En riktig höjdare! Det var vi alla överens om efter att ha provat Kungsbyggets nya höghöjdsbana. Under en hel eftermiddag tog vi oss allt högre upp mot trädtopparna och banorna blev mer och mer utmanande samtidigt som vi började bli lite trötta i musklerna. För det krävs faktiskt lite styrka att svinga sig fram mellan trädtopparna. Eller svinga och svinga, flera av oss klamrade sig fast vid de trädstammar och andra fasta punkter vi kunde hitta. Men vi tar det från början…

Vi var ett glatt gäng, fyra tonåringar och fyra vuxna, som möttes på Kungsbyggets Äventyrspark strax söder om Våxtorp för att prova den nya höghöjdsbanan. En liten hejaklack som skulle stanna på marken var också med. Instruktören Isabella Leandersson såg till att vi fick på oss rätt inställda selar samt hjälmar på huvudet, sedan började säkerhetsgenomgången. Vi fick lära oss att spänna fast säkerhetslinan som följer med genom alla hindren och den lilla vagnen som sitter i en annan lina och som man kopplar in när man ska åka zipline mellan hindren. Så var det dags att klättra upp i den lilla testbanan och prova en kort åktur. Det var många moment att hålla reda på men man lärde sig fort. När alla kände sig trygga var det dags att prova de första riktiga banorna.

På skakiga ben på lägsta nivån

Det fanns tre banor på den lägsta nivån, märkta med gröna skyltar. Någon med zipline och någon utan. Vi delade upp oss i två grupper och började klättra upp för repstegarna med säkerhetslinan fastkopplad. På lite darriga ben tog vi oss upp, en och en förstås, till en liten platå och sen vidare ut i banan. Mellan träden är olika utmaningar uppspända med stadiga vajrar. Det är liggande repstegar, små stockar med rep emellan, gungor, nät och linor för att nämna några. Allt rör sig och ju mer man skakar desto svårare blir det. Det gäller att hitta den rätta balansen och ett bra sätt att belasta hindren. Lättare sagt än gjort när benen lever sitt eget darriga liv och allt vibrerar. Skönt är då att veta att man hela tiden sitter fast i säkerhetslinan som löper utmed hela banan.  

Fokus och bra instruktioner

Så småningom börjar vi hitta formen och den värsta spänningen släpper. Det gäller hela tiden att fokusera på var fötterna ska sättas och var man håller i sig bäst för att få balans och flyt genom banan. Från marken följer Isabella och Amanda Leandersson oss med blicken. I en bana är det någon av oss som inte hittar rätt teknik och det blir svårt att ta sig fram. Lugnt och metodiskt instruerar Amanda steg för steg hur man kommer vidare och snart finns det fast mark, eller en platå, under fötterna igen. Lika skrämmande som det är att stå mitt i banan utan att veta hur man tar sig vidare, lika härlig är känslan när man klarat av det. För det är verkligen kul att utmanas och utvecklas, självförtroendet växer och flera av oss vill prova fler banor.

”Lika skrämmande som det är att stå mitt i banan utan att veta hur man tar sig vidare, lika härlig är känslan när man klarat av det”

Högre upp och svårare banor

Nästa nivå är lite högre upp och med lite svårare utmaningar. Det finns sju olika banor, tre gröna, två blå, en röd och så den allra svåraste märkt med en svart skylt och den befinner sig hela arton meter över marken. Det krävs en hel del mod för att våga och skicklighet för att klara av den. De flesta av oss tycker att det är lagom med tre banor medan några går vidare till bana fyra och fem. Variationen på hindren verkar oändlig och på ett ställe ska man sätta sig på en kälke och åka på linorna till nästa träd. Vi var överens om att det krävs mycket viljestyrka att åka rakt ut utan att känna någon fast punkt under fötterna eller hålla i sig med händerna.

Grillar och vindskydd

Så småningom började vi känna oss nöjda med klättringen och lite hungriga efter ansträngningen. Det finns stora grillar där man kan grilla sin medhavda mat. Bänkar att sitta på och små träkojor som skyddar mot väder och vind finns det också, vilket var skönt när det kom en liten regnskur denna sommardag.

Med korv och bröd i magen summerade vi dagen och kände oss nöjda med våra prestationer. Alla var väl lite spända innan vi gav oss upp i träden men det var faktiskt inte så farligt. Ungdomarna tyckte att det var kul att utmanas och utvecklas. Det var lagom jobbigt och tre banor var tillräckligt den här gången.

Ett bra tips

Lotta A råkade sätta handen på fel ställe i ziplinen och konstaterade att nästa gång ska hon ha handskar på sig, det tycker vi är ett bra tips! Med lite styrka, balans och logiskt tänkande tog man sig igenom banorna på ett bra sätt, kände hon. Rejäla skor och sköna kläder är också bra att tänka på, man blir lite varm av klättringen. 

Lotta N tyckte att om man bara tog det lugnt och koncentrerade sig på sin uppgift utan att stressas av andra så gick det riktigt bra. Det gäller att fokusera på det man själv gör. Hon berättade att på bana fyra var det längre avstånd mellan hindren, man fick ta långa steg och ibland våga kasta sig ut eller hoppa lite. Det var både svårare utmaningar och man var lite trött när man kommit till den nivån.  

Ystert men inte helt lätt

Håkan som även gick bana fem, och gärna kommer tillbaka i sommar och tar de sista två, tyckte att det var riktigt roligt. Eller ystert som han uttryckte det. Och nog såg han yster ut när han satte fart mot nästa bana då vi möttes på marken. Han tyckte att det var fysiskt utmanande, man blev lite varm och trött, men det gick bra bara man tog det steg för steg. Det var inte så lätt att gå på de högre banorna!

Men man behöver ju inte gå de högsta! Det går bra att hålla sig på den nivå där man känner sig trygg. Många med mig är lite höjdrädda och det här är bra träning för att komma över rädslan. Man har hela tiden livlinan löpande vid sidan om sig, och vet att man inte faller ner även om man trampar fel. Skulle olyckan vara framme är instruktörerna snabbt på plats och vet precis hur de ska lösa situationen. De kan klättra upp och hjälpa dig till nästa platå, eller helt enkelt hissa ner dig till marken. Banorna är stabilt byggda och känns väldigt trygga att röra sig i. Säkerhetsnivån är hög och all utrustning är ny och fungerar bra.

Många fler utmaningar

Orkar du med fler utmaningar finns det en lång härlig zipline att kasta sig ut för. Det finns även klättertorn, en fartfylld rodelbana och så en cykelpark där du kan låna cykel och prova MTB-cykling eller köra enduro om du har en egen cykel med dig. Vill du känna ännu mer fart kan du testa Bungy Rocket, en katapult som skjuter dig 25 meter upp i luften på bara två sekunder!

Vi är nöjda för den här gången men överens om att komma tillbaka i sommar och klättra vidare. Hit tar man gärna familj och vänner för en aktiv dag tillsammans. När vi kom till parken var en hel skolklass från Danmark där på skolresa. De hade bokat två dagar i äventyrsparken med övernattning i närheten. Av ansiktsuttrycken att döma hade de en härlig upplevelseresa, några dröjde sig kvar så länge det bara gick innan bussen rullade hemåt. Ännu gladare är vi eftersom vi bor nära och kan komma tillbaka så ofta vi vill hela sommaren!

Foto: Ulrika Träff

Publicerad i Magasin Laholm sommar 2022