Agnes Ekwall föddes 1881 som ett av sex barn till Nils och Johanna Ekwall. Pappan dog tidigt i en olycka när han grävde en brunn på tomten vid Stortorget. Johanna Ekwall måste hitta en försörjning för sig och barnen och startade en butik i mode- och hattbranschen, Ekwalls hatt och mode, och fick titeln modehandlare. Butiken låg vid hörnet Stortorget och Köpmansgatan.

Johanna var en seg och energisk kvinna med blick för mode och affärer, vilket resulterade i att familjen kunde försörjas och rörelsen kunde överlåtas till Agnes 1929.

Systrarna Agnes och Leontine hade börjat arbeta tidigt i butiken, men Johanna släppte inte greppet förrän samma år hon dog. Leontine var tänkt att dela butiken med sin syster Agnes, men Leontine tog sitt liv året innan mamman dog, till stor sorg för både Johanna och Agnes.

Agnes tog över butiken som blev specialiserad på hattar

Agnes, som liksom tre av sina syskon var ogift, tog över butiken som blev allt mer specialiserad på hattar, för både kvinnor och män. Hon drev rörelsen fram till i slutet av 1940-talet då hon sålde den till Asta Söderberg. Agnes lyckades bra med sin butik och var, om inte förmögen, så i alla fall välbärgad, vid sin död 1959. Minnesorden om Agnes skriver så här ”Fröken Agnes efterlämnar minnet av en präktig och rejäl kvinna med både gott hjärta och gott förstånd. Hon var självständig till sin läggning och hade egna åsikter, med vilka hon inte ackorderade”. Hon var aktiv i Laholms sociala liv och hade många vänner, framför allt bland andra affärskvinnor. Hon testamenterade en del av sina pengar till Laholms stad, att användas vid uppförande av ett hem åt ensamstående äldre damer och resterande skulle delas lika mellan två damer, en i Malmö (troligen Gerda Romberg, en ensamstående och mycket god vän till Agnes) och en dam i Vallberga. 

”Fröken Agnes efterlämnar minnet av en präktig och rejäl kvinna med både gott hjärta och gott förstånd. Hon var självständig till sin läggning och hade egna åsikter, med vilka hon inte ackorderade”

HallandsPosten 4 februari 1959.