Alla som har barnasinnet kvar, på med slokhatten, fram med vandringsstavarna och dra ner till Hallands sydligaste by, Hällede, söder om Våxtorp. Här finns Snibe stua, ett gammalt tillhåll för jättar, troll men också för snapphanar. Bara att fantisera sig bort ett tag och låtsas att friskyttarna är ute för att försvara sig mot svenskarna.

För att komma dit kör man till Nordanå mellan Laholm och Örkelljunga. Strax väster om Nordanå finns vägskylten Stavershult och sväng därefter av mot Hällede och Naturreservat. Kör upp mot de östliga delarna av Hallandsås, på den smala och krokiga vägen. När vägen delar sig och visar mot Naturreservat fortsätt istället mot Hällede och efter byn som är en ganska stor fritidsby stöter du snart på Skåneleden. Knappt 100 meter senare finns plats att parkera bilen. Ytterligare några hundra meter fram går länsgränsen till Skåne. Vandra tillbaka på vägen som du kom på och anslut till Skåneleden, upp till vänster. Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar. Följ leden! Det är ingen lång sträcka att vandra men man märker tydligt att man vandrar på åsen, först bär det upp sedan ner sedan upp igen. Glöm inte att stanna upp och beundra utsikten över södra Halland. Lite strapats till och du är framme vid dessa jätteblock som bildar Snibe stua. Stenbumlingarna är ordentligt stora och väcker fantasin till liv. Platsen kan säkert ha gett ett bra skydd för snapphanarna och vägen dit gav möjligheter till bakhåll om de var jagade av svenska soldater.

Snibe och Kitta

Historien börjar inte med snapphanarna, egentligen är det jätten Snibe och hans hustru Kitta som först bodde här. Sägnerna om vad som hänt på platsen är flera men stenarna som bildar gångar och grottor kan också ge den egna fantasin fritt spelrum. En sägen berättar att Snibe la upp stenbumlingarna för att han och Kitta skulle bo i grottan på denna plats. De lämnade stuan för att de blev störda av kyrkklockorna på Laholmsslätten. Efter Snibe och Kitta bosatte sig troll på platsen och det sägs att dessa kom väl överens med de som bodde i närheten. När Skåne och Halland blivit svenskt på 1600-talet kom grottorna att bli tillhåll för snapphanar då terrängen gör att det är lätt att hålla sig undan i dessa trakter av Hallandsås.

Snapphanar

Snapphanar var i regel personer eller grupper som stödde den danska kungen efter det att Halland, Skåne och Blekinge blivit svenska områden på 1600-talet. Även de så kallade friskyttarna räknas ibland till snapphanarna. Friskyttar är personer som frivilligt deltog i olika former av förband. Snapphanarna beskylls även för att ha varit rena stråtrövare som plundrade den svenska armén men även civilbefolkningen.

Vandra vidare

För den som vill vandra vidare går Skåneleden mot Stavershult. Där passeras vägen mellan Nordanå och Lärkeröd. Vill man vandra längre är nästa anhalt Koarp, vilket också är en bra halvdagsetapp. Vandringen sker både i Skåne och Hallands län men det är inget man märker av förrän man inför den sista kilometern åter vandrar in i Halland vid Koarp. För den som vill utforska området runt Snibe stua ligger Björsåkra – Bölinge naturreservat strax intill. Här finns gott om småstigar och natur att upptäcka. Största delen av området består av ljunghedar men också av blåbärsris och gles bokskog. Det är starkt kuperat och det finns också vackra utsiktsplatser mot det sydhalländska landskapet.

Foto: Ulrika Träff

Publicerad i Magasin Laholm sommar 2020.