En oktoberkväll på Delihallen i Laholm, ute är det mörkt och regnigt, inne är det ljust och varmt. Lokalen är fylld av förväntansfulla läsare, bubblorna är serverade, sorlet högt och stämningen på topp. Det är en release av boken Bara lite till. Förlagsfolk, agenter och media är på plats. Vi ska få höra författaren Simona Ahrnstedt berätta om varför hon valde att låta boken utspela sig just i Laholm.

Det började 2016 när Simona var inbjuden till författarkväll på Bokhandeln Laholm för att prata om boken En enda risk. 

Blev förälskad i Laholm

Hon brukar åka runt på många olika ställen, men i Laholm fick hon tid över och kunde strosa runt. Hon gick i centrala Laholm, bland gränderna i Gamleby och längs Lagan och hon blev förälskad, i Laholm. Den dagen bestämde hon sig för att om hon skulle skriva en bok i landsbygdsmiljö så skulle den utspela sig i Laholm. Sagt och gjort. Nu är boken klar och förlaget var modigt nog att lägga releasen i Laholm. Det är vi förstås mycket glada för.

Det är stort att en känd författare, utgiven i 23 länder, låter intrigen utspela sig i vår välbekanta miljö. För visst känner man igen sig när man läser boken. I inledningen står storstadstjejen Stella på Laholms järnvägsstation och tänker ta en taxi till det torp hon har ärvt och ska sälja. Lite bortkommen i högklackade skor och sidenblus undrar hon var fan Laholm ligger… Och ingen taxi eller buss så långt ögat kan nå. 

Visst ler vi lite igenkännande?

Längre fram i boken dyker både The Goldern Pearl, Delihallen, Bokhandeln och Conditori Cecil upp. Vi känner även igen andra miljöer som Kupan, även om det inte står att det är det. Det är spännande att försöka lista ut vem som är vem och var hon fått inspiration ifrån. Personerna i boken är uppdiktade men det känns som att hon snappat upp lite här och där och satt ihop till bra karaktärer.

Research

Simona är känd för att göra noggrann research och den här boken är inget undantag. Förutom den första gången när hon var här och strosade på gatorna med kameran i hand så har hon återkommit hit och blivit guidad både i stad och på landsbygd. Hon har nog varit inne i varenda butik och hon har intervjuat både bönder, butiksägare och andra. Hon googlade på bonde och Laholm… Hon satt även på The Golden Pearl när det var Alla hjärtans dag, så då vet ni hur hon inspirerades till det som utspelar sig där.

– Det är viktigt att få fram en känsla ”min känsla”. Jag använder alla sinnen när jag researchar, berättar Simona.

Boken tog två år att skriva.

Romance

Simona skriver romance, vilket är en egen litterär genre, den största i världen. I USA är den dubbelt så stor som krim. Typiska romanceverk och författare är Bridget Jones, Nora Roberts och Jane Austen. I Sverige är genren fortfarande inte så utbredd men den är på stark frammarsch, mycket tack vare Simona själv. 

En romance är en berättelse med en central kärlekshistoria (hetero eller homo) och den slutar emotionellt tillfredsställande, enligt RWA  – Romance Writer´s of America.

Eller som Simona skriver på sin hemsida:

”Romance är en genre där kvinnor inte mördas och plågas som underhållning. I romance kan kvinnor nå sina mål, trots olika motgångar som de möter på vägen. Romance sprider positiva berättelser om kvinnors liv. Berättelser där kvinnor är aktiva, självständiga, får ligga, komma och överleva.”

Vem är Simona?

Simona Ahrnstedt är född 1967 i Prag, hon kom till Sverige som flykting undan Pragvåren 1968. Hon är författare, leg. psykolog och kbt-terapeut. Hon har läst filmvetenskap, tyska, juridik, tjeckiska och filosofi. Innan hon blev författare arbetade hon som psykolog inom företagshälsovården. Hon bor i Stockholm med sina två söner. Hon gillar att läsa både på svenska och engelska och hon har alltid gillat att skriva, men det var först när hon fyllde fyrtio hon bestämde sig för att bli författare.

Nu har hon gett ut sammanlagt nio böcker. Först tre historiska böcker, sen tre böcker i en serie som utspelar sig i nutid, det var med dem hon slog igenom rejält, sen ytterligare två böcker innan Bara lite till, som alltså utspelar sig i Laholm.

En av de tidigare böckerna, Allt eller inget,  kommer troligtvis att bli tv-serie. Rättigheterna är köpta och ett arbete pågår.

Moderna böcker med samhällsengagemang

När man läser böckerna så lyser det igenom ett starkt samhällsengagemang. Feminismen är tydlig och det känns som att böckerna ropar ”Du kvinna, du duger som du är!”. Men det är inte bara kvinnorna som duger som de är, böckerna är så vuxet befriande och tillåtande. Kroppspositivism, mobbning, kvinnor i styrelser, utanförskap, makt, invandring, biståndsarbete, sekter, fosterhemsproblematik är lite av det som vävs in i handlingen. Personerna i böckerna har alla med sig något i bagaget och när de möts tvingas de att hantera det. Här får alla ta ansvar för sitt eget bagage, konfrontera och hantera det – och växa. Det finns mycket psykologi mellan raderna. Kvinnorna är starka, självständiga och bejakar sin kvinnlighet. Det är inte konstigt att böckerna gillas av kvinnor, men det finns också män bland läsarna. Och Simona tar båda perspektiven i böckerna, hon skriver växelvis mellan det kvinnliga och manliga perspektivet. 

Böckerna är riktiga feelgoodböcker och mycket peppiga. När jag påtalar det så nickar hon och utbrister:

– Jag vet inte hur många utbrända kvinnor som tackat mig…

Samtidigt skickar psykologin i henne ett tips; när man inte mår bra är det väldigt bra med fysisk aktivitet. 

Och hur är det med erotiken?

När man läser Simonas böcker kan man inte bortse från erotiken. Det är lätt att bli både generad och få rosor på kinderna. Måste det vara så mycket hett sex i en romance? Kanske inte men tydligen är det en viktig del, men…

– En sexscen kan inte enbart handla om sex, det måste hända något mellan paret som tar deras relation till en ny nivå, sexet har betydelse för handlingen, säger Simona.

Det är svårt att skriva trovärdiga sexscener men Simona gillar utmaningar och har efter nio böcker lärt sig hantverket. Och som läsare vänjer man sig också att läsa.

Bokhandel Laholm

Simona berömmer vår Bokhandel och lovordar det fina samarbete hon och förlaget haft inför releasen. Det går inte att ta miste på att hon gillar Laholm. 

På releasefesten berättade hon att boken innehöll landsbygdsporr, men när några höll på att sätta i halsen förklarade hon… inte i bemärkelsen porr, utan snarare mer frosseri i landsbygdsidyll, på ett positivt sätt.

För Diana och Stefan har det här varit en stor händelse.

– Att ett författarbesök hos oss leder till en bok är ju fantastiskt, säger Stefan.

– Och boken är en ren kärleksförklaring till Laholm! Det är helt underbart, säger Diana.

Dagen efter releasen var det signeringsdags i Bokhandeln. De som inte lyckats få biljetter kunde komma och byta några ord med Simona, samt att köpa sig ett exemplar av boken och få den signerad. Det blev en dag med mycket liv och rörelse i Bokhandeln, för det var samma dag som Nobelpriset i litteratur skulle tillkännages och som vanligt är det en stor händelse i bokhandeln. Simona fann sig väl i allt ståhej och kände sig väl omhändertagen. 

– Jag älskar Laholm. Hade det inte varit för mina söner så hade jag gärna flyttat till Laholm, säger Simona.

Det är synnerligen ett gott betyg.

Ambassadör för romance

– När jag upptäckte romance förstod jag att det var det jag skulle skriva, berättar Simona.

Sen dess har hon tagit rollen som pionjär inom den svenska romancevågen och blivit självaste drottningen av Romance. 

Hon tycker att genren är underskattad och gör sitt till för att öka kunskapen om denna litterära gren. Hon undervisar på Förlagskunskapen, ger föreläsningar och arbetar som senior advisor för Bonnierförlagens romanceförlag Lovereads, förlaget som koncentrerat sig på att ge ut smart och modern romance på den svenska marknaden.

Simona är också, tillsammans med Pamela Schultz Nybacka och Ebba Östberg, grundare till Romanceakademin vars syfte är att främja romance i Sverige, både läsande och skrivande, lyfta fram författarskap samt öka kunskapen och krossa fördomar. Inom Romance-akademin deltar de i samtal, debatterar och informerar. Det kan även bli evenemang med läsare, författare och andra intresserade. 

Engagemanget är stort och det verkar ge resultat. Romance har aldrig varit större i Sverige än nu, åtminstone inte i Laholm. Följ gärna på Instagram @romanceakademin

Romance Ever After 

Till er alla som redan är frälsta i romance och vill ha tips på fler böcker så bjuder Simona på ett Instagramtips: @romanceeverafter

”Fem kvinnor som läser, skriver och bejakar romance. Fyra gillar fika. En älskar vin.” Simona är en av dem. Hon passar på att skicka med ett tips direkt, böckerna om Familjen Bridgerton, De har sålts i miljontals exemplar och precis blivit utgivna på svenska. 

Årets julklapp i Laholm?

Intresset i Laholm har varit stort sen vi fick reda på vad som var på gång och i Bokhandeln har Stefan och Diana laddat med massor av böcker. 

– Det är naturligtvis jättestort för bokhandeln, men lika stort för hela Laholm. Ingen har någonsin satt Laholm på kartan i bokform som Simona har gjort, säger Diana.

Kan det möjligen bli så att ”Bara lite till” blir årets julklapp i Laholm? 

I samband med releasen skickas boken till översättning, sen börjar införsäljningen av rättigheterna för utlandet. I bästa fall kommer många romanceälskare världen över att få läsa om Stella och Thor och deras idylliska Laholm. Vem vet, kanske en och annan dansk, tysk eller rent av korean hittar hit tack vare boken.

Tack Simona för din kärleksförklaring till Laholm! Kärleken är besvarad.

Publicerad i Magasin Laholm vinter 2019.