Tarte tatin görs vanligtvis med äpplen, en fransk klassiker. Det går lika bra med rödbetor och potatis. Som ensamrätt med en bit ost och bröd, eller med grillad kyckling eller rökt skinka.
6 portioner
500 g potatis
500 g färska rödbetor
1 knippe färsk lök
2 kvistar färsk rosmarin
4 msk honung ( ej flytande)
1 förp smördeg på rulle
Salt
Smör till stekning
Gör så här:
Skala (om det behövs) potatisen och koka den. Skär i bitar.
Koka rödbetorna, skala dem och skär dem i bitar.
De måste kokas i separata kastruller, annars blir alltihop rött.
Skär löken i skivor, även det gröna. Spara ca 2 msk av de gröna ringarna till garnering.
Fräs resten av löken mjuk och genomskinlig i smör i ca 5 minuter på medelvärme.
Lägg i rosmarinkvistarna och honungen och låt koka ihop i 1 minut.
Lägg allt i en form ca 22 cm i diameter.
Lägg de delade potatisarna och rödbetorna tätt i formen.
Skär ett lock av smördegen, ca 1 cm större än formen. Lägg på degen som ett lock, tryck ner det längs sidorna. Gör lite hål med en kniv så luften kan pysa ut.
Grädda tarten i 200 grader i ca 25 minuter, tills den fått fin färg och degen har puffat upp sig.
Låt svalna något, skär med en kniv utmed kanten och vänd formen upp och ner på ett fint fat. Garnera med de extra gröna lökringarna och eventuellt lite flingsalt.
Går bra att göra dagen innan och värma upp i ugnen.
Man kan strö fetaost på vid servering, det är jättegott!
Lycka till!

