Matilda Svenssons mormor, Maria, var piga på Wallens säteri och förälskelse uppstod mellan Maria och den adlige sonen på säteriet, Fale Henrik Burensköld. De fick en dotter, Johanna Fredrika.

Så som det brukades på den tiden, i alla fall hos det finare folket, skickades Maria iväg, in till de småländska skogarna. Sonen, Fale Henrik, som var förälskad i pigan gick till skogs och sköt sig av olycklig kärlek.

Deras dotter, Johanna, adopterades bort till ett kärleksfullt hem i Berg och hon fick en rejäl hemgift från Vallen när hon gifte sig med sonen på Berg. Hon fick sju döttrar och Matilda var en av dessa.

Matilda började arbeta på Wallen 1877, gifte sig med Hans Petter, och de flyttade till Våxtorp.

Mitt i Våxtorps by startade Matilda bageri och café runt 1880. Här bakade hon sina berömda spettkakor som aldrig saknades på ett kalas i Våxtorp med omnejd. Hans Petter var en obotlig drinkare och Matilda fick så gott som ensam sköta bageri med vedeldad ugn, café, utskänkning, sälja hemmagjorda karameller på marknad i Våxtorp och Hishult och sköta hus och familj. Höns höll hon också för att ha ägg till bageriet. Hur tiden räckte till och hur en kvinna som Matilda kunde få det att gå ihop är det väl ingen som kan förstå idag när vi omges av moderna redskap som underlättar allt arbete.

Matilda hade inga egna barn men när Matildas syster dog tog hon emot åtminstone ett av barnen, Ester, som sedan gifte sig med Björbäcks Johan. Flickan var 11 år då hon kom till Matilda och hon fick raskt hugga in och hjälpa till på bageriet. Ester och Johan tog sedan över caféet 1934 när Matilda gick bort efter att ha bakat och serverat i nära 60 år.

Efter några år byggde Ester och Johan ett nytt bageri och café, som blev Johans café, strax ovanför Matildas hus som revs 1975.

Nu har det gamla bageriet som även var Esters och Johans bostad mitt i Våxtorp på nytt blivit bageri och café. (Läs gärna om Vilgots surdegsbageri här)

Det finns otaliga historier om Matildas café som inte precis var lättstädat med sand och enris på golvet. Blev det för livligt i lokalerna genom medhavda drycker, vilket det kunde bli för stället var livligt frekventerat, och Hans Petter hade somnat, så eldade Matilda i ugnen så gästerna var tvungna att gå ut och svalka sig och då passade Matilda på att låsa dörren så gubbarna fick ge sig av hemåt.

Trots allt slit var Matilda omvittnat snäll och omtänksam, men hon hade ”skinn på näsan” och hade tid över för sina gäster och vänner och uppskattad av alla i Våxtorp.

2020 gjordes en utställning på Rådhuset om kvinnliga entreprenörer i Laholm från förr och nu. Utställning var ett samarbete mellan Föreningen Gamla Laholm, MacMedia, SFI-utbildningen vid Campus Laholm och Winnet Laholm. Texterna sammanställdes av Nils Danred och elever från SFI bidrog genom intervjuer och textunderlag.