Något som slår mig varenda gång jag besökt Christina Gustafsson på CG Muskelservice är hur mycket trygghet och värme hon utstrålar. Det går, på bästa tänkbara sätt, inte att värja sig mot det. I det lilla behandlingsrummet där en fototapet över en vacker skog täcker ena väggen, blir det genast tryggt och intimt. På ett väldigt coolt, tillåtande och inbjudande sätt samsas det mediala med en gedigen kunskap inom traditionell massage.

När Christina 1994 började arbeta som massageterapeut låg fokus på idrottsskador. Idag omfattar hennes verksamhet fler kompetenser och det mediala får ta mer plats. “Man får fler trådar att bli ledd av.” Hon har själv en bakgrund inom fotboll och volleyboll, men skadade sitt knä -92. Det krävde en operation, och försäkringspengarna använde hon till att utbilda sig till massageterapeut. Ett fint sätt att liksom ge tillbaka till samhället och jag funderar över hur många fler som hade gjort så. Det förvånar mig inte att den milda och omtänksamma Christina agerade som hon gjorde. Idag tackar hon sitt knä för att hon är där hon är. 

Lugnar hela nervsystemet

Ett antal år senare gick hon en meditationskurs hos Linnéa Adamsson, som introducerade Christina för kraniosakral. I korta drag innebär kraniosakral att man väldigt försiktigt behandlar huvudets alla ben i förhållande till ryggraden och bäckenet, vilket i sin tur påverkar hela kroppen. Man korrigerar små felinställningar som kan uppstå i samband med smärta och sjukdom. Vidare lugnar det ned hela nervsystemet och får kroppen och tankeverksamheten att slappna av. Linnéa upptäckte att även Christina hade förmågan i sina händer och tyckte att hon också borde utbilda sig inom det. “Men jag är lite trögstartad, så det tog tid innan det blev av.” 2008 utbildade hon sig inom kraniosakral. Det var lång kö på utbildningen, men vid ett plötsligt återbud drog Linnéa i henne. Det är med värme som Christina berättar om Linnéa, som var en riktig ledstjärna för henne. 

“Jag gillar att blanda”, konstaterar Christina. “Det kraniosakrala påverkas av förbehandlingen i form av massage och Atlasmaskinen, det blir mer komplett. Bara genom att samtala om problemen släpper man energier som låst sig i systemet.”

Roligt att prova något nytt

Atlasmaskin

Just Atlasmaskinen är något nytt för Christina att arbeta med. När hon för en tid sedan hörde talas om den i samband med en kurs blev hon nyfiken. Hon är engagerad när hon berättar om hur den fungerar, det märks att hon tycker är väldigt roligt att prova något nytt. Som massageterapeut jobbar man inte på samma sätt med benen och det är varierande för Christina att arbeta på olika sätt med händerna. “Vi har olika nycklar. Ju fler nycklar vi har, desto fler problem kan man lösa.” 

Det Atlasmaskinen gör är att skaka loss fascian. Med vad är fascian, för oss som inte vet, och varför är det bra att skaka om den?

Jo, fascian är ett nätverk av bindväv över hela kroppen, som omsluter allt från muskler, skelett, organ och ända in på cellnivå. I den sitter mycket smärtreceptorer, så genom att behandla fascian kan man uppnå effektiv smärtlindring. Atlasmaskinen jobbar på olika frekvenser vilket gör att fascian släpper lättare – och när den släpper blir flödet bättre. Då kan kroppens vävnadsvätskor gå in i delar där fascian annars är tajt. Man arbetar gärna mot benen i kroppen, då resonansen blir större. Christina beskriver det som när man kastar en sten i vattnet och ringarna blir större och större. Precis så fungerar det med Atlasmaskinen, vilket i allra högsta grad påverkar den avslutande kraniosakralbehandlingen. 

CG Muskelservice

“Vi har olika nycklar. Ju fler nycklar vi har, ju fler problem kan man lösa.”

Christina Gustafsson

Inblick i var problemen sitter

Det låter onekligen lite läskigt, men är inte som jag väntat mig. Atlasmaskinen är nättare och skakandet inte obehagligt. Det är till och med lite häftigt när man känner vibrationerna förflytta sig genom kroppen. Som med så mycket annat är det inte en quick fix, utan beroende på ens problem krävs några behandlingar. Vidare är allt individuellt, hur kroppen reagerar. Men för egen del är det snudd på magiskt att märka hur jag redan dagen efter känner mig lugnare i huvudet. 

Tidigare har jag besökt Christina när jag plågats av regelbunden huvudvärk som inget annat rått bot på. Utöver att efter några behandlingar ha fått ordning på det eländet har jag dessutom fått en rejäl och grundlig massage. Att kraniosakral kombineras med massage är inte bara för att erbjuda extra avslappning för kunden. När Christina arbetar sig igenom ens kropp får hon inblick i var problemen sitter. 

“Mina händer styr vad jag ska göra. Det hela är lite medialt. Ingen patient är den andra lik, så även om man ger samma behandling blir effekterna olika.”

Helt klart är det något fantastiskt med Christina och de olika nycklar hon samlar på sig.

Meditation

Läs de andra reportagen i denna hälsoserie!

Medveten närvaro

AME Hälsa och Stresshantering

Det gäller att komma åt känslan

Muskelharmoni

Skräddarsydd behandling

Naturkliniken