Det finns mycket att utforska i våra omgivningar. Här bjuder vi på några tips som borde räcka för många sommardagar.

Vattenlek vid kraftstationen

Där Lagan rinner förbi den gamla slottsruinen i Laholm, en miljö som är fantasieggande i sig, ligger Statkrafts besökscenter med fiskodling och en rolig liten vattenlek. Här kan man leka med slussar, låta leksaksbåtarna åka i forsarna och se hur de små badankorna gungar fram – eller tvärtom. I sommar kan man även åka med på kraftverkstur med buss och se de gamla, mäktiga kraftverken som ligger längs Lagan.

Teckningsmuseet

I Laholm finns Nordens enda teckningsmuseum och där finns alltid någon rolig utställning att titta på. Men visste du att det i källaren finns en skaparverkstad med konstnärsmaterial där barnen kan skapa sina egna konstverk? På helger och skollov har de även öppna verkstäder med olika teman som sätter fart på fantasin.

Kul på stranden för små

Längs kusten har vi Sveriges största sandlåda. Här kan man bygga sandslott, fördämningar och kanske gräva ner sin kompis så att bara huvudet sticker upp. Att gräva, ösa, skapa och kladda är både roligt, kreativt och utvecklande så glöm inte att ta med hink och spade när ni åker till stranden i sommar.

…och stora barn

När släkten är samlad i sommarstugan och kusinerna vill hitta på något kul kan man besöka Surfcaféet, som ligger på stranden i södra Mellbystrand. Där erbjuder Tobbes event flera roliga aktiviteter. Varför inte testa Bubble Ball? Att spela fotboll iklädd en stor badboll är jättekul, både för spelare och åskådare.

Gå å bada!

Vid stranden i Skummeslöv ligger Skummeslövsbadet med sin härliga saltvattenbassäng som inbjuder till sköna bad och motionssim. Nytt för den här sommaren är en efterlängtad barnpool där de minsta kan plaska och leka i grunt vatten.

En bassäng med medelhavskaraktär finns på Delfinen i Mellbystrand. Bredvid den bågformade bassängen ligger restaurangen och du kan sitta vid bassängkanten och äta lunch, middag eller en glass från glasserian.

Den mer våghalsiga badaren kanske vill kasta sig ut från hopptornet i Glänningesjö. Här kan man hoppa från både tre och fem meters höjd och leka kring bryggorna. För de små barnen finns en avgränsad del där de kan leka på grundare vatten.

Riktigt spännande bad erbjuds vid fallet vid Kvarnen i Knäred. Där kan man bada i Krokåns vatten som forsar vid den gamla kvarnen. På den lilla bron tar du dig över ån och går i vattnet från stranden eller de stora stenhällarna. Detta är en väldigt vacker plats för en utflykt och det finns även ett litet museum och en butik att besöka.

Korthålsbanan pay & play

Laholms golfklubb har en ny och fin korthålsbana, med hål mellan 40-90 meter. Banan är öppen för alla, och fungerar lika bra som en pay- and playbana som en teknik­bana för den mer erfarne golfaren. Ingen tidsbokning krävs.

Vi slår ett slag för minigolf

Minigolf är kul för alla! Varför inte göra sommaren -22 till en minigolfturnering för hela familjen? Då kan ni testa alla banor ni hittar, exempelvis Beachclub i Skummes­lövsstrand, Delfinen och Mellbystrands camping och äventyrsgolfen vid Strandhotellet i Mellbystrand. Lite närmre Laholm ligger Månstorps gård där man kan prova våffelbuffén när man golfat klart. En annan typ av golf är fotbollsgolfen som finns vid Våxtorps camping, det är också jättekul!

Skateparken

Vid Folkhälsocentrum i Laholm finns en skatepark för skateboard, inlines eller kickbike. Nybörjare och mer erfarna åkare åker tillsammans i de böljande betongramperna. Vilka tricks ska du träna på i sommar?

På banan med racket och boll

Padelsporten har seglat upp som mångas favoritsport de senaste åren och vi har flera fina anläggningar att välja på. WAP Mellby har fem inomhusbanor och två ute. På Sparbanksvallen i Laholm har kommunen två banor och på Skummeslövs tennisstadion finns också två helt nya utomhusbanor för padel. Det är en stor anläggning där det finns nio grusbanor för tennis och ett plank där man kan träna slag. Laholms Tennisklubb har två grusbanor vid Stadsparken och i Mellbystrand, Knäred, Våxtorp och Ysby finns det också tennisbanor att hyra. Skulle det mot förmodan vara fullbokat finns en fin padelanläggning vid Båstads järnvägsstation. Har du förresten provat pickleball? Det finns fyra banor i Knäred. Vill du lära dig? Kolla med Korpen EngeLaholm! Det blir en sportig sommar i år!

Vikingaläger i Hjörnered

Tyvärr INSTÄLLT 2022!

Under en vecka i juli blir det vikingaläger vid Hjörneredssjöarna. Här återskapas vikingatiden med förebild i forntida handelsplatser. Man kan möta vikingar från när och fjärran, se hur hantverk skapas med forntida teknik och gå på marknad.

”Titta, där bor trollen!”

Trollrundan i Fågelsång

”Titta, där bor trollen!” Alla är väl nyfikna på skogens tomtar, troll och knytt. I Fågelsång, som ligger utanför Våxtorp, kan man se hur de lever i sina små hus, grottor och trädkojor. Längs en 1,5 km lång stig kan man upptäcka sagornas värld på den välskötta och fantasifulla trollrundan. Det finns bord och bänkar för den som vill äta matsäck och vila benen en stund.

Skogen – ett äventyr!

En utflykt till skogen kan bli ett helt äventyr. Stockar och stenar blir broar och berg. En stubbe är en bra plats att balansera på och i en porlande bäck kan man släppa ner ett litet löv som seglar fram som på ett hav. Det finns många vackra platser omkring oss men Osbecks bokskogar på Hallandsåsen är en favorit bland många barnfamiljer. Här kan man springa, klättra och balansera, hela skogsturen blir som en hinderbana. När energin behöver fyllas på finns flera fina fikaplatser och även grillplatser för den som känner för det.

Publicerad i Magasin Laholm sommar 2022