Han kommer från södra Lappland där kokkaffet är nationaldryck men pratar kaffe som en italiensk barista. Med inlevelse och passion får Benjamin Edman med även den mest inbitne mellanrost elbrygg-drickare på det ljuva kaffetåget. Han har inga höga förväntningar på oss inför kvällens kaffeprovning, får han bara var och en av oss att hitta en ny smak så känner han att han lyckats.

Och nog ska han känna sig nöjd när vi under kaffeprovningen, eller när vi koppar som det kallas på kaffespråk, hittar dofter som choklad, bär, fisk och kompost. Att vi befinner oss i Missionshusets nya och mysiga café, Kaffe & Böner, hindrar inte ett och annat fult ord att slinka ut när vi överraskas av oväntat fräna dofter. Men oftare hör man ”mmm”, ”känn på den här” och ”det här är min favorit”…  

Vi var ett förväntansfullt gäng som samlats för kaffeprovning med Edmans bönhus, ett nytt koncept som vi ville prova. Benjamin hade ställt upp nio koppar med kaffebönor som vi nu stuckit ner våra nyfikna näsor i. Att kaffebönor och kaffebär kan ha så skilda dofter beroende på sort, ursprung, torkningsmetod och rostning var svårt att tänka sig förut.

Kompostdoft blev chokladtoner

När vi en stund senare kom till att smaka det bryggda kaffet var plötsligt både fisken och komposten bortglömda. Istället framträdde nya ljuvliga dofter och smaker när vi på Benjamins order försökte sörpla med en speciell snärt för att tillgodogöra oss alla aromer. Det finns nämligen hela 820 smakämnen i kaffe, vilket är dubbelt så många som i vin. Ändå har de båda dryckerna många brännpunkter men nyanserna är fler i kaffet. Det var ändå intressant att utforska sitt eget smaksinne och försöka gissa vilken sort det var i kopparna.

Benjamin vill utbilda folk så att de förstår skillnaden mellan olika kaffesorter, rostning och bryggmetoder. Att sära smakerna av mörk- och ljusrost, exempelvis att det ljusa framhäver smakerna mer och att vetskapen om vad man dricker gör skillnad.

Gubbgänget, vinprovarklubben, tjejgänget eller finsmakarna ­– alla är lika välkomna att boka en kaffeprovning för att lära sig nyanser och smaker. Det är lagom att vara 4-12 personer vid tillfället. Nästa kaffeprovning på Kaffe & Böner planeras 26/3 och sedan planeras ett tillfälle i månaden. Det kan även bli någon kaffeskola där man lär sig brygga bättre kaffe.

För hemmabryggaren går det bra att beställa kaffe från webbutiken edmansbonhus.se och bor du i Laholms tätort är hemleveransen fri. Skogaby Lantbruk och Kaffe & Böner i Missionshuset har också försäljning.

Brett smakregister på tungan

Benjamin Edman är en glad amatör utan utbildning men med ett brett smakregister på sin tunga. Han har ägnat sig åt kaffe i åtta år varav sex i Laholm sedan han och hustrun slagit ner sina bopålar här. Hemma på Stämmovägen får bilen numera husera på uppfarten för i garaget har han inrett ett litet kafferosteri som sprider underbara dofter över grannskapet. Här i Edmans Bönhus, som rosteriet heter, provar han sig fram till den perfekta rostningsgraden för varje bönsort. Den fina kafferosten kom han över efter en tids sökande. Förra ägaren var en halmstadbo som skulle öppna café på Mallorca, men pandemin kom emellan och rosten fanns plötsligt till salu i Laholm vilket var väldigt behändigt.

Hur kommer det sig då att Benjamin startade kafferosteri vid sidan av den huvudsakliga sysselsättningen som pastor? Han berättar att han snubblade in hos en specialkafferostare för åtta-nio år sedan. 

– Det här smakar inte kaffe! var den första reaktionen, sedan var han fast för kaffe­konsten. Specialkafferostaren är nu hans mentor som hjälper till att testa alla sorter Benjamin tar fram.

Sedan var det en kompis som berättade att han kände några i Rwanda som odlar kaffe. Det fick kaffenörden i honom att vakna till liv på allvar och han började undersöka möjligheterna. På den vägen är det och nu har han hittat odlare över stora delar av världen. I rosteriet ser vi vackra kaffesäckar från Kenya, Costa Rica, Colombia och Rwanda för att nämna några. 

Personlig kontakt med odlaren

Kaffebönorna köper han från små odlare som han får kontakt med via WhatsApp. Benjamin är noga med bönornas ursprung och att förhållandena för dem som odlar kaffet ska vara bra. Han har ett stort socialt engagemang och vill lära känna bönderna som odlar kaffet. Efter studier i Bolivia pratar han spanska, vilket jämte engelskan går hem hos de flesta odlarna.

Han har särskilda miljökrav, som hur vattenhanteringen sköts, att det ska vara ekologisk mångfald, att det återplanteras regnskog och andra hållbarhetskrav.

Odlaren ska ha en lön som han kan leva på, som leder till utveckling av verksamheten så att familjen har det bra och barnen kan utbilda sig. Det händer att Benjamin betalar några dollar extra när han märker att odlarens familj behöver det. Han är mån om den personliga kontakten och har som mål att kunna ringa alla producenter.

Det är inte bara odlaren som har Benjamins miljökrav att ta hänsyn till, han är lika hård mot sig själv. Exempelvis packas kaffet i klimatneutrala påsar utan aluminium.

Jag kan inte låta bli att fråga hur han ställer sig till en vanlig kopp kaffe, han måste ju bli bjuden på det ibland. Självklart dricker han det men han vill inte själv stödja kaffeindustrin och köper därför inte den typen av kaffe. Hans egen dagliga kafferutin består av en espresso på morgonen av vilken kaffesort som helst, under dagen blir det sedan två koppar bryggda med pour over-teknik eller kokt i en kopparkanna på spisen, så kallad Ibrik eller turkiskt kaffe. Du kan läsa mer om hur du brygger bättre kaffe, i Benjamins kaffeskola på nästa sida.

Norrländskt lugn

När vi besöker rosteriet och ser alla säckar, lådor och förpackningar undrar vi såklart hur han hinner med allt, han har ju både jobb och familj med tre småbarn. Man förstår hur noggrann han är med att alla smaker ska sitta och att alla detaljer ska vara rätt.  

Benjamin berättar med sitt norrländska lugn: 

– Varje sorts kaffe jag köper in vill jag ska få den tid och omtanke det behöver. Det börjar med att jag får kaffeprover från olika producenter där jag väljer ut det jag gillar. Sen när det kommer en säck till mitt garage så plockar jag ut 10-15 varianter på kaffet ur rosten och provar var jag hittar min sweetspot på kaffet. Sist när jag hittat hur jag vill rosta så gör jag en smakprofil på kaffet för att försöka beskriva det jag upplever i kaffet. När alla dessa steg är gjorda och jag känner mig nöjd så släpps det nya kaffet till försäljning. Jag känner aldrig att det är bråttom med processen utan den får ta den tid det tar.

Vi är nog många som önskar att vi hade det lugnet.

Gröna bönor blir bruna på 11 minuter

Benjamin visar hur rostningen går till. De gröna bönorna hälls i rosten som värms upp av en gaslåga. De har då en fukthalt på 11%. På en datorskärm ser vi hur värmen snabbt stiger från 97 till 194 grader. Till att börja med i en brant stigande kurva för att sedan sakta plana ut. Han följer under processen den kurva som tidigare provats ut som den optimala för den rostning han vill göra och reglerar med gaslågan hur varmt det ska vara i rosten. Under elva minuter byter bönorna färg från grönt till gult och sedan brunt. På slutet hör vi hur det poppar som popcorn och snart är de färdiga och torra rakt igenom. För ett mörkrostat kaffe har man mer värme medan det ljusa har lite lägre temperatur under längre tid. Vi förstår att det är ett hantverk som tar tid att lära sig. Benjamin har studerat många klipp på youtube och sett till att hänga med riktigt duktiga rostare. Naturligtvis finns det tävlingar att följa även inom denna bransch. SM i Ibrik ordnas i Malmö i april och SM i kafferostning i Göteborg i maj. Tävling i koppning är roligt, berättar Benjamin. Då ska deltagarna särskilja bönor från tio länder och tio regioner. Inte det lättaste konstaterar vi men visst låter det skoj!

Vi får också några råd om hur vi bör förvara kaffet. I påsen från Edman håller sig bönorna bra men han säljer även en mörk lufttät burk, båda bör förvaras i rumstemperatur men inte för fuktigt. Ska du spara kaffet, du kanske har köpt flera förpackningar, så lägger du det i frysen och tinar så det har rumstemperatur före bryggning. Det håller sig ett helt år i frysen.

”Vilket kaffe ska man köpa till göken?”

Laholmarna är ett kaffeälskande folk. I stan har det funnits otaliga caféer genom åren. Av de äldre ställena finns fina Cecil kvar med sin nostalgiska inredning men jag minns även Phoenix som låg bredvid Torghallen. Det var också en underbar lokal med fina takmålningar där en kopp kaffe med en bakelse gjorde vilken dag som helst till en fest.

Ett annat kaffe av lokal prägel, som dock inte serveras på café, är den välkända kaffegöken. En skvätt sprit i kaffet och kanske en sockerbit. Eller varför inte lite honung för en ”honungagök” som värmer gott innanför västen när det regnar från sidan. Självklart har Benjamin fått frågan, mer än en gång faktiskt, om vilken sorts kaffe som passar bäst till göken. Något bra svar finns nog inte eftersom han föredrar att känna de sanna nyanserna av ett välrostat kaffe.

Mer kaffenostalgi

Den lite äldre laholmaren kanske minns Gully Nilssons kaffeaffär på Ryssgatan, i lokalen där Danfors numera huserar. Det doftade ljuvligt av nymalt kaffe långt ut på gatan och hennes speciella blandning sades vara värd att åka långt för att köpa. Själv var jag för liten för kaffe på den tiden men vi köpte jordnötter med skal som var så goda. Om inte minnet sviker fick man dem i en pappersstrut och det blev en stor skopa för bara ett par kronor.

Långt senare öppnades en ny liten kaffebutik på samma gata närmast Fribergs hörna. Än en gång spred sig ljuva dofter över stan och laholmarna kunde åter köpa nymalda bönor till trekaffet.

Nu är det alltså Benjamin som tagit över uppgiften att ge Laholms kaffetanter och -gubbar särdeles goda kaffebönor. Norrlänningen med sin säregna vissling och som svarar med ett jo på inandning vid frågan om man i hans hemtrakter verkligen har salt i kaffet. Det är sant men bara om man kokar kaffe på snö för det finns inget salt i snön. Inte så många saltkorn i kaffet alltså.

Så har vi befunnit oss både på café och i rosteri i Laholm med Benjamin Edman. Men genom vårt samtal har vi rest genom flera kontinenter och fått insyn i hur han genom sitt lilla företag arbetar och påverkar hur människor har det på andra sidan jorden. Alla kan vi göra något för att en medmänniska ska få det lite bättre. Om så bara att välja kaffe med omsorg.

Benjamins kaffeskola

Kaffeplantan

Kaffe växer på träd som ofta klipps ner till buskstorlek för att vara lättare att hantera. Kaffet är ett bär som oftast är rött men kan även ha andra färger. 

”Kaffebönan” är kärnan på bären som torkas på lite olika sätt och sen rostas och dricks.

Kaffet odlas runt ekvatorn framförallt, i Afrika, Asien och Latinamerika.

Rostning och smaker

Kaffe har över 800 bekräftade smaktoner vilket gör det till  en otroligt komplex dryck. Smakerna påverkas av många faktorer under de olika stegen på kedjan.

Det första som avgör smaken är vilken typ av kaffebär man odlar, arabica som är den vanligaste har en mängd underarter, alla med olika karaktär. Var är kaffet odlat, högland eller lågland? Vulkanjord eller lerjord? När bären är plockade ska de torkas. Det finns många metoder men de vanligaste är att torka dem i hela bär eller att tvätta bort fruktköttet först och torka sen. Varje metod som används kommer att framhäva olika smaker i kaffefröet.

Till sist förädlas kaffebönorna i rosteriet där man med olika rostgrader och tekniker kan förädla smaken på bönan. Allt från en fruktig och fräsch ljusrost till en mer klassisk mellan- eller mörkrost.

Brygg bättre kaffe!

Oavsett vilken typ av bryggare du använder hemma så finns några enkla tips för att få en bättre kopp kaffe.

Ta fram köksvågen! Kaffe har olika densitet beroende på var det är odlat och hur det är rostat. Tar man en skopa kaffe kan det vara stor variation i mängden kaffe man får. Ett högväxt etiopiskt kaffe kanske ger 10g i den skopan och ett lågväxt brasilianskt kaffe kanske ger 6g. För att göra det konstant så använd en våg. 6-8g/dl beroende på hur starkt du vill ha.

Blöt filtret innan bryggning för att få bort bismaken av papper!

Mal kaffet precis innan bryggning! Har du ingen kvarn? Fundera på att skaffa dig en! Syre och solljus är kaffets värsta fiender. När kaffet mals så öppnar det upp en större kontaktyta för syret att “attackera”. Bonus: att kaffet luktar underbart när det är nymalt.

Barista

Barista är en bartender som tillreder kaffedrinkar av olika slag. På italienska innebär barista en vanlig bartender. Ordet har kommit att syfta på en person som är skicklig i att tillreda drycker baserade på kaffe, ungefär som en vinets sommelier. (Wikipedia)

Publicerad i Magasin Laholm våren 2022