Time To Rock i Knislinge, utanför Kristianstad, har precis avslutats. Detta är en historia om Laholms- och Markaryds-bandet Steelwings konsert på festivalen. Häng med innan, under och efter konserten. Ni kommer att få följa med i tre reportage om hur det är att vara rockstjärna. Det kommer massor av bilder och massor av rolig läsning. Jag, som heter Håkan Magnusson, var tillsammans med fotografen Andreas Ljunggren med på hela resan. Häng med du också.

09.30 – Söndagen den 7 juli

I villan hemma i Timsfors sitter Tommy Söderström och klinkar på sin akustiska gitarr till tonerna av The house of the rising sun. Gert-Inge Gustafsson knäpper samtidigt igen gitarrfodralet till Fendern hemma i Veinge. Michael Lindman snyggar till skägget och mustaschen med lite vax och Marcus Fritiofsson trummar lite nervöst med fingrarna på köksbordet hemma i villan i Timsfors. Basisten Peter Fredriksson kollar en extra gång så att hans scen-outfit finns med i väskan. Steelwings spelning på festivalen ska vara 17.45 på söndagen och bandet har bestämt att träffas hemma hos Tommy 10.30 för att bege sig de dryga fem milen till en festival som allt mer växer i popularitet.

– Det är en av de mest gemytliga festivalerna i Sverige så det ska bli riktigt kul, säger sångaren Tommy Söderström. Hans skägg längst ned på hakspetsen är snyggt flätat av hustrun Mia-Stella.

11.40 – Söndagen den 7 juli

De två bilarna rullar in vid till artistingången. De parkerar strax bredvid kraftstationen i Knislinge. När bandet anländer till festivalområdet klockan 11.45 tas de emot vid grindarna till artistentrén. De lotsas raskt in bakom scen där alla artistkollegor har sina loger. De består av ett svart skynke där bandet får möjlighet att förvara sina saker. Gert-Inge rättar till luggen och Michael Lindman konstaterar:

– Pungen är vaxad och gitarren är snart stämd. 

Det utbryter ett gapskratt bland alla runt Steelwings. Där sitter filmkritikern Ronny Svensson och där sitter rockstjärnan Doro Pesch och Eradikated. Längst Helge å går Hardcore Supestars sångare Jocke Berg och värmer upp inför deras spelning klockan 13.45. Han gör några yoga-övningar och värmer upp rösten. Buffén för artisterna denna dag består av raggmunk och fläsk. Det finns en fin sallad till. Steelwings är återigen med i hetluften.

– Lingonen kommer att fastna i både skägg och mustasch, säger Michael Lindman som har odlat ett mäktigt och snyggt rockskägg.

12.01 – Söndagen den 7 juli

Precis bredvid Steelwings loge står ett kylskåp. Den är laddad med öl och vin. På en skylt står det att man får servera sig själv. Tommy Söderström tar en Brooklyn Lager. I logen sorterar Gert-Inge och Michael artistpassen. De konstaterar att det fattas två. Personalen bakom scen fixar dem snabbt och de två saknade passen finns på plats knappt fem minuter efter konstaterandet.

Anita, som är Gert-Inge Gustafssons fru, och Mia Stellas som är Tommy Söderströms dito skrattar tillsammans över ett glas vin. Jag frågar trummisen Marcus Fritiofsson kring hur han känner inför spelningen. 

– I början är man lite nervös men det räcker med ett par, tre slag in i första låten sedan är det borta. 

Han visar upp ett sanslöst lugn, trots att detta är på väg att bli Steelwings största spelning någonsin. I alla fall en av dem. Marcus börjar prata om en skiva som han precis hört. Gert-Inge lutar sig tillbaka och ler.

– Hade det inte varit för dig Håkan så hade inte detta blivit verklighet. Vi hade ju tänkt att ta det lugnt nu, säger Gert-Inge Gustafsson och får medhåll av alla i bandet.

Raggmunken och fläsket är uppätet. Lingonen fastnade inte i Michael Lindmans skägg. Han är lika snygg i skägget innan måltiden som efteråt. Jag konstaterade att när jag skulle odla skägg växte det inte lika snyggt. Lindman säger:

– Man måste gå till en riktig barberare och sedan är det vax som gäller för att få ordning på det.

I nästa avsnitt av detta reportage är vi bakom den scen som Steelwings ska spela på. Den kände radiorösten från Rockklassiker, Sungen, tar emot dem men den som väntar på något gott får se vad som händer i nästa del av Steelwings resa till Time To Rock.