Hanna 1842-1925 och Ingrid Frummerin 1839-1927

Hanna och Ingrid Frummerin som var systrar och döttrar till Nils Frummerin och Petronella, är en del av den kända släkten Frummerin. Anfader var Sven Persson i Köpinge, född 1781 i Ösarp, som tog sig efternamnet Frummerin.

Ingrid var ogift under hela sitt liv och arbetade som husfru medan Hanna gifte sig med sin kusin Jöns Petter. Jöns Petter hade varit i Amerika som ung, hos en släkting, men kom tillbaka och gifte sig. När Jöns Petter och Hanna hade fått fyra barn i rask takt, mellan åren 1871 och 1875, återvände Jöns Petter till Amerika och tanken var att familjen skulle följa efter. Så blev det inte, Jöns Petter hördes aldrig av mer och Hanna stod där ensam med fyra små barn, varav två var sjukliga och dog medelålders i sviterna av TBC.

De båda systrarna tog saken i egna händer, de köpte en fastighet på Östertullsgatan och startade en butik tillsammans, 1877.

Med fyra barn och omyndig, eftersom hon var gift, behövde Hanna en kompanjon som kunde stå för affärerna och sköta pengarna. Till en början saluförde man inte enbart manufaktur, utan en mängd olika varor, som glas, porslin och skor, men efterfrågan på kläder ökade och snart blev det en välkänd och mycket uppskattad butik för sybehör, tyger och damkläder.

De båda systrarna som var erkänt duktiga, drivande och allmänt omtyckta, kunde nog inte ana att de skulle starta en legendarisk klädesbutik som fortfarande finns kvar med namnet Frummerins och på exakt samma plats i staden.

Verksamheten växte, de köpte mer mark och byggde till både butik och bostadshus. Man inrättade också damskrädderi och runt sekelskiftet arbetade ett tiotal sömmerskor och tillskärare hos systrarna Frummerin. Hanna var den drivande affärskvinnan och Ingrid bistod i den verksamheten, samtidigt som hon skötte hushållet, Hannas familj och sjuka bröder och föräldrar. Verksamheten utvecklades synnerligen väl av två duktiga kvinnor och 1905 överläts butiken till Hannas äldste son Fergus, som drev och utvecklade verksamheten till sin död, 1939. Då tog hans dotter Ingeborg över och en ny tidsanda tog sin början. Men än idag kan man känna atmosfären av Hanna och Ingrid i butiken.