Under hela oktober visas konst i butikernas skyltfönster 

Initiativtagare till Laholms Konstmånad är Sussanne Snoeck som själv är konstnär och engagerad i Konstliv Halland. Hon är också en av utställarna som i oktober förra året fick förmånen att visa sin konst i Rådhuset i Laholm. Det gav mersmak. Nu vill hon att fler ska få samma chans. Dessutom vill hon ge fler konstnärer möjlighet att visa sin konst i centrala Laholm. 

Mer konst åt folket

Tack vare mångfalden av offentlig konst är Laholm känd för att vara ”Den lilla staden med de stora konstverken”. Nu i oktober kommer Laholms charmiga centrum att fyllas med ännu mer konst då butikernas skyltfönster kommer att prydas av diverse konst från olika laholmskonstnärer, som alla är medlemmar i Konstliv Halland.

Genom att arrangera en konstmånad i oktober får invånare och besökare chansen att se konst på ett lättsamt och kravlöst sätt samtidigt som det blir ett komplement till den årliga konstrundan i maj. Genom Laholms Konstmånad blir konsten lättillgänglig och de lokala konstnärerna får synas i fler sammanhang. Det är också ett sätt att ytterligare förankra Laholm på konstkartan.

Idén om en konstmånad har blivit väl mottagen och många nya samarbeten har skapats. Förutom att Konstliv Hallands medlemmar är engagerade finns samarbete med Föreningen Gamla Laholm, Attraktiva Laholm, Magasin Laholm, SBF Fastigheter och Offensiva Laholm. 

Medverkande konstnärer:

Sussanne Snoeck, Sofie Eres, Isabell Metz, Lutz Müller, Jan Fagerholm, Irene Jonsson, Helena Söderqvist, Maria Lindström, Leja Linden Jacobsson, Annlis Kruger, Bengt Forssberg, Magnus Beckman och Anders Ölund.

Utställningar i skyltfönster, Rådhuset och ett pop-up-galleri

Genom samarbete med Attraktiva Laholm har konstnärerna fått tillgång till butikernas skyltfönster där 13 konstnärer finns representerade med ett eller flera alster i tio olika butiker. Butikerna som är med är Flora Garden, Tyglust, Bokhandeln Laholm, Delihallen, Kuligt Lekia, Klädkammar’n, Tjäders väskor, Frummerins, Wilda ekologiskt och Smycket Ur & Guld.

Precis som förr året är det utställning i Rådhuset i oktober, dessutom dyker det upp ett pop-up-galleri på Storgatan. I dessa två lokaler är det sammanlagt nio konstnärer som ställer ut sin konst. Det blir ett mycket varierat utbud av keramik, skulpturer, tavlor i akryl, olja och akvarell samt träkonst. 

När Attraktiva Laholm anordnar Ladies and Gents höstkväll torsdagen den 28 oktober finns även Laholms Konstmånad på plats och gör något extra.

– Det här är början till något vi hoppas blir en ny tradition i Laholm. Nu är det medlemmar i Konstliv Halland som är delaktiga men i framtiden hoppas vi att kunna engagera fler, säger Sussanne Snoeck.

Ta chansen att upptäcka våra lokala konstnärer och samtidigt lära känna butikernas utbud bättre! I de medverkande butikerna och på Laholms turistbyrå finns en lista på vilka konstnärer som finns i de olika fönstren. Här hittar du listan på konstnärer och konstverk på Laholms Konstmånad!

Utställningen i Rådhuset 2-30 oktober har öppet:

Torsdag – fredag kl 12-18. Lördagar kl 10-14.

Vill gärna artikeln om Sussanne Snoeck när hon fick Kirke Ralph-stipendiet 2020.

Följ Laholms Konstmånad på: https://www.facebook.com/laholmskonstmonad