“Den 11 december 1882 invigdes det nya hotellet med stor bal i festivitetssalongen. Festligheten var subskriberad och inträdet för herre var 5 kronor och för dam 3 kronor. Ca 150 personer deltog den historiska kvällen, som blev till morgon innan dansandet slutade vid 3-tiden. Längst fram i salen, nära mässingseptetten, satt majorskan Dahl och kontrollerade så att inga snedsprång gjordes alltför tidigt på aftonen. Det hade inte kafferepen runt torget orkat med dagen efter.”

Så berättas det i Gamla Laholms årsbok 1990 om invigningen av Laholms Stadshotell och i år är det alltså 140 år sedan hotellet slog upp portarna.

Vi läser vidare att handlanden Henrik Henriksson länge hade gått och retat sig på det alltför påvra gästgiveriet, med sina små och föga tidsenliga lokaler, som fram till ungefär 1880 var det som tog emot resande till staden. Henriksson ansåg att om staden skulle gå framåt och eventuellt bli en järnvägsmetropol måste man erbjuda stadens gäster ”ett gott bord och en god säng”. Det hade man inte men så skulle det bli, sade ”Kungen af Laholm”, som han kallades. År 1857 fick han ritningarna till hotellet godkända och det gamla gästgiveriet som låg på platsen revs. 

Många laholmare kom till hotellet för att göra upp affärer och fira högtider. Man njöt av god mat och dryck utan att gå av på mitten när notan kom. 

Om sommarkvällarna hölls konserter i hotellträdgården där det även var servering och ordnades festligheter. Trädgårdsserveringen var populär och 1915 hade man byggt en paviljong i trädgården, kallad Gula Paviljongen, med en härlig utsikt över Lagan vilken man gärna marknadsförde sig med.

Från Gula Paviljongen till Gröna Hästen

I mitten på 1950-talet revs Gula Paviljongen, sedan blev det ett par års diskussioner om vad som skulle bli istället. Det blev en restaurangbyggnad i funkisstil kallad Gröna Hästen som stod klar 1958, ritad av Svend Bögh Andersen. Detta skrev Arne Ejwertz om i Gamla Laholms årsbok 1990. Malte Ek var arrendator av både hotellet och restaurangen när den invigdes. 

Många undrar över restaurangens namn, Arne Ejwertz förklaring är denna: 

”När man sökte efter namn på den nya anläggningen, flög tanken lätt till det närbelägna Hästtorget och till konstverket Hästbrunnen. Centralfiguren där, ryttaren, är ärggrön och på så sätt var färgen given. Lägg därtill hästen och saken är klar. Av snickarglädjen ”Gula paviljongen” med en snegling åt operetten ”Vita hästen” komponerades sålunda ”Gröna Hästen”. ” Arne nämner också att ”Gröna Hästen, som skulle ersätta Gula Paviljongen, blev en betonglåda, vilken det nu finns planer på att riva.”

Nyårsfest för 600 gäster

Detta skrevs alltså 1990 och anläggningen hade länge kämpat för sin överlevnad och till och med genomgått en rekonstruktion. Även ett par bränder och flera dyra renoveringar av hotellet, där kommunen fått skjuta till avsevärda summor, hade genomförts under 1970-talet. Kanske var inte heller alla så glada för den futuristiska 1950-talsstilen som rejält bröt av mot de omgivande byggnaderna. När restaurangen var ny var den emellertid populär och det serverades middagar med påföljande dans, bokades bröllopsfester, bjöds in till gåsamiddagar och julbord. Laholms Stadshotell och Gröna Hästen var sammanbyggda med en inbyggd gång.

“Det var stora fester som ordnades i restaurangen och maten lagades då i hotellköket. Till julborden lagades hela 160 olika rätter följt av ett gottebord, men nyårsaftonen var den riktigt stora festen med hela 600 personer och det var gäster överallt! Till varmrätt serverades kyckling, stekt potatis, sås och gelé och till dessert bjöds nyårsbakelse med biskvibotten och en marsipankula som ett litet ansikte med en pappersstrut på,” berättar Lennart Gunnarsson i Gamla Laholms årsbok från 1993. På den tiden fanns inga halvfabrikat utan allt tillagades från grunden och man syltade, saftade, rökte och saltade skinkor och bakade allt själv. 

Tuffa tider och sedan dans

Genom åren har hotellet och restaurangen bytt krögare ett flertal gånger. Hotellet var i början av 1970-talet så nedgånget att källarmästare Yngve Sebrén stängde rumsavdelningen. 1973-74 renoverade kommunen rummen som fick toalett med dusch, telefon och heltäckande mattor. Samtidigt byggdes den gamla källarmästarebostaden om till stadsarkitektkontor. Genomgående har det varit tufft att driva hotellet men kommunens företrädare har varit måna om att bevara det som just hotell. Efter rekonstruktionen 1974 förvärvades Laholms Stadshotell AB av det kommunägda bolaget Södra Hallands Utvecklings AB. Två år senare drev kommunen hotellet då man tyckte att det är viktigt för orten och man ville undvika nedläggning. Året efter, den första juni 1977 övertog Kurt-Åke Stark med fru Wicky bolaget genom köp av aktierna. Nu utlovades dans på lördagarna och att man skulle fortsätta med det populära sillbordet och varmrätt på söndagarna.

Pärlan och Spiltan

I början av 1990-talet kom krögarparet Anders och Anette Järgren in i bilden. De tog över driften av hela anläggningen och renoverade hotellet. Rummen fick TV och nya telefoner. ”Efter 15 års törnrosasömn ska det bli liv i hotellet igen!” sa man. 

Teatern ingick i hotellet, så även Gröna Hästen, och de behövde också renoveras. Pub Pärlan i hotellet och baren Spiltan i Gröna Hästens bottenvåning invigdes, så visst blev det det fart vid Hästtorget!

Patrik “Peo” Lindström berättar för oss:

”När Anders Järgren tog över Stadshotellet i början av 90-talet renoverade han källaren på Gröna Hästen och öppnade bar/nattklubb/disco där som då fick namnet ”Spiltan”. När konkursen var ett faktum så tog Lars Alwå över, han var dock inte intresserad av Spiltan vilket öppnade en möjlighet att arrendera den delen av honom, vilket jag då gjorde. Fantasin var bristfällig och under det året jag körde stället kallade jag det för Peo’s. Jag och mina kompisar fräschade till det och byggde om vissa delar. Men det minns nog knappast någon så i folkmun kallade de nog det fortfarande för Spiltan. Efter mig stod det troligtvis tomt länge, som pub, de byggde väl sedan om det till konferenslokal om jag minns rätt.”

Ett rum för varje årtionde

Så följde några år med olika krögare. Under en tid huserade Hotell- och restaurangprogrammet i hotellets lokaler. 2003 köpte familjerna Nilsson och Hallonsten hotellet och renoverade med ett rum för varje årtionde sedan 1880 och antalet rum gick från 10 till 18. Pub Pärlan återuppstod och man hoppades även på tillstånd för en restaurang på Hästtorget.

Några år senare tog Kjell-Arne Svensson, Partyfabriken, över driften av Gröna Hästen. Restaurangen hade gått med förlust och lokala företagare gick in och lovade att teckna sig för 110 konferensdagar om året. 

Hotellet, restaurangen och teatern delas

Redan 1997 klubbade fullmäktige att hotellet, restaurangen och teatern skulle säljas men det tog tio år innan Roland Ottosson och Christer Svensson  köpte Gröna Hästen med tillhörande mark. Per Forsberg var då krögare på restaurangen och två år senare, 2009, planerades lägenheter i slänten mot Lagan bredvid restaurangen. Projektet rann ut i sanden och marken såldes till grannen, Laholms Sparbank. Samma år köpte kommunen teatersalongen och butikslokalen under, det som en gång var Systembolaget men numera inrymmer Delihallen.

Två år senare lades Laholms Stadshotell ut till försäljning men det dröjde till 2013 innan Louise och dottern Carolina Johansson köpte det. De inredde puben i engelsk stil och döpte den till The Golden Pearl och på Hästtorget byggdes den inglasade uteserveringen. Detta är ett par stora satsningar som både laholmare och besökare fortfarande uppskattar. Samma år revs förbindelsen med Gröna Hästen och byggnaderna var nu helt separata. Därmed kunde räddningstjänstens stegbil ta sig in på hotellgården.

Varsam renovering och nya rum

2019 tog Magnus och Helle Pellbring över driften av hotellet och två år senare köpte Staffan Påhlsson fastigheter AB Laholms Stadshotell. Magnus och Helle driver hotellet och puben The Golden Pearl vidare. I somras byggdes en uteservering på hotellets innergård och renoveringen av hotellbyggnaden har inletts med bland annat en varsam restaurering av de gamla fönstren. Det finns nya planer för den slitna vinkelbyggnaden mot gården, den som en gång inrymde Laholms kommuns arkiv. Om allt går enligt planerna kommer hotellet att där kunna visa upp åtta nya rum och en relaxavdelning under våren 2023.

De befintliga rummen med sin tidstypiska inredning från olika årtionden vårdas ömt. Många är de gäster som imponerats av att möta de olika stilarna och en del har hittat sina favoritrum som de gärna återkommer till. Den som är nyfiken inför sitt besök kan titta på hotellets hemsida.

Gröna Hästen idag

Restaurangen med sin fantastiska utsikt över Lagan drivs idag av Stefan Zaff som tog över verksamheten 2014. Lunchrestaurangen är välbesökt och på buffén står två vällagade rätter varje dag. Mycket har renoverats, exempelvis tak, väggar och en del fönster. Hissen som monterats in för att göra källarvåningen mer tillgänglig har väl de flesta hört om, en segdragen process då huset är K-märkt.

Nu har Stefan även renoverat bottenvåningen och fått liv i den gamla Spiltan men han har satt sitt eget namn på den, Zaff’s bistro. Eller återställt den till det som den en gång var, som han säger. 

Just detta, att utveckla verksamheten och samtidigt vårda historien känns typiskt för både Laholms Stadshotell och Gröna Hästen. Och visst är det väl så vi laholmare vill ha det?

I korta drag – Laholms Stadshotell genom åren 

Den 11 december 1882 invigdes Laholms Stadshotell. Källarmästaren hette Schweitz och han efterträddes senare av Paul Emil Frummerin som drev verksamheten till 1892. Gatan döptes tillfälligt om till Hotellgatan men blev sedan Köpmansgatan.

1905 Källarmästare Axel Persson.

1914 Källarmästare Gustaf Carlsson.

1915 Gula Paviljongen invigs och marknadsförs med “härlig utsikt över Lagan samt middagar och supéer till olika priser i paviljongen eller trädgårdsserveringen”.

Ida Nilsson och Betty Englesson drev hotellet under drygt tjugo år, från 1920-talet fram till 1943.

1943 tog det unga krögarparet Malte och Ebba Ek från Lund över arrendet och drev hotellet fram till 1955, det var en storhetstid i hotellets historia. De stod kvar som arrendatorer ytterligare ett år och dottern Anna blev här Sveriges yngsta krögare under det året. Maltes brorson Per Ek med hustru Evy löste av 1956 och drev hotellet till 1971. Maltes bror Gunnar Ek drev Strandhotellet i Mellbystrand 1938-45. Han kände Ida och Betty och talade sig varm för att Malte skulle få ta över efter dem.

1950-tal Gula Paviljongen revs.

1958 Gröna Hästen invigdes. Källarmästare var Per Ek.

1959 Club 59 öppnas i bottenplan på Gröna Hästen.

1971 Malte Ek annonserar om lunch à la carte och snabblunch i Stallbaren.

1972 Rumsavdelningen stängs av källarmästare Yngve Sebrén. Rummen är i för dåligt skick för att hyras ut.

1973-74 Renovering av rummen, alla rum får toalett med dusch, telefon och heltäckande mattor. Stadsarkitektkontoret får 4-5 rum där den gamla källarmästarebostaden tidigare var.

1974 Annons om dans på lördagar och nyöppnad självserveringsbar.

1974 I juli ansöks om rekonstruktion. Kommunägda bolaget Södra Hallands Utvecklings AB förvärvar Laholms Stadshotell AB som nu driver hotellet med Yngve Sebrén som vd. 

1976 Kommunen driver hotellet då man tycker att det är viktigt för orten, vill undvika nedläggning.

1977 Den 1 juni övertog Kurt-Åke Stark med fru Wicky bolaget med köp av aktierna. DEt utlovas dans på lördagarna under sommar en och man fortsätter med det populära sillbordet och varmrätt på söndagarna.

1992 Anders och Anette Järgren tog över driften och renoverade hotellet. Rummen fick TV och telefoner. “Efter 15 års törnrosasömn ska det bli liv i hotellet igen.” Teatern ingick i hotellet, liksom Gröna Hästen, och behövde också renoveras. Baren Spiltan i restaurangens bottenvåning invigdes, så även Pub Pärlan inne i hotellet.

Flera aktörer driver verksamheten kommande år.

1997 kommunens fullmäktige klubbade igenom att hotellet, restaurangen och teatern ska säljas.

1998 driver Erik Sörensen hotellet.

1999 köper Ulf och Marie Boman hotellet för två miljoner kronor. Hotell- och restaurangprogrammet huserar i lokalerna.

2003 köper familjerna Nilsson och Hallonsten hotellet som renoveras med ett rum för varje årtionde sedan 1880 och antalet rum går från 10 till 18. Pub Pärlan återuppstår. Man hoppas på tillstånd för restaurang på Hästtorget.

2006 Kjell-Arne Svensson, Partyfabriken, tar över Gröna Hästen. Restaurangen har gått med förlust och lokala företagare går in och lovar att teckna sig för 110 konferensdagar om året. 

2007 köper Roland Ottosson och Christer Svensson Gröna Hästen med tillhörande mark.

2008 Per Forsberg är krögare på Gröna Hästen.

2009 Laholms kommun köper teatersalongen och butikslokalen under för 2,5 miljoner kronor.

2009 Lägenheter planeras i slänten mot Lagan bredvid Gröna Hästen. Projektet rinner ut i sanden och marken säljs till Laholms Sparbank.

2011 Laholms Stadshotell är till salu för tolv miljoner.

2013 Louise och Carolina Johansson köper stadshotellet. De öppnar The Golden Pearl och uteserveringen på Hästtorget 2015.

2013 Förbindelsen mellan hotellet och restaurangen rivs. Nu kan räddningstjänsten komma in med stegbil på hotellets baksida.

2014 Stefan Zaff och Simon Ericsson tar över hyresavtalet för Gröna Hästen. Stefan köper sedan fastigheten och driver restaurangen sedan dess. 

2019 Magnus och Helle Pellbring tar över driften av Stadshotellet.

2021 Staffan Påhlsson fastigheter AB köper Stadshotellet som Magnus och Helle driver.

2022 Zaff’s bistro öppnar i Gröna Hästens nedervåning.

2022 Staffan Påhlsson får klartecken att bygga åtta nya rum och en relaxavdelning i den del av hotellet som ligger på gården. 

I många år har kommunfullmäktige haft sina möten i Stadshotellets stora sal eller teatern.

Foto: Ulrika Träff där inte annat anges. Svartvita bilder lånade av Föreningen Gamla Laholm.

Mer om Gröna Hästen och Zaffs bistro kan du läsa i ett annat reportage:

Här kan du läsa mer om när Ebba och Malte Ek drev Laholms Stadshotell: