För någon vecka sedan tog jag bilen till Hallänningarnas marknad i Kornhult. Längs landsvägen täckte vitsipporna både diken och skogsgläntor och bara det var en njutning. Självklart stannade jag till en stund, njöt av doften och plockade med en liten bukett. Men det är en annan historia. 

Just den här dagen behövde jag lerkrukor och det visste jag att jag skulle hitta i Kornhult. Till ett mycket bra pris dessutom. För den som inte varit hos Hallänningarna vill jag berätta att butiken är belägen i ett gammalt blåvitt hus och det får väl erkännas att det inte ser så mycket ut för världen, men atmosfären är underbar! Innanför dörrarna döljer sig allt man kan önska förutom färskvaror. På hyllorna finns rengöringsmedel, jord, krattor, korgar, leksaker, flaggor, hundsängar och mycket mera. Men det som berörde mig allra mest den här dagen var de fina små kundvagnarna som är precis likadana som de som fanns i min barndoms Icabutik! Snacka om nostalgikick!

Kundvagnarna var små

För när jag var liten och vi gick till morbror Inges affär, som låg vid hyreshusen där vi bodde, fanns det såklart både korgar av rostfritt stål och kundvagnar att plocka sina varor i. När man är liten är ju allt stort men med vuxna ögon förstår jag att både butiken och kundvagnarna var små, även om sortimentet var brett. Man kunde köpa både korvar, köttfärs och nykokt ärtsoppa hos tant Inga i charken och det fanns såklart mejerivaror, bröd och till och med en del leksaker på några hyllor. Men kundvagnarna kan inte ha varit stora jämfört med skeppen man rullar runt med på Maxi nuförtiden. Och just precis sådana vagnar finns i Kornhult! Med blankt handtag och krokar därunder samt spetsar i framkant på hyllan undertill!

En färd 50 år tillbaka i tiden

När jag gick där och plockade på mig krukor och fat blev jag så nostalgisk. Det var som att färdas femtio år tillbaka i tiden! Med solen som lyste in genom fönstren där man såg skogen sträcka ut sig kände jag mig som jag vore ett barn igen och allt var spännande. Jag plockade på mig många bra-å-ha-grejer och passade på att fylla förråden med servetter, ljus och krukväxtnäring för att nämna något. Vagnen blev snabbt full och det var dags att betala vid den lilla disken. Motvilligt lämnade jag ifrån mig den fina kundvagnen och fick hjälp att bära ut mina stora krukor och andra små fynd och vände nöjd hemåt igen. Den där känslan av bekymmerslöshet som man har som barn en varm sommardag fyllde mig resten av dagen. 

Möbelpolish, Salubrin och teakolja

Ett par veckor gick, sedan såg jag mig nödsakad att köra dit igen. Visst behövde jag några mindre krukor också? Direkt innanför dörrarna grabbade jag tag i den åtråvärda kundvagnen, plockade på mig nya krukor och fat och fortsatte längre in. Och där! På en hylla hittade jag det som jag inte lyckats hitta på flera år; möbelpolish, Salubrin och teakolja! Var hittar man annars sånt numera? De stod så prydligt uppställda på en hylla och strax intill fanns Luxtvål förpackade i papper med rosor på och sånt där stärkspray som mormor hade när hon strök virkade dukar. Jag kände mig som ett barn i en godisaffär – helt underbart!

Med lätta steg rullade jag fram min lilla vagn till kassan, betalade, bytte några ord och kände lyckan bubbla inombords. Med varorna lastade i bilen tog jag en liten sväng till ladan bredvid och provsatt några utemöbler. Även om jag inte skulle köpa idag så ville jag stanna i känslan en liten stund till. Den nostalgiska känslan av att ha besökt barndomen igen.