Carina Holgersson delar med sig av sina erfarenheter.

Det som skulle vara en förebyggande operation att fixa en aneurysm (utbuktning) som riskerade att brista på pulsådern upp till hjärnan, visade sig bli den mest utvecklande perioden i mitt liv. Det sägs ju att det man inte själv bett om är det som lär oss allra mest. 

Operationen gick bra, men vid uppvaket  tillkom komplikationer. Min upplevelse var att ögonen hoppade inne i skallen och både ljus och ljud var extremt mycket starkare än tidigare. Läkarna sa att jag har blivit ljuskänslig och att det går nog över på en vecka. 

Hemfärden med taxi från Sahlgrenska sjukhuset var extremt påfrestande med alla synintryck från bilarna på motorvägen, den höga ljudnivån och när jag kom hem var det inte mycket som fungerade i min hjärna. Korttidsminne och arbetsminne var som bortblåst, likaså kreativiteten och möjligheten att fatta beslut. Både jag och familjen förstod att det var något allvarligt fel och jag hänvisades till vårdcentralen där de inte alls visste vad för operation jag genomgått. 

Först ett halvår senare fick jag komma till Neuro rehab i Halmstad där det konstaterades vilka problem jag hade och jag uppmanades att hitta en strategi för att hantera vardagen. I det läget förstod jag inte ens vad ordet strategi betydde. Ett stort projekt väntade på mig på jobbet och jag och alla andra väntade bara på att jag skulle bli bra igen.

De röda delarna i hjärnan visar att de centrala delar som borde sålla bort intryck inte är aktiva i en hjärna som har hjärntrötthet, utbrändhet etc. Foto: Nils Berginström

Extrem hjärntrötthet 

Det det visade sig vara extrem hjärntrötthet. Åtta månader efter operationen var jag som sämst. Det läkare och forskare sa var att jag kanske aldrig skulle bli bättre. Jag skulle acceptera att inte längre kunna se på TV, hantera mobil/dator, klara av min egen skugga, att vara med barnbarnen eller vara med i sociala sammanhang. 

Jag trodde att någon utanför mig skulle ha svaret på hur jag blir bra, men där och då bestämde jag mig för att själv se till att min hjärna läker. 

Mitt andra barnbarn var då fyra månader, hon vaknade pigg och sprattlade för fullt, sen tog energin slut och hon somnade som en stock. Det var precis så som min vardag såg ut. Jag insåg då att hon inte skulle börja cykla direkt, utan hjärnan måste byggas från grunden för att komma i balans. Då bestämde jag mig för att dra mig tillbaka ifrån allt som tog energi. 

Att lära mig nya saker har alltid varit min drivkraft och jobbet som affärsutvecklare inom IT och att driva stora IT-projekt har lärt mig vikten av att analysera ett problem i minsta detalj innan det finns möjlighet att hitta en lösning på problemet. Det är först när vi vet vad som är fel som vi kan rätta till det. 

Början till tillfrisknande 

Den första stora insikten var när jag använde mig av brusreducerande hörlurar och spelade musik som jag tyckte om och kände till sedan tidigare. Jag kunde då exempelvis steka mat med fläkten igång och även ha energi över till att äta maten efteråt. 

Hur det fungerade kunde jag förstå tack vare att jag flera år tidigare lyssnat på Jill Bolte Taylor, hjärnforskaren som själv fick en massiv stroke. Jag kunde dra slutsatsen att min vänstra hjärnhalva lyssnade på musiken och kontrollerade att snart kommer refrängen, då släpptes kontrollen över vad den högra hjärnhalvan hade för sig och jag kunde steka maten med det undermedvetna vilket sparade mycket energi.

”Ju mer nytt vi lär oss inom något vi tycker om, då lyckas även skadade delar i hjärnan repareras.”

Närheten till naturen och yogan är viktiga för Carina Holgersson, på väg tillbaka till balans i livet. Foto: Charlotte Holgersson

Hjärnan

Hjärnan är 5% av vår kropp i storlek men tar 30% av energin. Hjärnan skrivs om hela tiden och det vi fokuserar på får vi mera av. För mig var synintrycken inte en tredimensionell bild längre utan allt var som små pixlar och det räckte att en enda liten prick rörde sig eller blinkade så tog det all min energi. En bildskärm på 50 Hz skickar ut 50 nya bilder per sekund och en trygg hjärna ser en bild, sedan bara förändringarna, men en skadad hjärna tar in alla bilder som helt nya. 3000 nya bilder per minut blir enormt mycket för en skadad hjärna. Våra receptorer i hjärnan letar efter rädsla och ju mer jag insåg att något var fel, desto sämre blev jag.

Rehabilitering

För fyra år sedan hade Region Halland avtal med rehabiliteringskliniken Valjeviken och jag fick som sista hallänning komma dit på två veckors inneliggande rehabilitering. Jag hade tillgång till ett tyst rum där jag kunde återhämta mig och valde att utmana mig i att simma. Ljudnivån i den tomma simhallen var extremt hög fast det bara var breddavloppet som lät. Ljuset som glittrade i vattnet var som knivar som stack i ögonen. Med öronproppar i lyckades jag simma 25 meter och var helt slut, men för varje dag gick det bättre och efter några dagar klarade jag 600 meter. Jag insåg då att glittret på ytan nu bara var normalt ljus. Dagen efter hade jag glömt öronpropparna, den höga ljudnivån var tröttande och efter 400 meter blev det knäpptyst och jag tänkte att ”nu har jag blivit döv” men det vara bara normal ljudnivå i en simhall. På eftermiddagen var jag på en föreläsning där de berättade att det finns ett center i hjärnan som sållar intryck och det är outvecklat när vi föds. Som litet barn går det snabbt att lära hjärnan vilka intryck som är trygga, men som vuxen behövs mycket upprepning eller hypnos. Det gav mig insikten om hur jag skulle kunna läka min hjärna ifrån grunden. När min vänstra hjärnhalva behövde hålla mig flytande i vattnet då kunde den högra lagra in både ljuset och ljudet i simhallen som trygga. 

Fördelen med att komma iväg på en sammanhängande rehabilitering är att när vi kommer till en ny miljö med nya människor och utan krav på oss, kan hjärnan inte utgå från något vi tidigare vet utan det behöver skapas nya synapser i hjärnan. Ju mer nytt vi lär oss inom något vi tycker om, då lyckas även skadade delar i hjärnan repareras. När vi har ett energiöverskott i hjärnan kan vi med små steg utmana oss, men är vi uttröttade behöver vi ta hjälp eller vila. 

Den senaste hjärnforskningen

Efter hemkomst kom jag i kontakt med Nils Berginström och  han berättade om sin forskning  att det var just möjligheten att sortera intryck som är utslagen för personer med hjärntrötthet, utmattningsdepression, neurologiska sjukdomar, hjärnskakning, stroke m.m.

Med den fina magnetröntgenkameran de har på Umeå universitetssjukhus kunde han identifiera att det basala ganglerna, det vill säga hjärnans centrala delar som sållar intryck, inte var aktiva, de röda delarna i bilden. Det vill säga att all information från ögonen, hörseln, doft, smak och känsel, helt osorterat kommer rakt in i hjärnan. Det är därför all energi tar slut.

Neuro Halland

Sedan ett halvår tillbaka har jag engagerat mig som ordförande i Neuro Halland, en ideell förening inom Neuro förbundet, som arbetar med opinionsbildning och för att stötta personer med neurologisk sjukdom eller skada och deras anhöriga. Under Neurodagarna nu i höst arrangerade vi föreläsningar, politikerdiskussion och livesamtal som nu ligger uppladdade på Neuro Hallands Youtubekanal. 

När vi pratar och lyssnar på vår egen röst används många olika delar i hjärnan, vilket skapar nya synapser och insikter. Genom att föreläsa om hjärntrötthet har jag lyckats förbättra mina kognitiva förmågor ordentligt och många har blivit hjälpta av tips och råd. 

Neuro Halland

Neuro är en intresseorganisation specialiserad på neurologi. Vi finns för att ge dig information, stöd och en framtidstro. Vårt mål är att personer som lever med neurologiska diagnoser ska få samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som alla andra.

Neuro Halland kämpar för rätten till rehabilitering, påverkar beslutsfattare och ger röst och inflytande åt våra medlemmar. Neuro Halland omfattas av tre lokala föreningar – Kungsbacka, Varberg-Falkenberg och Halmstad (Laholm/Hyltebruk). I Halmstad har vi vår föreningslokal Villa Pollux där det anordnas olika aktiviteter. 

Youtube kanal: Neuro Halland 

Hemsida: neuro.se/halland

Facebook: Neuro Halland

Användbara strategier för att läka hjärnan: 

• Undvik bildskärmar, affärer och stökiga miljöer!

• Stäng av störande bakgrundsljud som radio och TV!

• Gå barfota utomhus, i olika miljöer, det stärker nervsystemet!

• Använd Polaroid-glasögon som filtrerar ljuset och ta bort mycket av intrycken från bildskärmar!

• Undvik öronproppar eftersom hjärnan fortfarande letar efter ljuden, använd istället brusreducerande hörlurar med musik och hjärnan kan slappna av till den musik du tycker om.

• Ryggläge vilar nervsystemet, likväl som meditation och yoga.

• Uppstår panik – stå stilla, håll i dig, blunda och 75 % av alla intryck stängs ute! Andas djupt ner i magen och säg till dig själv: ”Allt är lungt och tryggt, bara andas”.

• Omge dig med människor som är stöttande och som inte ställer krav!

• Observera dina tankar, vilken känsla uppstår. Ta därefter ett aktivt beslut vilken ny tanke som får uppstå. Främre pannloben kan på detta sätt tränas upp att hantera oväntade panikattacker och välja bort rädsla.

• Undvik barnskrik eftersom den frekvensen ökar i hörselgången och går inte till hörcentralen utan direkt till amygdala och skapar panik!

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2022