En dagstur till fots

”Jag sitter på en sten vid en sjö i en skog”, denna textrad av Gyllene Tider påminner mig om Hallandsleden och speciellt om sträckan från Knäred till Mästocka. Killebergssjön ligger bara där i skogen med stenar i och kring sjön. Stillhet råder här då det är en bit till allfartsvägar.

En sensommardag vandrar vi sträckan från Mästocka till Kvarnen i Knäred. Regnet har smattrat ner under natten men morgonen visar sig från sin bästa sida och mackorna med ägg och bacon blir bredda och kaffet kommer på termosen. Färden går till vägen mellan Mästocka och Porsabygget där en enkel skylt tipsar om Killeberg, strax intill visar en vägskylt att Hallandsleden viker av mot denna gård. Bilen parkeras intill då obehörig trafik är förbjuden och vandringen börjar med någon kilometer på en grusväg med bevuxen mossmark på ömse sidor av vägen. Några smågårdar passeras utefter vägen och från en hörs hundskall. Vid en T-korsning fortsätter leden in i skogen och ut över en myr. Bra skodon men inte nödvändigtvis stövlar behövs när slitna spänger skall passeras och vid några av dessa får man verkligen se vad man sätter fötterna. Första målet är Killebergssjön, en sjö utan farbar väg fram. Runt sjön är det myrmark men åt söder reser sig tallskogen hög. Här passar det bra med en liten paus för att bland annat njuta av stillhet och utsikt. Med en del stenblock i skogen och även ute i vattnet är det för mig sinnebilden av Gyllene Tiders låt En sten vid en sjö i en skog.

Mejeriet i skogen

Vandringen fortsätter söderut och strax dyker en informationsskylt upp. Här mitt i skogen har det legat ett mejeri. Ofattbart egentligen. Mejeriet drevs i slutet på 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Initiativtagare till mejeriet var Fredrik Klinker från Laholm (1856-1947). Han drev ett flertal mejerier runt Laholm. Här byggdes en liten kanal som gjorde att mjölken kunde kylas och mejeriet kunde drivas med vattenkraft. Promenaden fortsätter och strax passeras själva bäcken som kommer från Killebergssjön och byn Bollalt närmar sig. Njutsam promenad på en skogsväg och med solen strålande mellan träden i den höga skogen går vandringen lätt. 

Ljungheden i Bollalt och Bollaltebygget

Vi kommer ut på hårdbelagd väg som vi följer ner mot Bollaltebygget. Strax före kulturminnesgården passeras en ljunghed och området här omkring är sedan 2008 klassat som naturreservat. Här finns också en fin stengärdsgård och en plats gjord för rast och vila med bord och bänkar. För de som går turen från norr mot söder är det lättvandrat men för de som väljer omvänd riktning är detta kanske den tyngsta biten av etappen när backarna upp mot Bollalt skall besegras. Bollaltebygget är värt ett kapitel för sig själv då den rymmer så mycket historia. Gården är öppen på somrarna och guidas av verkliga entusiaster. Missa inte den 250 år gamla boken med en omkrets på 464 cm. Knäreds Forskarring- och hembygdsförening tillsammans med Länsstyrelsen är de som vårdar kulturreservatet.

Möte med tyska ungdomar

Efter Bollaltebygget tar vi av från vägen och ger oss ut på myrmark. Här är det ordentligt blött men med hjälp av spänger och tuvor håller sig fötterna torra. Gamla vägen mellan Bollaltebygget och Körsveka nås snart och vandringen blir åter lättare. Precis på gränsen till Körsveka har någon vänlig själ satt ut fyra stolar och ett bord vid en gammal stenbro, bara att njuta av en härlig rast intill den porlande bäcken. Därefter passeras vacker skog och gula, röda, vita och bruna svamphuvuden sticker upp från mossan som behagligt färgar marken grön. När Krokån och stugbyn är passerade fortsätter promenaden på rullstensåsarna mellan Västersjöarna vid Sjöaljung och Krokån. Här mötte vi tre tyska ungdomar. En flicka kommer från München och de andra två, en kille och en tjej kommer från Düsseldorf. De har varit ute i fjorton dagar och först vandrat på Skåneleden och sedan tagit sig in på Hallandsleden vid Koarp. De skall fortsätta i en vecka till och vad som blir deras slutmål vet de inte, det får tiden utvisa. De berättade att de övernattar i vindskydden längs leden. Under tiden vi pratar börjar det regna och först känner vi inget men ser hur regndropparna faller i Krokån bredvid oss. Vi önskar varandra lycka till och fortsätter våra vandringar åt varsitt håll. Här färgas naturen också av de röda bären från rönnträden. Är det sant att mycket rönnbär varslar om en sträng vinter?

Mot Kvarnen i Knäred

När vi tagit av från stigen på rullstensåsen vandrar vi vidare på skogsvägen som leder mot Vegefors. Här korsar vi åter igen Krokån. Bron är en av de tre delar som en gång i tiden var gamla Lagabron i Knäred, de övriga två finns vid Östra Häradsvägen i Knäred och över Vänneå mellan Brånalt och Trälshult. Nu fortsätter turen en bit på vägen Mästocka och Knäred. Regnet piskar ner men regnkläderna gör sitt jobb och håller vätan utanför skinnet. Efter cirka en kilometer tar vi av mot gården Klämman och följer sedan den gamla vägen mot Knäred. Regnet har upphört och återigen skiner solen ner mellan trädstammarna. Vid Aborrasjön tar vi oss upp på gamla vägen mellan Knäred och Körsveka. Här sägs det att en havande kvinna blev ihjälriven av en varg vid mitten av 1800-talet. Det lär finnas ett litet stenröse, väl dolt av ljung och mossa, där förbipasserande kastade småstenar för att hedra den avlidna. Nu är det inte långt till Kvarnen i Knäred och vi följer Krokån fram till de vackra byggnaderna vid Kvarnfallet. Sträckan vi gått har tagit precis fem timmar och är cirka 14 – 15 km. Under den tiden har både kaffe och smörgåsar slunkit ner i magen och för vår del väntar kantarellmackor och sedan en riktig säng medan de tyska ungdomarna plockar fram sina liggunderlag i vindskyddet i Mästocka.

Fakta Hallandsleden

Hallandsleden består av tre delleder och 25 etapper och är i hela sin längd 435 km. I söder möts Hallandsleden och Skåneleden vid Koarp och i norr övergår Hallandsleden i Bohusleden vid Blåvättnerna. Leden har på vissa delar genom Halland en västlig- och en östlig sträckning. Hallandsleden är utmärkt med orange markeringar och dessa kan sitta på träd, stenar eller stolpar. Där leden passerar bilväg finns blå skyltar med texten Hallandsleden. Med ca 15 km mellanrum finns iordningsställda läger- och rastplatser. Kartor kan laddas ner från nätet och finns även att köpa på kommunernas turistbyråer.

Foto: Ulrika Träff

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2019.