Med en Bachelor of Fine Arts in Photography har Anna Mårtensson en bra grund att stå på när hon far och flänger världen över på olika fotograferingsuppdrag i modevärlden. Det är mycket energi runt Anna, men att komma hem till föräldrarna i Laholm får henne att slappna av och ladda batterierna på nytt. Nu är hon dessutom aktuell med en utställning på Stadshusgalleriet i Laholm.

Annas fotointresse startade tidigt när pappa Arne och morfar Åke lånade ut sina kameror.  De väckte ett intresse och en inneboende kreativ begåvning som blev till en karriär inom foto.

Ut i världen

Anna flyttade från Laholm när hon var 14 år och började på SSHL, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket där hon i gymnasiet gick samhällsvetenskaplig linje kombinerat med en tvåårig konstkurs, IB Art. Den linjen öppnade upp möjligheten att kunna studera vidare internationellt. Hon kände att hon ville utveckla fotograferandet och åkte därför till Spanien under sitt friår, för att där lära sig ytterligare ett språk och för att kunna söka till olika fotoutbildningar världen över.

Design i New York, för den skolan gav mig mest konstruktiv kritik, berättar Anna.

Anna var 19 år när hon kom in på utbildningen. Men hur var det att komma från småstäder som Laholm och Sigtuna till storstaden New York? Anna berättar:

– Jag var van att resa och hade varit i NYC några gånger under uppväxten. Staden har alltid haft en viss dragkraft på mig och jag visste tidigt att jag skulle vilja plugga i USA om möjligheten gavs. 

Hon fortsätter:

– På Parsons pluggade jag stenhårt och var inte nöjd om det inte blev bra. Det är en tuff skola, missade du mer än två lektioner av en klass så kunde du faila klassen då det fanns andra som ville in. Men jag gillade att studera, älskar konst och hur häftigt är det inte att mötas kl 08 en tisdag morgon för att ha en art klass på the Met? Eller MoMa? Bara att ha lektioner i byggnader runt Union Square skapar en rätt mäktig känsla för du är i mitten av allt. Missar inte ett beat.

Anna berättar att redan första halvåret hade hon hamnat på the Dean’s list (för bra prestationer/betyg) vilket gjorde att hon kunde få en del stipendium under de kommande studieåren. Hon berömmer också lärarna på skolan, de var fantastiska. Anna har fortfarande kontakt med dem och träffade två av dem på drinkar nu i september när hon var över, 10 år sedan graduation! 

I New York kunde Anna var sig själv, hon fick härliga vänner och lärde känna en ny ”hemstad”.

Visst var det lite scary att flytta men hon hade mycket stöd hemifrån, från Sigtuna och även från släktingar i Chicago. Men framförallt så gjorde hon valet själv, hon ville verkligen dit och hon tog sig in själv. Hon ville inte heller att mamma och pappa skulle hjälpa till med flytten dit, det fixade hon själv.

Det blev fyra år i New York. Efter det mellanlandade hon i Melbourne, Australien en period. Därefter har hon bott i London och idag bor hon och har sin bas i Stockholm med en studio i Gamla Stan.

– Jag kände mig snabbt hemma i NYC och firade thanksgiving och påsk i Chicago, jul och sommar kom jag hem till Laholm. Efter den perioden har det inte varit självklart var hemma är. Jag söker nog fortfarande efter var i världen jag vill bo, säger Anna.

Utställning i Laholm

Just nu förbereder sig Anna för den kommande utställningen på Stadshusgalleriet i Laholm. 

– Jag blev väldigt stolt när jag blev tillfrågad att göra en utställning i Laholm, det betyder mycket för mig, säger Anna.

Hon ska visa upp femton personliga favoritbilder från 2010 till 2019 för laholmarna och övriga besökare. Det har tagit ungefär ett år att få allting klart och att välja vilka bilder som ska vara med. Eftersom det är stora bilder så hanterar man dem inte hur som helst. Det är ett företag i Göteborg som ”skriver ut” de stora formaten, sen skickas de med specialfrakt och hängs upp av proffs.

Therese Ehrenborg på Stadshusgalleriet berättar att de varje år försöker satsa på en ung talang som brinner för det konstnärliga uttrycket. Hon säger att Anna är ett exempel på talang som fått spira och växa genom gedigen utbildning och arbete och att hon brinner för det hon gör och hon vill lyckas – och hon gör det – därför är hon en förebild.

Vernissagen är den 14 december och då är Anna på plats. Hon ser fram emot att höra vad folk tycker.

En dag på jobbet

På morgonen börjar hon med att titta igenom mailen innan hon beger sig till studion. Kanske försöker hon komma på någon idé till en fotografering? Hon kollar upp modeller, hår, makeup och kikar på en moodboard. Sedan skickar hon ut förfrågningar till modellagenturerna för att kolla upp vilka modeller som finns tillgängliga. Beslut ska fattas om ljussättning, beroende på vilken känsla som ska fram. Ska det vara rörelse i bilden eller en mer oskarp? Eller kanske ska bilden frysas? Under dagen görs också uppdatering av de sociala kanalerna; Instagram, Facebook och LinkedIn. Hemsidan uppdateras och nyhetsbrev skickas ut. Hon stänger sällan av mailen på kvällen eftersom New York mailar ganska sent beroende på tidsskillnaden. Ibland kan man förlora ett jobb om man inte svarar tillräckligt snabbt. 

Bland uppdragen finns jobb för Damernas Värld, Oriflame, H&M och deras skönhetsserie. Hon gör en hel del till designern Anine Bing världen över och i London fotograferar hon skönhetsbilder till Trinny Ldn, ett sminkmärke skapat av Trinny Woodall. Det blir mycket mode, men ibland blir det också ett porträtt på en businessmänniska eller regissör. Inte ett jobb är det andra likt.

När känner du dig nöjd?

– Jag kan vara nöjd och glad i stunden av mitt arbete men vill hela tiden pusha mig och utveckla mig. Man kan alltid förbättra någonting. Det är som min mamma säger ”du är fasen aldrig nöjd!” Nä, då är jag väl inte det då, konstaterar Anna och skrattar. 

Proffs på jobbet

Anna berättar att många modeller upplever en trygghet med henne och att hon får dem att slappna av. Hon försöker arbeta med en lättsam stämning för att alla inblandade ska må så bra som möjligt och kunna leverera det som arbetet kräver. Det kan bli lite tjafsigt vid enstaka tillfällen, kanske för att de ofta arbetar under hård tidspress. Då är hon alltid noga med att tala om att alla får lägga konflikterna åt sidan och arbeta professionellt. 

Förhållandet till alla städer

Melbourne i Australien upplevde hon som en härlig tid och det var kul att bo i Spanien och lära sig spanska flytande. Att uppleva en ny kultur med till exempel siesta, äta tapas och socialisera sig med spanjorerna blev en nyttig övning för Anna inför den stora flytten till USA.

– New York är kul men jag känner inte lika mycket wow-känsla när jag kommer dit längre. Det är oftast mycket jobb och långa dagar, menar Anna.

London upplever hon känns närmare och hon har mycket kompisar där. Där hade hon en tuff första period efter sin examen. Hon bodde i en källare och plåtade alla bilder i sitt kök för att hon inte hade någon studio. Hon mailade runt varje dag för att försöka sälja in sig. Hon fick under några år ha flera arbeten vid sidan om för att försörja sig. Idag kan hon leva på sitt arbete och har också glädjen att ha hela världen som arbetsfält. 

Laholm

Anna har fått skinn på näsan och trivs med sitt liv. Hon känner sig hemma var hon än är. 

– Alla säger borta bra men hemma bäst, men jag säger nog tvärtom, hemma bra men borta bäst, skrattar Anna.

Det hon uppskattar mest med Sverige är att inte behöva känna sig stressad och att kunna ta ett djupt friskt andetag och att det faktiskt luktar gott. Hon tycker alltid det är skönt att komma till Laholm där hon har många barndomsminnen och föräldrar kvar.  

– Laholm kommer alltid betyda mycket för mig. Några dagar hemma hos mamma (Eva) och pappa (Arne), med mammas goda mat, gör att jag kan re-boosta mig innan jag drar vidare. Mamma brukar skicka med surdegsbröd, avslöjar Anna. 

Drömmar och framtiden

Hon drömmer om att fotografera kreativa människor. Att kunna fånga en närvaro. Även att fotografera en kampanj för ett stort och ledande skönhetsmärke är en stor dröm. 

– Jag har två spännande projekt i Paris och New York framöver som jag i dagsläget tyvärr inte kan avslöja, men vi får se hur det utvecklas, avslutar Anna.

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2019