och se en fiskgjuse eller en havsörn glida fram. Eller du kanske får se en utter eller mink eller rentav får en glimt av kungsfiskaren när du står och fiskar lax nere vid Lagan. Oavsett om man fiskar tillsammans med familjen eller träffar andra fiskare så blir det glada samtal och delad glädje när någon landar en fisk. Och blir det ingen fisk den dagen så planerar man redan för nästa fisketur. 

”Fiska – en spännande avkoppling för alla”

Denny Bengtsson

Några av alla populära fiskevatten i Laholm:

Lagan 

Lagan är ett fiskevårdsområde från centrala Laholm ut till mynningen och är kanske den mest populära fiskeplatsen. Från gröningen, strax söder om kraftstationen ner till järnvägsbron kan man meta, flugfiska eller använda kastspö och utmed ån är det tillgängligt och gott om plats. Skrubbafisket (sandskädda) är populärt vid Lagans mynning i havet. Vanligaste fiskarterna: är lax, havsöring, gädda, braxen, abborre och skrubba.

Lagans fiskevårdsområde

Fiskekort: Från och med 18 år, dagkort 300 kr, 3-dagarskort 900 kr, årskort 1.600 kr. Dagkort Skrubba 200kr.

Fisketider: Skrubba mars-december, lax, öring och övrig fisk mars-september.

Fiskekorttill Lagan kan köpas på flera platser bl a Laholms Sportfiskebutik, Laholms Turistbyrå, Maxi Mellbystrand, Laholms Vandrarhem och digitalt på ifiske.se.

www.laholmslaxfiske.nu

Smedjeåns fiskevårdsområde

Smedjeåns FVO omfattar Smedjeån och biflödet Edenberga ån. Dessa rinner strax söder och öster om Laholm och Smedjeån rinner genom Ränneslöv och passerar utanför Våxtorp och Skottorp. Edenbergaån rinner genom Edenberga och Vallberga innan den mynnar ut i Smedjeån som rinner ut i Lagan. Populära fiskeplatser är nedströms Ränneslöv och vid utflödet i Lagan. Vanligaste fiskarna är lax, öring, gädda, id, färna och abborre. 

Smedjeåns fiskevårdsområde

Fisketider: Lax- och Öringfiskar under tiden 1 mars – 30 september. Övriga fiskearter tillåtet året runt.

Fiskekort: Årskort 500 kr, dagkort 100 kr. Barn under 12 år fiskar gratis i sällskap med vuxen med giltigt fiskekort.

Fiskekort säljs av: Laholms Turistbyrå, Laholms Sportfiske, Maxi i Mellbystrand, Fyrkanten i Vallberga. Digitalt även på Ifiske.se.

www.ifiske.se

Lilla Tjärby sjö

Lilla Tjärby sjö är en liten vacker insjö, som man hittar strax norr om Laholm, precis utanför Lilla Tjärby samhälle, utmed Tjärbyvägen som går mot Halmstad. Några meter efter den nya cykelövergången går en väg ner till höger mot sjön där det finns parkering och är lämpligt att fiska. Här kan man fiska gädda, abborre, sutare och mört. 

Lilla Tjärby sjö

Fiskekort köper man genom att kontakta Anders Göransson på tel 0706-91 67 07. Korten kostar 100 kr för en vecka och 200 kr för årskort.

Lagan Hjörnereds fiskevårdsområde

Lagan Hjörnereds FVO sträcker sig från Knäreds övre kraftstation (gamla åfåran) i Lagan till Skogaby kraftstation och en bit av Krokån upp till allmänna vägen i Knäred, samt Hjörneredssjöarna. Populäraste fiskeplatserna är runt den stora Hjörneredssjön med väldigt bra tillgänglighet nästan överallt. Det finns kanoter för uthyrning sommartid vid lägerplatsen. Vanligaste fiskarterna: gädda, mört, abborre och braxen.

Lagan Hjörnereds fiskevårdsområde

Fiskekort: Från och med 17 år, dagkort 60 kr, veckorkort 150 kr och årskort 400 kr.

Fiskekort kan köpas bland annat på Laholms Turistbyrå, Coop och Pertec i Knäred, Lagadals gård och i stugan vid Lägerplatsen i Hjörnered. Digitalt även på Ifiske.se.

www.ifiske.se

Sunnedamms Sportfiske 

Sunnedamms sportfiske finns i Trälshult, ca 7 km öster om Knäred, där endast flugfiske är tillåtet. Följ Sjöaredsvägen genom Knäred så når man enkelt både Sunnedamm och fiskeplatser i Vänneån. I Sunnedamm kan flugfiskaren fiska i både stilla och strömmande vatten efter regnbåge och öring. Vid fiskecampen kan den som vill hyra en stuga och övernatta för flera dagars fiske. Fisket i Sunnedamms Sportfiske erbjuder tre olika fiskealternativ. En egen framställd ström­sträcka på cirka 300 meter, en 1,5 hektar stor damm och en flugfiskesträcka i Vänneån (ena stranden) på cirka 0,5 km.

Sunnedamms Sportfiske 

Fiskesäsongen sträcker sig från islossning till isläggning. Vid dagskort är fiske tillåtet från ”solen upp” till ”solen ner”.

Fisket i Vänneån är tillåtet från 1/4-30/9. 

I Sunnedamms Sportfiske ingår fiske i Vänneån längs en sträcka på ca 0,5 km (ena stranden). För övriga delar av Vänneån krävs alltid fiskekort, som kan köpas bl.a. via Sunnedamms Sportfiske eller direkt på nätet via iFiske. 

Fiskekort i Sunnedamm kostar 300 kr för ett dagkort plus 90 kr per kg fångad fisk. 

www.sunnedamm.se

Camp Mayfly vid Ulvereds hjorthägn

Camp Mayfly Ulvereds Hjorthägn är en ganska ny ”fiskecamp”, i Ulvered. Det finns två dammar inne i det stora hjorthägnet och två mindre dammar utanför hägnet, båda med regnbågslax. I området öppnar en flugfiskeström i sommar och i den närbelägna Ulveredssjön fiskar man gädda från båt. Båten hyrs vid Ulvereds Hjorthägn och då ingår fiskekort. Naturligtvis kan man kombinera fiskeäventyret med att titta på hjortarna i det stora hägnet och även hyra stuga och få kulinariska upplevelser i restaurangen. Ulvered, som ligger i norra delarna av kommunen, hittar man med sin GPS, eller kör från Laholm genom Veinge, Göstorp, Plingshult och sedan skylt mot Ulvered.

Ulvered Camp Mayfly

All bokning sker via campmayfly@telia.com eller mobil 0706-96 07 17 och 0430-930 62. I dammarna inne i hägnet kostar det 500 kr/dag och för flugfiske gäller ”catch and release”. Om man spinnfiskar plockar man upp fisken och betalar 110 kr/kg. I dammarna utanför betalar ungdomar 150 kr och vuxna 200 kr och då ingår en fisk. I Ulveredssjön hyr man båt för 500 kr och då ingår fiskekort. Det är enbart ”catch and release” fiske i sjön. 

www.ulvereds.se 

Vänneåns fiskevårdsområde 

Vänneåns FVO omfattar Vänneån, som rinner ut i Lagan strax utanför Knäred, och ett flertal sjöar i gränslandet mellan Halland och Kronoberg. Vänneån hittar man enkelt men det kan vara lämpligt att skaffa en karta över området för att hitta fiskeplatser i de många sjöarna som ingår i fiskevårdsområdet. Öring fiskar man såklart, Vänneån har en egen unik öringstam, men även gädda och abborre. I Ljungsjön, som är en vacker ”vildmarkssjö” finns inplanterad ädelfisk.

Vännenåns fiskevårdsområde

Det är olika regler för olika fiskekort beroende var man vill fiska, i Vänneån eller någon eller några av sjöarna vilket man bäst kollar på ifiske.se.

Dagkort för Vänneån plus de flesta sjöar kostar 200 kr och säsongskort kostar 1200. Fiska öring är tillåtet 1 april till 30 september, abborre och gädda i sjöarna året runt. Fiskekort kan man köpa hos Pertec i Knäred och ifiske.se

www.ifiske.se

Stensåns mellersta fiskevårdsområde 

Sträcker sig från E6 i väster, strax söder om Skottorp, upp förbi Hasslöv till Dönardalen i öster strax utanför Våxtorps samhälle. Stensån har ett vackert flöde där den rinner längs Hallandåsens nordsida och sen genom det Laholmska jordbrukslandskapet innan den mynnar ut i Laholmsbukten mellan Båstad och Laholm.    

Här fiskar man havsöring, lax och gädda och genom sina unika lax- och öringstammar är Stensån klassad som riksintresse. En populär fiskeplats för flugfiskare är vid Åstarps bro, väster om Våxtorp.  

Stensåns mellersta fiskevårdsområde

Här köper man bara dagkort vilket kostar 110 kr. Inget fiske på måndagar förutom då måndag är röd dag.   

Fiskesäsong 1 april till den 30 september.

Fiskekort finns att köpa på Dönardalens delikatesser i Våxtorp, samt ifiske.se

www.stensanslaxfiske.se eller www.ifiske.se

Glänningesjö

En vacker, bad- och fiskevänlig plats inte långt från Laholms centrum, med promenadstråk runt sjön. Här kan man fiska året runt utan fiskekort och fånga, gädda, abborre och mört.

På västra sidan av sjön finns en populär badstrand med bryggor, hopptorn och grillplats. Om man vill fiska bör man undvika att göra detta vid badplatsen under badsäsongen.

Glänningesjö

www.laholm.se och 

www.visitlaholm.se

Östersjö eller Östrasjö

Båda stavningarna finns. Östersjö är en liten skogssjö vid Kåphult på den östra sidan av vägen mellan Knäred och Hishult. Som vanligt i små insjöar kan du fiska braxen, mört och abborre och kanske en gammelgädda lurar i vassen. På flera platser vid sjön finns skyltar med uppgift om hur man swishar betalningen för fiskekortet. Precis som i Glänningesjö kan man fiska i Östersjö året runt. 

Östersjö (Östrasjö) 

Dagkort kostar 30 kronor och årskort 140 kr.

Det behövs såklart lite redskap om man ska fiska  

Jag passar på att fråga Denny igen samt Magnus Johansson på Laholms Sportfiske, den populära fiskebutiken på Bagareliden i Laholm, om utrustning. 

– Som nybörjare behöver man inte köpa på sig en dyr utrustning, det finns billiga och enkla utrustningar att köpa om man startar ett nytt fiskeliv. Behöver man lite rådgivning kan man kontakta någon i fiskeklubben, säger Denny. 

Magnus som driver fiskebutiken i Laholm håller med. Han säljer utrustning i alla prisklasser och ofta till nybörjare. 

– För 800 kronor får man kastspö och rulle med bra kvalitet som man kan fiska med nästan överallt och fånga det mesta i fiskväg, berättar Magnus. 

Eftersom många vill prova på att fiska lax eller öring i närliggande Lagan har Magnus tagit fram ett ”Laganset” för 1200 kr, med riktigt bra och hållbar kvalité som man kan använda i många år. Magnus som själv är stor fiskeentusiast stressar inte utan erbjuder gärna kunderna råd och information om utrustning och fiskeplatser. Efter ett besök i fiskebutiken med glänsande spön och rullar och mängder av fiskedrag i alla former och färger kan vem som helst lockas att fiska. Så, det är bara att sätta igång.

Visa respekt!   

Oavsett var man fiskar och oavsett om det är på platser med eller utan fiskekort, ska man ha respekt för naturen och reglerna för fisket. Visst gäller allemansrätten och man har rätt att vistas på stränder vid vattendrag och sjöar men man har också skyldighet att värna naturen och djuren. På många platser finns det vägar eller stigar ner till vattnet och det finns plats att parkera men inte överallt och då kan man inte traska över planterad mark eller bebodda tomter. Prata gärna med markägaren eller läs på hemsidorna för de olika fiskeplatserna vilka regler som gäller. Fiskevatten med fiskevårdsområden har fina hemsidor med bra information, inte bara om lämpliga fiskeplatser utan också om vilken fisk som finns, hur man köper fiskekort och vilka tider man får fiska.

Foto: Ulrika träff

Publicerad i Magasin Laholm sommar 2022