Flammafallet, Kvarnfallet och Hälleforsen

Människan och vatten hör ihop. Vi som bor vid Lagan och närheten till havet är bortskämda med den tillfredsställelse och energi som vattnet ger. Tidigare har vi skrivit om naturvandringar längs Lagan och kusten. Nu är det dags att upptäcka andra platser där vatten skapar fina naturupplevelser.

Vi börjar med att ta oss till Flammafallet. 

Flammafallet

Mitt i skogen, inte så långt från småländska gränsen, en bit norr om Knäred finns detta smultronställe som många har kvar att upptäcka. Det är Krokån som finner sin väg söderut genom skogen och passerar ett stenparti med olika avsatser som gör att det bildas rader av små vattenfall, tillsammans blir det Flammafallet. Det ligger lite för sig själv i skogen, men det är inte svårt att hitta hit. Från Knäred kör man norrut, tar av mot Vrå och fortsätter förbi Egernahult. Sen är det dags att hålla utkik på vänster sida där det är skyltat till Flammafallet. Kör ner grusvägen och följ den till en vändplats, där går det att ställa bilen för att fortsätta till fots på stigen genom skogen, ca fem minuters promenad. När man är på plats vill man gärna stanna en stund så det är bra att ha med sig lite picknick. Visst kan man ta sig ett bad här, men att sätta sig ner på stenhällen eller en bänk och njuta av sceneriet räcker långt. 

Naturen ger oss energi

Vi mår bra av att vara ute i naturen och oftast blir det lättare att ta sig ut när vi har ett mål. Ibland räcker det att ha som mål att plocka svamp eller motionera, ibland vill vi uppleva nya fina miljöer. Flammafallet är inget stort besöksmål men absolut värt ett besök för den som gillar att vara ute och njuta av naturen. Det är ett utflyktsmål som kan erbjuda lite av varje. När vi var där hade det precis regnat och skogen var fylld av syre. Det var underbart att gå en runda i skogen. I området har Skogsstyrelsen satt upp informationsskyltar om skogsvård längs en markerad slinga. Här finns alltså möjlighet att lära sig mer om granplantering och annan skogsvård. 

Kvarnfallet

Krokån slingrar sig vidare söderut och nästa stopp gör vi vid Kvarnfallet som ligger vid Kvarnen i Knäred. Området är ett populärt besöksmål dels tack vara den 400 år gamla kvarnen som Lisbeth och Roland Davidsson förvaltar väl med olika museum och andra verksamheter, dels för Prästaskogens naturområde som nu ska bli naturreservat. Den relativt nya hängbron binder samman de båda sidorna av Krokån. Det finns många fina naturvärden i området och flera olika slingor att gå, både kortare och längre. Flera är ihopkopplade med slingorna som börjar nere vid Knäreds fritidscenter. Om du ger dig ut på en längre slinga är tipset att vara observant på markeringarna. Det finns många slingor och pilar och ser man inte upp får man kanske gå längre än man tänkt.

En kortare slinga mellan broarna är anpassad så att det går att ta sig fram med både barnvagn och rullstol. Längs vägen finns också ett utegym för den som vill passa på att träna upp koordination och styrka.

Själva fallet lockar de lite mer äventyrslystna till bad. En varm sommardag kan det vara fullt av badande. Även om bad inte lockar så är det härligt att sitta ner och njuta av det forsande vattnet. 

I området finns många olika platser att sitta ner vid för en fikapaus eller för att grilla lite korv. Det är som gjort för en utflykt. 

Vid parkeringen finns toaletter och informationsskyltar.

Forsande vatten finns det även på Hallandsåsen. Det finns många små bäckar som  berikar åsen, men på ett ställe finns det en bäck som har en fallhöjd mer än de andra. Det kan till och med vara ett av Hallands högsta vattenfall. Vi pratar varken Niagara­fallen eller Njupeskär, men med en total  fallhöjd på ca 10 meter är det mer än vi är vana vid. Vi pratar om Hälleforsen.

Hälleforsen

Högt upp på Hallandsåsen, inte långt från Skånegränsen, finns Hälleforsen. Inte det minsta tillrättalagt för besök, men ändå värt ett besök för den som vill gå på upptäcktsfärd.

Eftersom det inte finns någon skyltning så behöver man lite hjälp att hitta dit. På vägen mellan Hasslöv och Vindrarp, ungefär halvvägs, svänger du av upp på en smal asfaltsväg. Det står Rollstorp på skylten. Vägen går brant uppför. Om du tittar bakåt är utsikten magnifik. När du kört förbi bebyggelse på båda sidor av vägen och det öppnar upp sig på höger sida, så närman du dig. Precis där skogen börjar igen finns en liten skogsväg med vägbom. Där kan man ställa bilen för att fortsätta till fots. Vägen eller stigen går till vänster och du behöver inte gå så långt förrän du hör bruset. För att komma ända fram till fallet får du ta dig ner för branten, bland stock och sten. Det går naturligtvis att utforska vattenfallet och omgivningarna men det får man göra på egen hand. Det kan vara riktigt spännande, men här finns varken bänkar, bord eller grillplatser. Om man har med sig en picknickkorg och filt finns det en öppen plats innan man går ner till fallet. Där kan det nog vara mysigt att sitta på vårkanten.

Ett vattenfall är väl alltid fascinerande och värt att besöka året runt. Ett vattenfall som fryser till is är vackert. Men som sagt, det här utflyktsmålet är inte för alla eftersom det är lite otillgängligt.

Forsande vatten finns lite varstans. Kanske jag inspirerat dig till att besöka en ny plats i vår fina kommun. Behöver du en anledning att komma ut i naturen så har jag gett dig tre att välja på. Packa ryggsäcken, ta med dig familjen, och ge dig ut på upptäcktsfärd!

Flammafallet: I Krokån, vid Egernahult, norr om Knäred. Meterhöga trappavsatser som bildar små fall.

Hitta hit! Från Knäred, kör norrut, sväng av mot Vrå. Efter ca 1 mil kör du igenom Egernahult. Håll utkik efter skylt på vänster sida. Det finns en grusväg ner mot vändplats/parkering nära Flammafallet, därifrån är det en kortare promenad in i skogen. En större parkering finns uppe vid vägen. 

Kvarnfallet: Strax norr om Knäred, i Krokån, nedanför Kvarnen, finns Kvarnfallet. Här finns mycket att utforska. Gå gärna över hängbron till fikaplatsen med bord och bänkar på andra sidan. 

Hitta hit! Kör norrut från Knäred, strax utanför samhället på höger sida. Det finns en skylt vid vägen och en stor parkering innanför.

Hälleforsen: I skogen på Hallandsåsens norrsluttning finns detta vattenfall.

Hitta hit! Kör från Hasslöv mot Vindrarp. Ungefär halvvägs går en väg upp på åsen, på höger sida. På skylten står det Rollstorp. Vägen går brant uppför. När du har kört förbi hus på båda sidor av vägen öppnar det upp sig, då är du högt uppe på åsen. Efter öppningen, på höger sida, så börjar skogen igen. Där finns en liten plats att parkera, vid en grind. Gå förbi grinden, ta till vänster upp och in i skogen. Snart är du vid vattenfallet.