Den här laxsoppan är så god att den nog går att äta flera gånger i veckan. Fast kanske inte till frukost som bonddrängarna fick göra för länge sedan när laxen, Lagans silverskimrande rikedom, formligen östes upp ur ån. Det var på den tiden när havet innehöll en stor mängd laxfisk som ville upp i Lagan för att leka och innan kraftverken tyglade forsarna uppströms. Fortfarande förtäljer den muntliga traditionen hur bönderna körde hela vagnslaster med nyfångad lax in till Laholm. Där fanns laxhandlare som köpte upp fisken och sålde den vidare, som till residens- och grannstaden där den populära Lagafisken döptes om till Halmstadlax. Rökt lax levererades till hotell och delikatessbutiker runt om i landet och inpackad i is exporterades också färsk lax så långt bort som till Tyskland.

Det är inte längre överflöd på vare sig Lagalax eller drängar, så om man inte fixar egenfångad lax finns det alltid god tillgång på Salmo salar i butikernas frysdiskar. Då är den förstås odlad, förmodligen i någon av de stora laxproducerande nationerna Norge eller Chile. 

De sydhalländska drängarna fick så småningom inskrivet i sina arbetskontrakt att morgon-middag-kvällsmenyn skulle vara fri från laxsoppa, i alla fall två dagar i veckan. Men så fick de nog heller inget vitt vin i soppan.

Läser man gamla recept på halländsk Laxasoppa kokas buljongen, förutom på grönsaker, på fiskens huvud och ryggben, det kallas för laxränta. Ibland ingår stjärtbiten också. Laxköttet serverades separat och inte i själva soppan som nu för tiden. Jag har valt bort både ben och huvud och håller mig till grönsakerna som ger en god och mustig grund till själva soppan.

Mixade grönsaker:

12 dl vatten

1 tsk salt

4 medelstora potatisar

4 stora lökar

4 morötter

40 g rotselleri

1 knippe persiljestjälkar

3 lagerblad

Koka upp vattnet med salt. Lägg i rotfrukterna skurna i mindre bitar tillsammans med persiljestjälkar och lagerblad. När morötter och potatis känns ordentligt mjuka; fiska upp persiljestjälkarna och lagerbladen och mixa resten till en slät soppa. 

Soppa:

mixade grönsaker, enligt ovan

4 morötter

4-6 medelstora potatisar

1 purjolök

5 hg gröna ärtor

500 g laxfilé 

2 dl vitt vin

12 kryddpepparkorn 

12 vitpepparkorn

3-4 dl vispgrädde

gräslök

Låt den mixade grönsakssoppan koka upp igen. Blanda ner morotsslantar, tärnad potatis och skivad purjolök tillsammans med krydd- och vitpepparkorn. Häll i vinet. När morötter och potatis börjar mjukna, tillsätt den tärnade laxen och, när soppan nästan är färdigkokt: de gröna ärtorna. Späd eventuellt med lite vatten. Blanda i grädde och smaka av med vitpeppar och salt. Strö över klippt gräslök vid serveringen. 

God aptit!

Bildtext: Vinet i glaset är både gott och alkoholfritt. Det heter SYMPATIQUE CHARDONNAY och kommer från LUCOMO ET FRERES och finns att köpa på Ebbas Goda. Vaser är lånade från MilliTing och vårtulpanerna kommer från Östertullsblomman. Allt porslin, samt glas och bestick är lånat från Sjökvistens Allehanda. Tack till er alla!

Text: Eva Brorsson

Foto: PeO Persson

Publicerad i Magasin Laholm vår 2012