Anita föddes i sin mors sängkammare på Gamlebygatan i Laholm 1935 och trots att hon vistades många år i USA så var Laholm hennes ”paradis”.

Anita var nog själva sinnesbilden av kvinnlig entreprenör, nyfiken, modig, karriärsinriktad, affärstänkande och såg ständigt nya möjligheter. Hon började sin bana som tandsköterska hos tandläkare Axel Nilsson och det blev starten på en lång och annorlunda karriär i dentalbranschen. Hon fortsatte tandsköterskeyrket på några fler platser men hon ville se och uppleva mer. Hon drömde om Amerika, Los Angeles och Kalifornien, dit hennes moster Ulla flyttat. Så 21 år gammal for hon över till mostern och efter en tid som anställd i olika familjer började hon arbeta som tandsköterska i Beverly Hills, med patienter som Elisabeth Taylor och Gary Cooper. Från tandsköterska blev det försäljning av dentalprodukter för olika amerikanska företag när hon en dag fick ett erbjudande av Butler och fick ansvaret för hela västkusten, från Kanada ner till Mexiko som sitt distrikt. En svensk tandläkare som besökte en av hennes mässor uppmanade henne att ta produkterna till Sverige.

Efter 16 år i USA fick hon företagets välsignelse att starta upp i Sverige med basen i Laholm i slutet av 70-talet. Det blev starten på en snabbt växande dentalmarknad för Butler och Anita. Nya lokaler fick byggas på Nyby, 1982, och framgången ledde till att Anita fick bli ”vicepresident” för Butlers Chicagobaserade företag och ansvarig för försäljningen i Europa. Det blev en oerhört intensiv period och när Butler såldes till ett Japanskt företag, 1988, valde Anita att dra sig tillbaka. Butler i Laholm drevs sedan vidare till 2005 då företaget flyttade verksamheten till Tyskland. Men Anita stannade kvar i sitt ”paradis” och gick bort våren 2020.

2020 gjordes en utställning på Rådhuset om kvinnliga entreprenörer i Laholm från förr och nu. Utställning var ett samarbete mellan Föreningen Gamla Laholm, MacMedia, SFI-utbildningen vid Campus Laholm och Winnet Laholm. Texterna sammanställdes av Nils Danred och elever från SFI bidrog genom intervjuer och textunderlag.