Ek och bok, stenar och fågelkvitter.
Har man en förkärlek för att vistas i naturen och dessutom är lite nyfiken av sig så kan jag rekommendera att besöka våra naturreservat. Om jag är ute och kör och ser en skylt så händer det titt som tätt att jag svängar av och upptäcker vad som finns vid slutet av vägen. Så var det när jag upptäckte Göstorp skog. Sen dess har jag varit där flera gånger.
Grusvägen börjar på slättmark men bär snart uppför och in i skogen. Det stiger rejält och jag blir överraskad när jag ser bakåt och upptäcker, förutom ormvråken som flyger och spanar efter byte, den vida utsikten med Hallandsåsen i horisonten. Jag visste inte att det var så högt här. Väl uppe på parkeringen finns skyltar som visar vad som finns i reservatet och vilka två slingor du kan gå om du inte vill ströva fritt. Det finns en slinga på 1,4 km och en på 2,6 km. Det går med fördel att gå båda, bara en del är samma och den biten är väldigt fin, det är en sluttning med bokskog och mossbelupna stenar som slutar lägligt där det finns bord och bänkar lämplig plats för den medhavda fikan. Där kan man också skönja sjön mellan grenverken. Det sägs att det växer näckrosor där. Det finns kvar att upptäcka.
Lövsal och stenblock
När jag följer stigen nerför, i början av slingan, kliver jag in i en stor lövsal och känner hur lugnet påverkar mig. Förutom fåglarna som håller konsert så är det knäpptyst. Visserligen är jag rätt säker på att jag är ensam i skogen eftersom det inte fanns några fler bilar på parkeringen, men ändå så känns det som jag är riktigt långt bort från civilisationen. Det är så vackert med alla stenar.
På tal om stenar så finns där ett stort stenblock, ett så kallat flyttblock, som har flyttats dit med inlandsisen för 13000 år sedan. Det finns flera liknande flyttblock i skogen, men just detta har spruckit mitt itu och är lite dramatiskt. Jag chansar inte på att gå in i sprickan, tänk om jag skulle fastna där när jag är ensam i skogen… Annars är den tillräckligt stor. Många gånger är liknande klippblock förknippade med sägner som ofta handlar om hur jättar kastat stenarna för att få tyst på kyrkklockor, som Snibe stua till exempel.
Flyttblock i Tjärby skog, kom med inlandsisen. Foto: Ulrika Träff
Små skyltar med kunskap
Som brukligt är i naturreservaten så finns små skyltar lite överallt, men information om växt- och djurliv blandat med lite historia. Man kan bli allmänbildad på köpet. Till exempel hittar jag en skylt om krypande fåglar. Det finns två fåglar som tillbringar sin mesta tid på trädstammar. Liten brun trädkrypare hoppar likt en mus uppför stammen där den pillar ut små insekter ur den skrovliga barken. Nötväckan är gråblå och är den enda svenska fågeln som kan gå nedför stammen med huvudet före. Nu vet ni också det. Det är så lärorikt.
I våras när vi satt och fikade, det hör ju nästan till när man är på skogsutflykt, då prasslade det i löven bredvid oss. Det var grodor som förflyttade sig – och parade sig. Det lär bli fler grodor.
Det finns så mycket att upptäcka, stort som smått. Göstorp skog är väl värd en utflykt. Ett tips kan vara att ha tåliga skor då det bitvis kan vara blött. Och kör gärna in till andra naturreservat, många av dem har stigar att följa och skyltar där man får lära sig lite av varje. Framförallt är det ett härligt sätt att röra på sig och samtidigt få energi av skogen.
På våren syns sjön tydligt. Det prasslar i löven, fler grodor på väg.
Fakta
Göstorp skog är ett naturreservat i Veinge socken i Laholms kommun i Halland. Reservatet är beläget mellan Veinge och Mästocka. Det är skyddat sedan 1987 och är 178 hektar stort.
Hitta till Göstorp skog!
Från Veinge kyrka kör mot Göstorp och sväng sedan höger mot Antorp. Kör förbi sjön (vänster sida) och vidare till en grusväg (höger sida) uppför genom skogen. Det är skyltat mot reservatet. Håll till vänster när skogsvägen delar sig. Det går också att nå reservatet från väg mot Mästocka, bara en annan väg till där grusvägen börjar.
Foto: Ulrika Träff
Publicerat i Magasin Laholm sommar 2021